Gå till innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Förskolor tvingas stänga – kris i flera kommuner

WHO: Halva Europa kommer att ha smittas om två månader.
Eva Jakobsson, covidsamordnare på Göteborg Stads förskoleförvaltning.
Foto: Göteborgs Stad / Göteborgs Stad
Foto: LARS ANDERSSON / LARS ANDERSSON EXPRESSEN

Den skenade coronasmittan slår hårt mot förskoleverksamheten i Västsverige. Personalbristen är akut inom flera kommuner och ett antal förskolor har tvingats stänga.

En av dessa är Knivsmedsgatans förskola i Göteborg, som har varit stängd tre dagar i rad.

– Vi försöker göra vårt allra bästa för att se till att barnen ska ha det bra, men det blir inte samma kvalitet i förskolans undervisning, säger Katrin Gustavsson Karlsson, förskolans rektor.

Spridningen av coronaviruset har nått nya nivåer och de dystra rekorden avlöser varandra. Situationen har lett till ett mycket ansträngt bemanningsläge inom många kommunala verksamheter, där inte minst förskolan är hårt drabbad.

Eva Jakobsson är covidsamordnare inom Göteborg Stads förskoleförvaltning:

– Det är en stor smittspridning i samhället och det märks i vår verksamhet också. Vi har sjuk personal, personal som är hemma för att vårda barn eller personal som är i familjekarantän. Det är ett ansträngt läge, säger hon, och fortsätter:

– Man pusslar för fullt för att kunna lösa det. Stängning ska vara en sista lösning, men i dag har fyra av våra förskolor inte kunna hålla öppet. 

”Extraordinärt läge”

En av dessa är Knivsmedsgatans förskola i Utby, som har haft stängt tre dagar i sträck.

– Det är verkligen ett extraordinärt läge. Vår personal har under lång tid hanterat mycket sjukfrånvaro, men det är första gången under pandemin som vi tvingats stänga, säger rektor Katrin Gustavsson Karlsson.

Beslutet om att stänga fattades när endast två ur den ordinarie personalen var friska, berättar rektorn. 

– Vi försöker ha en kontinuerlig, öppen och transparent dialog med vårdnadshavarna. I den här extrema situationen har jag kontakt med dem varje dag och berättar hur vi planerar inför nästa dag. Vi har fått väldigt bra respons från föräldrarna – de förstår vår situation och är oroliga för personalens hälsa.

Påverkas barnen av den här situationen?

– Ja, visst gör de det. Vi försöker göra vårt allra bästa för att se till att barnen ska ha det bra, men det blir inte samma kvalitet i förskolans undervisning, säger Katrin Gustavsson Karlsson.

”Det blir inte samma kvalitet i förskolans undervisning”, säger Katrin Gustavsson Karlsson, rektor på Knivsmedsgatans förskola i Utby.
Foto: Göteborgs Stad / Göteborgs Stad

Rekryterar frivilliga

Göteborg är långt ifrån den enda kommunen som tvingats stänga förskolor. Läget är likadant på flera andra håll i Västsverige, bland annat i Jönköping, Borås och Kungsbacka.

I den sistnämnda kommunen försöker man nu fylla personalluckorna på alla sätt man kan. Det berättar Malin Aronsson, kommundirektör i Kungsbacka, i en kommentar på kommunens hemsida:

– Vi går nu ut bland våra egna medarbetare och ber att de som kan tar en tillfällig paus från sitt ordinarie arbete och arbetar i de verksamheter de behövs som mest i just nu.

Och kommunens vädjan ser ut att ha gett resultat. Ett tjugotal personer, bland annat ekonomer och kommunikatörer, har redan anmält sig som frivilliga förskolevikarier. Det rapporterar P4 Halland.

Jesper Edlind, HR-chef i kommunen, säger till kanalen att man nu hoppas kunna öppna upp flera förskolor igen i slutet av veckan:

– Det får stora samhällsekonomiska konsekvenser när vårdnadshavare inte kan vara på sina jobb utan måste vara hemma och ta hand om sina barn, konstaterar han.

Flaggar för fler stängningar

Men i andra kommuner, däribland Jönköping och Borås, flaggar man för att fler stängningar är att vänta.

– Situationen ändras snabbt och våra rektorer jobbar hårt med att pussla ihop personal, ibland timme för timme. Fler stängningar är att vänta. För de familjer som inte har möjlighet att lösa situationen som uppstår genom stängningarna finns jouröppen verksamhet, säger Ina Furtenbach, förvaltningschef på Förskoleförvaltningen i Borås.

Ina Furtenbach, förvaltningschef på Förskoleförvaltningen i Borås.
Foto: Borås Stad / Borås Stad

Samma besked lämnade Göran Isberg, Jönköping kommuns utbildningsdirektör, vid en presskonferens under onsdagen. Det rapporterar JP.

– Blir det en allt för hög personal- och vikariebrist så kan det bli aktuellt att stänga ytterligare förskolor och skolor, sa Isberg.


Se även:

Här skickas P3-profilen ut ur studion – exponerad för covid

David Druid tvingas lämna Morgonpasset i P3: ”Ut ur studion!”