Forskning: Myggen tar de fulla och kåta först

Publicerad

Blir du biten av mygg medan de andra i sällskapet kommer undan?

Det är förmodligen ingen slump.

Forskning visar att myggor dras till specifika ämnen, vilket gör att den som är kåt och berusad bör vara på sin vakt.

Sommaren börjar slå igenom med full kraft i hela Sverige - och med värmen kommer myggen.

Och forskning visar att det inte är en slump vilka som utsätts för myggen och vilka som kommer undan, skriver Adresseavisen.

– Forskning tyder på att mygg "tänder" på människor som skickar ut könsferomoner, och att samma människor blir extra utsatta om de dessutom har druckit, säger insektsforskaren Reidar Mehl vid Folkhälsoinstitutet i Norge till Adresseavisen.

Att vissa i sällskapet får ta smällen med andra knappt märker av insekterna är alltså ingen slump.

– Inledningsvis lockas de här insekterna bland annat av koldioxid som människan släpper ut när vi andas ut. Myggen lockas också av mjölksyra, som vi alla har, och av mörka kläder. Men det finns individuella faktorer, som att någon skickar ut mer av de ämnen som lockar myggor och knott, medan andra kanske skickar ut mer av ämnen som skrämmer bort insekter, säger Reidar Mehl till Adresseavisen.

"Inte smart att ligga i buskarna"

Och försök har alltså visat att könsferomoner, som är luktämnen, har betydelse. Enligt Reidar Mehl har dessutom experiment visar att personer som druckit alkohol lockar fler mygg än andra.

– Men vi vet inte säkert om alkohol har en direkt eller indirekt effekt, det är också möjligt att människor som druckit alkohol också kan skicka ut fler könsferomoner, säger Reidar Mehl till Adresseavisen.

Är man både kåt och berusad bör man alltså akta sig för myggen.

– Jag tror inte at det är särskilt smart att ligga i buskarna då, säger Reidar Mehl till Adresseavisen.

Adrianna Pavlica
Adrianna Pavlica

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Läs fler nyheter i GT:s app. Ladda ner gratis här: Iphone eller Android.

Till GTs startsida

Mest läst i dag

VÄSTSVENSKAR PÅ TWITTER