Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Forskningsanläggning vid Säve ska göra Sverige världsledande

Säve flygplats blir centrum för den den svenska elbilssatsningen.
Foto: HANNA BRUNLÖF WINDELL

Säve flygplats blir centrum för den den svenska elbilssatsningen.

Nu påbörjas bygget av Sveriges största forskningsanläggning för el- och laddfordon i anslutning till flygplatsterminalen, skriver GP.

Jätteprojektet Seel – Swedish Electric Transport Laboratory – startade 2017 av Chalmers, forskningsinstitutet Rise, regeringen och en stor del av den svenska fordonsindustrin, skriver GP

Nu tas nästa stora steg i satsningen, med byggandet av en ny uppåt 15 000 kvadratmeter stor forskningsanläggning vid Säve flygplats. Med det blir anläggningen den största av tre anläggningar i Sverige. Här är tanken att man, förutom vanliga elbilar och liknande, ska experimentera fram framtidens elflyg och elfartyg.

– Det är spännande, bilden som jag har framför mig är att vi tillsammans med fordonsindustrin i väst skapar en yta där vi på riktigt kan koppla ihop exempelvis drönare med något som går på vägen och med något som går på landningsbanan, säger Henrik Saxborn, markägaren Castellums vd, till GP.

Sverige kan bli världsledande

Forskningsinstitutet Rises vd, Pia Sandvik, säger till tidningen att Sverige med anläggningen vid Säve, tillsammans med projektets andra anläggningar i Borås och i Nykvarn, kan bli världsledande inom elfordon.

– Seel kommer stärka svensk fordonsindustris konkurrenskraft och bidra till att Sverige fortsätter att ligga i framkant när det gäller innovation inom transportsektor, säger hon.

Anläggningen i Säve väntas vara klar om två år.