Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Förskolor inför stopp för klassfoto

Förskolorna i Borås inför stopp för klassfoton, bland annat för att skydda barns identitet. (Genrebild).
Foto: LARS ANDERSSON

Det blir inte längre några gruppbilder eller skolkataloger i förskolorna i Borås.

Stoppet införs för att skydda barn med hemlig identitet och för att "det inte ingår i förskolans uppdrag", skriver Borås Tidning.

Det är tråkigt men förståeligt, säger de föräldrar som Borås Tidning talat med efter att förbud mot skolfotografer införts i förskolan.

Förskolorna i Borås har sagt stopp för den klassiska fotograferingen av barn, både när det gäller gruppbilder och enskilda foton, skriver BT.

Verksamhetschefen Marie Gerdin anger två skäl till varför beslutet fattats.

Fotografering tidskrävande

– Dels är fotograferingen ganska tidskrävande och det ingår inte i förskolans uppdrag att bistå med det, dels utifrån barn med skyddad identitet av olika slag. Det är svårt att kunna skydda dem fullt ut om det tas gruppfoton, säger hon till tidningen.

Hon hänvisar till att det kommit förtydligande av vilka aktörer som inte får fotografera i förskolan och att externa fotoföretag ingår där.

Även om man tidigare löst problemet genom att barnen med skyddad identitet inte varit med på bilderna är det inte hållbart i längden menar Marie Gerdin.

Hon förklarar för BT att det blir tydligt att det finns barn med skyddad identitet om de år efter år inte är med på gruppbilderna.

På de förskolor där det redan bokats in fotograf får man fullfölja fotograferingen i år.

Förståelse för fotostoppet

BT har talat med föräldrar som har barn i förskolan och de har förståelse för fotostoppet. Barnens säkerhet är viktigast, menar en pappa.

– Jag är själv uppvuxen med skolfotot men förstår också att många inte vill ha det i dag. Bilderna sprids lätt, säger en annan pappa till tidningen.

Vad tycker du om förskolans beslut?