Förskollärare tejpade igen barnens munnar

Sandra Börjesson och Sussie Pettersson barn fick munnarna tejpade av förskolepedagogen.
Foto: Anders Ylander

HYSSNA. De små barnen på förskolan var högljudda.

Då tejpade förskolläraren igen munnen på fyra barn.

– Det handlar om kränkning och misshandel. Vi kan knappt fatta att det har hänt, säger Sussie Pettersson och Sandra Börjesson, mammor till två pojkar som tejpades.

När Sandra Börjesson skulle hämta sin treårige son på förskolan i Hyssna berättade förskolläraren lite skämtsamt om att hon tejpat igen munnen på honom och några andra barn.

Anledningen: De hade stojat och varit högljudda.

– Hon berättade att hon först sagt till barnen att "om ni inte lugnar ner er tejpar jag igen era munnar". Och när de inte blev lugna ville hon fullfölja hotet, berättar Sandra Börjesson. Förskolläraren stod och skrattade och tyckte det var en rolig grej.

"Helt otänkbart"

Samma sak förklarade förskolläraren för Sussie Pettersson när hon hämtade sin fyraåring.

– Jag blev så paff att jag inte reagerade förrän jag hade satt mig i bilen. Jag jobbar själv inom barnomsorgen och det här är ju något helt otänkbart. Min son berättade att det gjorde ont när tejpen drogs bort från munnen, säger Sussie Pettersson.

Sandra Börjesson berättar hur hennes treåring ville tejpa mammas mun några dagar efter händelsen.

– Tänk om han haft ett småsyskon och försökt göra samma sak? Det hade kunnat få fruktansvärda följder.

De båda mammorna tycker inte att rektorn tagit händelsen, som inträffade i slutet på september, på tillräckligt stort allvar. De vill att förskolläraren varnas och stängs av.

När Sussie Pettersson pratade med rektorn och förskolläraren dagen efter beklagade de vad som hänt och lovade att det aldrig skulle hända igen, berättar hon.

– Men sedan har vi inte fått någon information. Vi ser bara att förskolläraren jobbar kvar och vi känner oss inte trygga. Det känns spänt när vi lämnar barnen på dagiset, säger Sandra Börjesson, som mest vill rikta sin kritik mot rektorn som hon tycker dröjde för länge med att kalla till möte.

"Facket driver"

Expressen/GT har tagit del av ett mötesprotokoll undertecknat av rektorn. Där skriver hon bland annat att "Jag sa också att om pedagogen hade menat allvar så skulle hon inte ha berättat för föräldrarna om händelsen".

– Ett fruktansvärt uttalande som gör att jag känner mig ännu mer orolig. Är det andra saker som händer som vi inte får veta? menar Sandra Börjesson.

Rektorn Nahid Rezaei säger till Expressen/GT att hon gjort allt som står i henne makt för att sätta in rätt åtgärder.

– Jag har skickat åtgärdsplaner till berörda föräldrar och kopplat in vår personalspecialist. Nu driver facket ärendet och utreder om förskolläraren ska få en skriftlig varning eller inte. Hon har redan fått en muntlig varning.

– Jag förstår föräldrarnas upplevelse. Det har varit missförstånd och jag har förklarat vad jag menat med vad jag har sagt. Jag har inte velat lägga locket på. Detta handlar om en ung nyutexaminerad pedagog som behöver mer hjälp. Alla vet att hon inte gjort rätt, men vi har vidtagit åtgärder. Hon har bland annat fått en mentor. Vi ska ha ett nytt möte med föräldrarna för att utvärdera åtgärderna.

Expressen/GT har pratat med förskolläraren som inte vill uttala sig om händelsen.

Är du orolig för hur ditt barn har det på er förskola?

Andra förskole-skandaler

o En kvinna som arbetade på en förskola i Borås dömdes i våras vid Borås tingsrätt för att ha stängt in tre små pojkar i ett - tvåårsåldern i ett torkskåp efter att de inte hade lyssnat på hennes tillsägelser. Enligt åtalet hade hon också ofredat barn genom att smätta med fingrarna i huvudet på dem och dra dem i håret. Händelserna inträffade vintern och våren 2011.

Efter att händelsen uppdagats stängdes kvinnan av från arbetet men avskedades inte. Kommunen och facket enades om att anklagelserna inte kunde bevisas. Kvinnan flyttades till en annan förskola. En polisanmälan gjordes för att kunna gå till botten med uppgifterna och åklagare beslutade att väcka åtal.

Kvinnan dömdes i maj i år till villkorlig dom och böter. Hon har överklagat domen till hovrätten.

En lärare i Höganäs tejpade igen munnen på en sexårig pojke 2009. Pojken hade inte varit tyst under en samling och opponerade sig mot läraren. Pojken fick gå in i ett angränsande rum och när en annan lärare kom in i rummet före att hämta plåster satte han kirurgtejp över munnen på sexåringen. Pojken var täppt i näsan och hade svårt att andas med tejpen över munnen.

Höganäs kommun dömdes av Helsingborgs tingsrätt att betala 20 000 kronor i skadestånd till pojken.

Flera barn mellan ett och tre år på en förskola i Botkyrka tvångsmatades tills de kräktes och utsattes för hårdhänt behandling av två pedagoger som arbetat på förskolan under många år tillsammans på samma avdelning. De två pedagogerna stängdes av med lön under utredningen. De sade upp sig själva när de konfronterades med utredningsresultatet. Även förskolechefen sade upp sig från sitt arbete. Pedagogerna polisanmäldes i april i år.