Hugo Beaumont, 4 år, och Alice Gesaw, 3 år, deltog i tåget. Foto: Jonathan BerntssonHugo Beaumont, 4 år, och Alice Gesaw, 3 år, deltog i tåget. Foto: Jonathan Berntsson
Hugo Beaumont, 4 år, och Alice Gesaw, 3 år, deltog i tåget. Foto: Jonathan Berntsson
Här sitter paraddeltagarna Valter, Noelle och Bodil Foto: Jonathan BerntssonHär sitter paraddeltagarna Valter, Noelle och Bodil Foto: Jonathan Berntsson
Här sitter paraddeltagarna Valter, Noelle och Bodil Foto: Jonathan Berntsson
Tåget ringlade långt längsmed Haga Nygata. Foto: Jonathan BerntssonTåget ringlade långt längsmed Haga Nygata. Foto: Jonathan Berntsson
Tåget ringlade långt längsmed Haga Nygata. Foto: Jonathan Berntsson
Vincent och Elis fick äran att bära Pridebanderollen. Foto: Jonathan BerntssonVincent och Elis fick äran att bära Pridebanderollen. Foto: Jonathan Berntsson
Vincent och Elis fick äran att bära Pridebanderollen. Foto: Jonathan Berntsson

Förskolan Hagahuset arrangerade pridetåg

Publicerad

"Man får älska vem man vill."

Budskapet var tydligt när barnen på Förskolan Hagahuset arrangerade sitt egna pridetåg.

– Det måste man få göra, säger Hugo Beaumont, 4.

Haga Nygata färgades i regnbågens alla färger under torsdagsförmiddagen.

Med egentillverkade flaggor, skyltar och sånger manifesterade omkring 120 barn från Förskolan Hagahuset för kärleken.

– Vi gör det för att vi vill det, säger 3-åriga Alice Gesaw.

– Man måste få älska vem man vill, inflikar kompisen Hugo Beaumont.

Gick också i fjol

Det här var andra året i rad som förskolan gick i pridetåg i samband med West Pride-festivalen. Förberedelserna hade pågått i en vecka. Ramsor som "vem får man älska - vem man vill" och "upp och nicka sockerdricka, alla ska få kärlekshicka" upprepades envist.

– Inför förra året frågade vi barnen vem man får älska. "Vem de vill", sa alla. Sedan dess har det varit vår slogan, förklarar förskoleläraren Sara Ghazi.

Arbetar ni mycket med detta?

– Vi pratar varje dag om människors värde, om att det inte spelar någon roll vilken sexuell läggning eller vilken hudfärg man har. Vi vill främja att alla får vara olika och uppmuntra och stötta barnen. Det pågår 365 dagar om året.

"Alla är förstående"

Förstår också de yngsta barnen innebörden?

– Alla är förstående, de förstår att man har rätt att bestämma själv. Det är ytterst sällan någon av våra barn påpekar att du och jag är olika. Ställer man frågan varför blir svaret naturligt: "för att man ska".

De yngsta barnen var bara något år, de äldsta i sexårsåldern. Och visst var det så att paraden gav mersmak.

– Det roligaste var att gå. Nu ska vi inte gå mer, men nästa år gör vi det igen, säger Alice Gesaw.

Jonathan Berntsson
Jonathan Berntsson

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Till GTs startsida

Mest läst i dag

VÄSTSVENSKAR PÅ TWITTER