Gå till innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Förskolor stänger – all personal är sjuk

LIVE-TV: Senaste nyheterna med Expressen TV
Tre förskolor i Göteborg har tvingats stänga till följd av personalbrist efter nyår.
Foto: SHUTTERSTOCK
Elisabet Nord, förvaltningsdirektör på förskoleförvaltningen i Göteborg.
Foto: JULIA SJÖBERG / GÖTEBORG STAD

Tre förskolor i Göteborg har tvingats stänga till följd av personalbrist efter nyår – och det riskerar att bli fler, rapporterar Göteborgs-Posten.

– All personal är hemma och väntar på provsvar, säger Sandra Gustafsson, rektor för stängda förskolan Djurgårdsgatan 29. 

Tre förskolor som tvingats stänga tillfälligt efter nyår är enligt GP Röda stråket 10, Djurgårdsgatan 29 och Kortedala park 1.

Orsaken för samtliga är personalbrist och covid-19.

Förskolan Djurgårdsgatan 29 tvingades stänga i måndags. Där har sex ordinarie personal hand om 38 förskolebarn – men samtliga i personalen är hemma med symtom. 

– När all ordinarie personal är sjuk går det inte längre att hålla öppet, men så fort en eller ett par är tillbaka kan man fylla på med vikarier, säger rektorn Sandra Gustafsson till GP.

Det kraftiga bortfallet av personal betyder inte att alla är sjuka i covid-19. Men vid symtom så är väntetiderna långa för att få resultatet av ett covid-test, det kan också handla om familjekarantän eller att personen ingår i en smittspårningskedja.

”Allvarlig situation”

Elisabet Nord, förvaltningsdirektör på förskoleförvaltningen i Göteborg, beskriver en ”jätteproblematik” och ”allvarlig situation”.

Man försöker lösa den ansträngda situationen genom att flytta runt personal och täcka upp med vikarier. Men Elisabet Nord spår att det inte kommer att räcka.

– Vi har ingen vikariepool som täcker det behov som det ser ut att bli nu, säger Nord till GP.

I vissa fall kan det bli aktuellt att rektorn vädjar till de vårdnadshavare som har möjlighet att hålla sitt barn hemma för att undvika en stängning.

Förvaltningsdirektören råd till vårdnadshavare är att vid en stängning föra en dialog med rektorn på aktuell förskola.


Se också:

WHO: Halva Europa kommer att ha smittas om två månader