Fackförbundet Kommunals ordförande i Falköping, Johanna Svensson, hoppas att uppropet ska leda till framgång. Foto: KommunalFackförbundet Kommunals ordförande i Falköping, Johanna Svensson, hoppas att uppropet ska leda till framgång. Foto: Kommunal
Fackförbundet Kommunals ordförande i Falköping, Johanna Svensson, hoppas att uppropet ska leda till framgång. Foto: Kommunal
Förskolelärarna får vara utomhus med barnen hela året – något som sliter på kläderna. Foto: Lars AnderssonFörskolelärarna får vara utomhus med barnen hela året – något som sliter på kläderna. Foto: Lars Andersson
Förskolelärarna får vara utomhus med barnen hela året – något som sliter på kläderna. Foto: Lars Andersson

Förskolepersonalens krav: "Det är viktigt"

Publicerad

Personalen i förskolorna i Falköping vill att kommunen ska betala deras arbetskläder.

Den stora namninsamlingen har nu lämnats in till politikerna.

– Vi hoppas att man avsätter medel för det här, säger Johanna Svensson, ordförande för Kommunal i Falköping.

Det är fackförbunden Kommunal och Lärarförbundet som står bakom uppropet som engagerar i Falköping. När Ingvor Bergman (S), ordförande i barn- och utbildningsnämnden, nyligen fick ta emot namninsamlingen fanns där enligt Falköpings Tidning 327 underskrifter.

– Vi har fått signalerna från våra medlemmar och vet att det finns en brist när det gäller arbetskläder till personalen inom förskolan. Medlemmarna vill att vi ska driva frågan, så då gör vi det, säger Johanna Svensson, Kommunals ordförande i Falköping och Tidaholm.

Enligt henne är det också flera föräldrar som skrivit på listan.

– Många ser det som självklart. Det är en jämställdhetsfråga, inom andra yrkesgrupper är det självklart att man får arbetskläder. Det är inte bara kläder, utan också riktiga skor. Vi tycker att det är viktigt att man påtalar det här, säger Johanna Svensson.

Har förhoppningar

GT har utan framgång sökt Ingvor Bergman i barn- och utbildningsnämnden, utan framgång. Till Falköpings Tidning förklarar hon att det inte är omöjligt att uppropet kommer bära frukt.

– Naturligtvis ska vi titta på det här. Kanske kan vi använda de medel som finns på ett bättre sätt, säger Ingvor Bergman till tidningen.

Kommunalordföranden Johanna Svensson är hoppfull.

– Vi hoppas och tror att vi ska lyckas med frågorna. Löner och anställningsformer är också viktigt, men det här är också en del i att vara en attraktiv arbetsgivare, säger hon.

Jonathan Berntsson
Jonathan Berntsson

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Läs fler nyheter i GT:s app. Ladda ner gratis här: Iphone eller Android.

Till GTs startsida

Mest läst i dag

VÄSTSVENSKAR PÅ TWITTER