Förskollärare dömd för ofredande

Foto: Leif Gustafsson

BORÅS. Förskolläraren i Borås stängde in tre små barn i torkskåp och ett annat i ett värdeskåp.

Ett annat barn höll hon för munnen på när den lilla flickan inte slutade skrika och ruskade dessutom om hennes vagn.

På onsdagen dömdes kvinnan till villkorlig dom och böter för ofredande.

Förskolläraren i Borås har stått åtalad misstänkt för flera fall av ofredande mot barn i åldrarna ett-tre år och på onsdagen meddelade Borås tingsrätt sin dom. Kvinnan döms till villkorlig dom och 40 dagsböter á 150 kronor för ofredande. Brotten har riktats mot "mycket små och skyddslösa barn", skriver rätten i sin dom. Kvinnan ska även betala sammanlagt 37 000 kronor i skadestånd till de fyra barnen.

Stängdes in i torkskåp

Kollegor har berättat att kvinnan vid ett tillfälle stängde in tre små pojkar i ett torkskåp på den förskola där hon arbetade och höll för dörren. En av de tre pojkarna stängdes även in i ett värdeskåp vid ett annat tillfälle. Anledningen uppges ha varit att barnen inte lydde kvinnans tillsägelser. Förskolläraren höll även för munnen på en liten flicka när flickan inte slutade gråta och ruskade dessutom om flickans barnvagn. En av kollegorna har berättat att det var hemskt att se hur kvinnan behandlade barnen.

Utsatt för sammansvärjning

Förskolläraren själv har hela tiden nekat till brott och hävdat att hon blivit utsatt för en sammansvärjning för att kollegorna ville bli av med henne. Hon har också berättat att hon vid den aktuella tidpunkten mådde psykiskt dåligt och fick psykologhjälp. Hennes psykiska hälsa ska dock inte ha påverkat hennes beteende på jobbet, menar hon.

Borås tingsrätt anser dock att kollegorna berättat om händelserna på ett trovärdigt sätt och deras berättelser får dessutom stöd av varandra. "Det har inte framkommit något skäl till varför de sanningslöst skulle beskylla (förskolläraren) för något denna inte gjort", skriver rätten i sin dom.