Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Förskolans pengar gick till islamistisk förening

Ökänd islamistpredikant på Göteborgsförskolans lönelista
Förskolan Lär & Lek fråntogs sitt godkännande av Göteborgs Stad förra året. Då hade det framkommit kopplingar till våldsbejakande extremism.
Foto: Lovisa Waldeck

Vid totalt 14 tillfällen överfördes pengar från den skattefinansierade skolan Lär & Lek till den ideella idrottsföreningen Andalus IF – för att sedan genast föras vidare till den kritiserade, islamistiska föreningen Sveriges förenade muslimer.

Bakom alla tre konton stod Wasim El-Jomaa. Tillsammans med sin fru Eva Freih är han åtalad för grovt bokföringsbrott.

Domen väntas falla under torsdagen.

Redan nu upptaxeras han, efter ett beslut av Skatteverket, med över en halv miljon kronor för oredovisad inkomst.

Enligt ett beslut från Skatteverket handlar det om totalt 530 000 kronor i lön som Wasim El-Jomaa aldrig redovisat.

Enligt kontoutdraget har bolaget (Lär & Lek AB, reds. anm.) månadsvis under perioden 2018-03-30 till 2019-05-28 överfört totalt 530 000 kr till den ideella föreningen Andalus IF”, skriver Skatteverket i sitt beslut, och sedan vidare:

Av kontoutdraget framgår att de belopp som överförts från bolaget omedelbart förts vidare till en annan ideell förening, Sveriges Förenade Muslimer”.

Wasim El-Jomaa har tillsammans med sin fru Eva Freih drivit skolan Lär & Lek i Göteborg. Den var skattefinansierad, fram till att Göteborgs stad drog in skolans tillstånd i februari förra året. Då hade det framkommit allvarliga brister i verksamheten, och kopplingar mellan förskolan och våldsbejakande extremism.

Bland skolans personal fanns tydliga kopplingar till den numera stängda Vetenskapsskolan. Eva Freih har tidigare suttit i samma bolag som Vetenskapsskolans tidigare rektor, Abdel Nasser El Nadi, och haft anställning där.

Det har också hennes make haft, precis som stora andelar av den övriga personalen på Lär & Lek.

Wasim El-Jomaa har enligt Skatteverket fört över 530 000 kronor från förskolan Lär & Lek till den islamistiska föreningen Sveriges förenade muslimer, via en ideell idrottsförening.
Foto: Passfoto
Wasim El-Jomaas fru, Eva Freih står tillsammans med honom åtalad för grovt bokföringsbrott.
Foto: Passbild

Hundratusentals kronor gick till islamistförening

Enligt Skatteverket har det inte funnits något samband mellan skolans och idrottsföreningens verksamhet – Andalus IF har, enligt myndigheten, i själva verket inte bedrivit någon verklig verksamhet under 2018 och 2019.

Dina uppgifter om att beloppen var avsedda att användas för aktiviteter i Andalus IF stämmer således inte”, skriver Skatteverket i sitt beslut till Wasim El-Jomaa.

GT har tidigare rapporterat om hur det förts över sammanlagt 545 000 kronor från förskolan till idrottsföreningen, och sedan omedelbart – månad för månad – till Sveriges Förenade Muslimer.

Om överföringarna har Wasim El-Jomaa tidigare sagt att han ”inte gjort något olagligt”:

– För mig handlar det om rätt eller fel. Om det är lagligt eller olagligt. Vi har inte gjort något olagligt i den här biten, så vi har inga mer kommentarer om den här biten.

Det är däremot inte för överföringarna som paret står åtalade. Det grova bokföringsbrottet rör det faktum att Wasim El-Jomaa och Eva Freih enligt åklagaren struntat i att upprätta förskolans bokföring i tid, under flera år.

Bokföringsbrotten har varit grova med hänsyn till att åsidosättandet av bokföringsskyldigheten rört ett mycket betydande belopp, att brotten begåtts i en rörelse av stor omfattning och med ett flertal intressenter, däribland Göteborgs stad, samt att brotten utövats systematiskt över tid”, går att läsa i stämningsansökan.

Både Wasim El-Jomaa och Eva Freih har förnekat brott.

– Eva har inga problem att påstå att hon varit företrädare för förskolebolaget och det kan säkert vara så att det löpande skötts med fördröjning och att det släpats efter något. Men bokföringen är helt riktig, har Freihs advokat Allan Stutzinsky tidigare sagt.

Domen väntas falla under torsdagen.

Upptaxering och skattetillägg

I samband med upptaxeringen tar Skatteverket också ut skattetillägg på beloppen. Det innebär att Wasim El-Jomaa förväntas betala 40 procent av 350 000 kronor, för den oredovisade inkomsten 2018, och 40 procent av de 180 000 kronor han inte redovisade 2019.

Han har själv inte lämnat några synpunkter på beslutet, framgår av Skatteverkets dokument. GT har sökt Wasim El-Jomaa, som valt att svara via sms:

”Detta är ett pågående ärende som vi kollar på. Vi håller inte med Skatteverkets bedömning helt enkelt”. 

SVERIGES FÖRENADE MUSLIMER, SFM

En ideell förening baserad i Göteborg som varit i blåsväder i flera år efter att bland annat ha bjudit in radikala islamister som föreläsare.

Ledande medlemmar i föreningen har ingått i det nätverk som finns runt den tidigare rektorn på Vetenskapsskolan Abdel Nasser el Nadi och verksamheten har beskrivits som en tummelplats för radikala islamister. 

2017 ströps föreningens bidrag från Myndigheten för ungdoms- och civilsamhällsfrågor, MUCF, med motiveringen att ”De uttalanden som gjorts om kvinnor i föreläsningar arrangerade av SFM strider mot demokratins idéer”” och att ”Föreningen har bjudit in föreläsare som uttryckt icke-demokratiska idéer”. 

En av dessa föreläsningar var med den predikant som vid samma tid var anställd av förskolan Lär & Lek.

Vid samma tid ströps också kommunens bidrag till organisationen.

UR ARKIVET: Islamistrektorn fick miljoner från skola

När islamistrektorn Abdel Nasser El Nadi sålde Vetenskapsskolan i Göteborg förband sig den nya ägaren att betala 250 000 kronor varje månad till hans bolag.