Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Forskarens varning – vid pollensäsongen

Psykologen: Så hanterar du din corona-oro
Åslög Dahl har varit forskare i 41 år och har nu arbetat med en studie hur pollen och virus påverkar varandra.Foto: Privat
Under pollensäsongen kan risken för att smittas av coronaviruset öka.Foto: TT NYHETSBYRÅN
Pollensäsongen beräknas dra i gång om ungefär en månad.Foto: NILS JAKOBSSON/BILDBYRÅN

I onsdags klassades coronavirusets spridning som en pandemi – och regelbundet bekräftas nya fall runtom i världen.

Enligt en ny studie kommer även den kommande pollensäsongen öka smittorisken.

– Det gäller inte bara allergiker utan alla människor. Man ska försöka hålla reda på hur höga pollenhalterna är, säger Åslög Dahl, forskare vid Göteborgs universitet.

I Västra Götalandsregionen var, under fredagsmorgonen, över hundra personer bekräftat smittade av coronaviruset och sedan i onsdags har världshälsoorganisationen WHO klassat spridningen som en pandemi.

Snart stundar dessutom pollensäsongen, vilken ökar smittorisken. Det visar en ny studie från universitetet i München, något SVT Nyheter Väst tidigare rapporterat om.

– Studien handlar om hur mottaglig man blir när man har virus när det kommer till höga pollenhalter i luften och om det är mycket pollen så skruvar det ner hur väl kroppen skyddar mot nya virus, säger Åslög Dahl, medförfattare till studien och forskare vid Göteborgs universitet.

Hon förklarar att när pollen sätter sig på slemhinnorna utsöndras ämnen som påverkar det allmänna virusförsvaret i kroppen – något som därmed ökar smittorisken.

– När björken börjar blomma och komma i gång så kan detta hända. Det blir ungefär om en månad, eller tidigare om det kommer in pollen genom luftströmmar, säger hon.

I Västra Götalandsregionen är 116 personer bekräftat smittade av coronaviruset.Foto: SCIENCE PHOTO LIBRARY/TT NYHETSBYRÅN

Forskaren: ”Träna inte ute”

I Västsverige förväntar sig experterna dock ingen besvärlig pollenblomning i år.

– Blomningen varierar från år till år men forskare kan förutse den. Det beror på väderförhållanden, temperatur och hur mycket det blommade förra året. Och med hjälp av det kan man räkna ut att i år kommer det inte vara jättebesvärligt, säger Åslög Dahl.

Ändå vill hon varna för att träna ute under pollensäsongen.

– Det gäller inte bara allergiker utan alla människor. Man ska försöka hålla reda på hur höga pollenhalterna är. Man ska låta bli att träna de dagarna utomhusträning eller anstränga sig för då blir man mottagligare för pollen, säger hon.