Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Forskarnas uppfinning kan döda coronavirus

I flera år har en forskargrupp på Chalmers tekniska högskola forskat i materialet.Foto: HANS KRISTIANSSON

Forskare på Chalmers i Göteborg har under flera år arbetat med ett material som ska kunna ta död på bakterier och virus.

Nu finns förhoppningen att materialet kan ta död på coronavirus.

– 99,9 procent av viruset inaktiverades, säger Martin Andersson, professor på Chalmers.

Spridningen av covid-19

SVERIGE:

• 5 420 personer har avlidit i Sverige till följd av covid-19, enligt Folkhälsomyndigheten. En betydande majoritet av de avlidna är över 70 år.

• 71 419 personer är bekräftat smittade i Sverige. 

• 2 451 personer vårdas eller har vårdats på landets intensivvårdsavdelningar.

Statistiken uppdateras dagligen klockan 14.00. Här hittar du Folkhälsomyndighetens siffror. 

 

VÄRLDEN:

• 11 035 820 personer har smittats av covid-19 världen över.

• 525 180 personer har avlidit.

• 6 187 156 personer har tillfrisknat. 

Källa: Worldometers

 

Uppdaterad: Fredag 3 juli kl 17.15

En forskargrupp på Chalmers tekniska högskola i Göteborg har under flera års tid arbetat och uppfunnit ett material som ska kunna döda antibiotikaresistenta bakterier. 

Nu finns förhoppningen att materialet ska kunna ta död på coronavirus, vilket P4 Göteborg var först att rapportera om.

– Vi ser att materialet har en väldigt hög effekt och det är väldigt positivt, säger Martin Andersson som är professor i kemi på Chalmers.

Martin Andersson är professor i kemi på Chalmers tekniska högskola.Foto: Per Thoren

Jämförs med tvål och vatten

Så när pandemin bröt ut valde forskarna att testa om materialet fungerade mot just coronaviruset bakom covid-19.

– Problemet är att det här är ett nytt virus så det är väldigt få aktörer som har tillgång till det. Men då testade vi det på andra coronavirus och såg att det hade väldigt hög effekt, 99,9 procent av viruset inaktiverades, säger Martin Andersson.

Materialet är byggt på det sättet att det kan användas i sprayform, för att till exempel ytbehandla ansiktsmasker och andra typer av skyddsutrustning.

– Det gör att hela ytan blir ett virusdödande material. Kommer virus i kontakt med ytan så inaktiveras viruset och förhindrar fortsatt smittspridning, berättar Martin Andersson och fortsätter:

– Man kan säga att det efterliknar tvål och vatten som vi vet fungerar på de flesta bakterier och även mot coronavirus. Det här materialet har samma funktion, för när det kommer i kontakt med viruset blir det en snabb inaktivering.

Forskaren: Behövs fler tester

Nu väntar flera tester innan materialet, gjort av små korta protein som finns i människans naturliga immunförsvar, kan komma ut på marknaden.

– Vi ska tillsammans med Sahlgrenska testa coronaviruset som orsakat just covid-19. Men vi är väldigt positiva. Som regelverket ser ut inom Europa så tar det ungefär ett år från att man har bra tester, till att det kommer ut på marknaden. 

SE MER: Tydligaste symtomen på covid-19