Gå till innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Förskolans coronaåtgärd inför jullovet: Kräver intyg

Charlie Eriksson, 29, sjuk i corona: "Brutit ned min kropp"
Borås stad skärper kontrollen inom förskolan inför jul på grund av personalbrist.
Foto: Colourbox
Arkivbild.
Foto: CSABA BENE PERLENBERG / GT/KVP

I Borås har kommunen skärpt kontrollen av föräldrarnas rätt till att ha sina barn i förskolan i jul, enligt Borås tidning.

De föräldrar som vill att deras barn ska få barnomsorg mellan 21 december och 10 januari måste nu visa upp arbetsgivarintyg eller annan dokumentation.

Att det råder hårt tryck på förskolan i Borås framgår i en lägesrapport som kommunens krisledningsstab släppte i veckan, där förskoleförvaltningen larmar om avdelningar helt utan ordinarie personal och stor brist på vikarier.

– Vi har en situation där förskolan är ganska hårt pressad med relativ hög personalfrånvaro i förskolan, säger Olof Fredholm, administrativ chef på förskoleförvaltningen i Borås, till BT.

Det är första gången som förskoleverksamheten i Borås ställer den här typen av krav, enligt Olof Fredholm. I vanliga fall sker detta innan sommarlovet.

– Vi genomför stickprov varje termin, säger han till tidningen.

”Självklart har vi förståelse”

Flera högskolestuderande föräldrar som tidningen varit i kontakt med oroar sig över hur de ska kunna hinna få fram dokumenten i tid, och Olof Fredholm är medveten om att att kraven kan skapa osäkerhet.

– Självklart har vi förståelse för våra vårdnadshavares behov. Men kan de styrka att de har studiebehov eller arbetar så har de rätt att lämna, säger han till tidningen.

Enligt Förskoleförvaltningen förekommer det att föräldrar i Borås överanvänder förskolan, men hur utbrett problemet är vet man inte.

– Jag kan inte säga i hur stor utsträckning man gör det under julledigheten då vi inte begärt in det här tidigare, säger Olof Fredholm till BT.

Återförenas efter corona – tror inte det är sant