Sandra Börjesson och Sussie Pettersson barn fick munnarna tejpade av förskolepedagogen. Foto: Anders Ylander
Sandra Börjesson och Sussie Pettersson barn fick munnarna tejpade av förskolepedagogen. Foto: Anders Ylander

Förskollärare tejpade igen barnens munnar

Publicerad

HYSSNA. De små barnen på förskolan var högljudda.

Då tejpade förskolläraren igen munnen på fyra barn.

– Det handlar om kränkning och misshandel. Vi kan knappt fatta att det har hänt, säger Sussie Pettersson och Sandra Börjesson, mammor till två pojkar som tejpades.

När Sandra Börjesson skulle hämta sin treårige son på förskolan i Hyssna berättade förskolläraren lite skämtsamt om att hon tejpat igen munnen på honom och några andra barn.

Anledningen: De hade stojat och varit högljudda.

– Hon berättade att hon först sagt till barnen att "om ni inte lugnar ner er tejpar jag igen era munnar". Och när de inte blev lugna ville hon fullfölja hotet, berättar Sandra Börjesson. Förskolläraren stod och skrattade och tyckte det var en rolig grej.

"Helt otänkbart"

Samma sak förklarade förskolläraren för Sussie Pettersson när hon hämtade sin fyraåring.

– Jag blev så paff att jag inte reagerade förrän jag hade satt mig i bilen. Jag jobbar själv inom barnomsorgen och det här är ju något helt otänkbart. Min son berättade att det gjorde ont när tejpen drogs bort från munnen, säger Sussie Pettersson.

Sandra Börjesson berättar hur hennes treåring ville tejpa mammas mun några dagar efter händelsen.

– Tänk om han haft ett småsyskon och försökt göra samma sak? Det hade kunnat få fruktansvärda följder.

De båda mammorna tycker inte att rektorn tagit händelsen, som inträffade i slutet på september, på tillräckligt stort allvar. De vill att förskolläraren varnas och stängs av.

När Sussie Pettersson pratade med rektorn och förskolläraren dagen efter beklagade de vad som hänt och lovade att det aldrig skulle hända igen, berättar hon.

– Men sedan har vi inte fått någon information. Vi ser bara att förskolläraren jobbar kvar och vi känner oss inte trygga. Det känns spänt när vi lämnar barnen på dagiset, säger Sandra Börjesson, som mest vill rikta sin kritik mot rektorn som hon tycker dröjde för länge med att kalla till möte.

"Facket driver"

Expressen/GT har tagit del av ett mötesprotokoll undertecknat av rektorn. Där skriver hon bland annat att "Jag sa också att om pedagogen hade menat allvar så skulle hon inte ha berättat för föräldrarna om händelsen".

– Ett fruktansvärt uttalande som gör att jag känner mig ännu mer orolig. Är det andra saker som händer som vi inte får veta? menar Sandra Börjesson.

Rektorn Nahid Rezaei säger till Expressen/GT att hon gjort allt som står i henne makt för att sätta in rätt åtgärder.

– Jag har skickat åtgärdsplaner till berörda föräldrar och kopplat in vår personalspecialist. Nu driver facket ärendet och utreder om förskolläraren ska få en skriftlig varning eller inte. Hon har redan fått en muntlig varning.

– Jag förstår föräldrarnas upplevelse. Det har varit missförstånd och jag har förklarat vad jag menat med vad jag har sagt. Jag har inte velat lägga locket på. Detta handlar om en ung nyutexaminerad pedagog som behöver mer hjälp. Alla vet att hon inte gjort rätt, men vi har vidtagit åtgärder. Hon har bland annat fått en mentor. Vi ska ha ett nytt möte med föräldrarna för att utvärdera åtgärderna.

Expressen/GT har pratat med förskolläraren som inte vill uttala sig om händelsen.

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Till GTs startsida

Mest läst i dag

Mest delat just nu
VÄSTSVENSKAR PÅ TWITTER