Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

Forskarna varnar för ännu en fästingsmitta

BÄR PÅ FLERA SMITTOR. En ny avhandling vid Uppsala universitet visar att en av tio fästingar bär på bakterien rickettsia helvetica, som kan göra dig sjuk. Foto: Lars Nyman

Sommar innebär fästingar och därmed risk för att drabbas av tbe eller borrelia.

Och ny forskning visar att var tionde fästing bär på bakterien rickettsia helvetica.

– Den kan orsaka infektion hos människor, men man vet inte riktigt i vilken omfattning, säger Leif Dotevall, smittskyddsläkare i Göteborg.

Områden i Västsverige med smittrisk för tbe

- Strandnära områden längs östsidan Vänern och västsidan Vättern

- Strandnära områden kring småsjöarna i norra Skaraborg (exempelvis Örlen, Kyrksjön, Viken och Skagen)

- Lerdala nordväst om Skövde

- Området ostsydost om Tidaholm

- Vilske-Kleva väster om Falköping/Mösseberg

- Larv-Fåglavik i Vara respektive Herrljunga kommuner

- Områden kring sjöarna Ånimmen och Östebosjön (mellan Åmål och Mellerud)

- Vänernära området sydost om Brålanda i Dalsland

- Fjällbacka och strandnära områden kring Grebbestad

- Hannevik nordost om Lysekil

- Skredsvik väster om Uddevalla

- Området nordost om Lödöse i Götaälvdalen

- Sydöstra Orust (kring Svanesund) och vid sjön Stora Hällungen öster om Stenungsund

- Fastlandet väster om Kungälv (kring Kärna)

- Norra Änggårdsbergen i Göteborg

Källa: Smittskyddsenheten i Västra Götaland

Så skyddar du dig mot fästingar

Fästingar trivs bland gräs och buskar och där det är fuktigt. Om du rör dig i dessa miljöer är det bra att ha stövlar och långbyxor med byxbenen instoppade innanför stövelskaften. Ha också en skjorta eller tröja nedstoppad i byxlinningen.

Tänk också på att fästingar syns bättre på ljusa kläder. Titta igenom kläderna regelbundet för att upptäcka och ta bort eventuella fästingar.

Efter att du varit ute - titta igenom dig så att du inte missar om du fått en fästing.

Källa: Smittskyddsenheten i Västra Götaland

Om du drabbas av fästingbett

Det viktigaste är att ta bort fästingen så snabbt som möjligt. Använd pincett eller fästingborttagare.

Fatta tag om fästingens mundelar nära huden och dra rakt ut. Vrid INTE fästingen när du drar.

Rengör såret efteråt.

Ha koll på huden där du blivit biten, även veckor efteråt. Uppstår rodnad eller om du får symptom som till exempel feber eller huvudvärk bör du kontakta läkare.

Källa: Smittskyddsenheten i Västra Götaland

Fästingar, tbe och borrelia uppmärksammas varje sommar. I en ny doktorsavhandling vid Uppsala universitet tas ännu en bakterie upp, nämligen rickettsia helvetica. Enligt avhandlingen bär var tionde fästing på bakterien, som kan orsaka allvarliga infektioner.

Den som drabbas kan bland annat få feber, muskelvärk, huvudvärk och hjärtmuskelinflammation. Bakterien rickettsia helvetica har varit känd en längre tid, men inte uppmärksammats särskilt mycket.

– Man kan säga att fästingarna är väldigt effektiva när det gäller att bära olika smittor. Och rickettsia helvetica har man tidigare hittat både i fästingar och i antikroppar hos personer. Det viktiga här är att det behövs mer forskning för att kartlägga vilken betydelse bakterien har. Den kan orsaka infektion hos människor, men vi vet inte riktigt i vilken omfattning, säger Leif Dotevall, smittskyddsläkare i Göteborg.

1 av 10

Enligt de undersökningar som ligger till grund för den aktuella avhandlingen bär minst en av tio fästingar på bakterien rickettsia helvetica.

– Om man har symptom eller fästingbett, och det vid prov visar att man inte har borrelia fast man misstänkte det, så bör man testa sig för rickettsia helvetica. Det måste man oftare än i dag ta i beaktande vid sjukdomsutredningar efter fästingbett, säger Karin Elfving, forskare vid Uppsala universitet som förra veckan disputerade på rickettsia-avhandlingen, till Dagens Nyheter.

Hur vanligt det är att någon drabbas av bakterien vet man i dag inte.

– Mörkertalet kan dessutom vara stort eftersom det inte har funnits någon diagnostik. Vi vet inte i dag hur många som insjuknar efter bett av rickettsia helvetica-smittade fästingar. Men sedan ett år tillbaka finns nu diagnostik i Uppsala på Akademiska sjukhuset. Så nu kan man testa sig för att se om man fått detta, säger Karin Elfving till DN.

Riskområden i Västsverige

Enligt smittskyddsläkaren Leif Dotevall går det inte att säga hur mycket fästingar man ska förvänta sig i sommar.

– Ingen kan veta det. Det beror på hur varmt det blir, hur fuktigt det blir, hur mycket rådjur och fåglar som sprider fästingar vidare. Att göra en prognos är väldigt svårt, säger han.

Men generellt finns fästingar i skog och mark, där det är fuktig och där det finns gräs. I Västsverige finns en rad riskområden (se listan här intill).

Hur orolig ska man vara?

– Det beror lite på var man befinner sig någonstans. Den allvarligaste fästingsmittan är ju tbe och den finns i vissa speciella riskområden även i Västsverige. Det är framför allt i sjönära områden. Och det rör sig ofta inte om mer än ett 20-tal patienter varje år. Bor man i något av de områdena så finns ett bra vaccin, säger Leif Dotevall.

Logga in för att följa

Det är gratis och går snabbt!