Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Förskola stängs tillfälligt efter misstänkt extremismkoppling

Obs! Bilden är en genrebild.Foto: JESSICA GOW / TT / TT NYHETSBYRÅN
Skolan har kopplingar till Vetenskapsskolan som lagts ner efter GT:s granskning. Foto: Daniel Olsson / Daniel Olsson/GT

En fristående förskola i de nordöstra delarna av Göteborg stängs.

Göteborgs stad skriver i ett pressmeddelande att förskolan får tillfälligt verksamhetsförbud – efter att de ska ha fört över pengar till en misstänkt islamistisk organisation. 

”Förskoleförvaltningen har upptäckt flera allvarliga brister i verksamheten samt att förskolan står under påverkan av personer med nära kopplingar till våldsbejakande extremism”, står det i pressmeddelandet.

Det var under onsdagen som förskolenämnden i Göteborg tog beslutet att belägga förskolan med verksamhetsförbud från och med måndagen 2 mars.

Förskolan ligger i Göteborg och på den går omkring 70 barn, vilka erbjuds plats på en närliggande kommunal förskola.

”Förskoleförvaltningen har upptäckt flera allvarliga brister i verksamheten samt att förskolan står under påverkan av personer med nära kopplingar till våldsbejakande extremism”, skriver Göteborgs stad i ett pressmeddelande.

Enligt Amanda Larsson, chef för juridik- och ärendehanteringsenheten i Göteborg, rör det sig om ekonomiska kopplingar där medel förts från den aktuella förskolan till en organisation.

– Det står inte i förening med demokratibegreppet, säger hon.

Flera åtgärder

Det är flera åtgärder som måste till för att förskolan ska få bedriva verksamhet igen. Bland annat se till att samtliga personer inom ägar- och ledningskretsen är lämpliga för att bedriva förskoleverksamhet och se till att antalet barn anpassas till lokalerna.

I underlaget som kommunen presenterar ska skolan bland annat ha fört över pengar till en islamistisk organisation. Enligt Doku handlar det om organisationen Sveriges Förenade Muslimer, SFM. 

I förskolans styrelse finns kopplingar till den i december stängda Vetenskapsskolan.

Tre månader har huvudmannen på sig att redovisa för förskolenämnden hur man ska komma till rätta med det här.

GT söker ansvarig politiker, förvaltningsdirektören samt ansvarig för förskolan.

GT granskade Vetenskapsskolan

GT har, i flera granskningar tillsammans med stiftelsen Doku, kunnat avslöja missförhållanden inom Vetenskapsskolan. Bland annat har återvändare från terrorstaten IS fått anställning vid skolan, i flera fall som lärare, efter återkomsten till Sverige.

Vetenskapsskolan, som under hösten bytte namn till Safirskolan, grundades och hade fram till i somras Abdel Nasser El Nadi som rektor. 

El Nadi var en av de flera islamistiska imamer som på Säkerhetspolisens uppmaning togs i förvar under våren.

Så sent som i september kunde GT avslöja att det på den personallistan som den nya ägaren lämnat in till Skolinspektionen fanns flera av återvändarna kvar.