Gå till innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Forskare: Använd VR mot stress och ångest

Genom ett VR-headset kan äldre och sjuka få hjälp att hantera oro och ångest.
Foto: Sahlgrenska universitetssjukhuset

Svårt psykiskt sjuka personer, rörelsehindrade eller äldre människor som har svårt att delta i det vanliga livet kan erbjudas upplevelser genom VR, virtuell verklighet.

VR-glasögon kan ge ökad livskvalitet och lindra smärta och ångest, skriver Sahlgrenska universitetssjukhuset i ett pressmeddelande.

I en ny studie har forskare undersökt hur VR kan användas i vården.

Det är verksamheten inom Psykiatri Affektiva som utvecklat metoden som går ut på att en person som genom olika begränsningar inte har möjlighet att ta sig ut ändå kan få ta del av olika upplevelser.

– Vi vill införa VR i vården för att hjälpa och lindra ångest och stress men också öka livskvalitet. Det handlar om att dels få förkroppsliga någon annan, att vara någon annanstans, ett sätt att lindra till exempel smärta eller ångest utan tunga läkemedel, säger Almira Osmanovic Thunström, forskare och verksamhetutvecklare, Psykiatri Affektiva på Sahlgrenska Universitetssjukhuset, i ett pressmeddelande.

Resa till Venedig eller gå på dans

Forskare har i en studie undersökt hur kommersiella VR-spel kan användas både hemma och på äldreboenden.

Det kan handla om att med hjälp av VR-glasögonen gå genom ett vattenfall, eller besöka en bondgård, plocka blommor, göra en artificiell resa till Venedig eller gå ut och dansa. 

– Man kan till exempel sitta i rullstol och ändå dansa fritt i rummet, systemet anpassar världen och danspartners längd. Jag har inte träffat någon äldre som är skeptisk till behandlingen. Äldre människor har levt länge, de kan mycket och har sett saker komma och gå. De vågar prova allt, men är oroliga för illamående. Därför har det varit viktigt att hitta spel som minimerar illamående, säger Almira Osmanovic.