Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

Förrymd fånge gripen: ”Risk att han rymmer igen”

Den man som två dagar innan jul upptäcktes ha rymt från antalten Brinkeberg i Vänersborg har gripits.

Det rapporterar P4 Väst.

– Det var polisen som grep personen. Det är vi tacksamma för, säger Ulf Mossberg, pressekreterare vid Kriminalvården, till P4.

Det var strax före jul som larmet gick om en intern som rymt från fängelset Brinkeberg i Vänersborg. Den intagne hade tagit sig ut genom att slå sönder ett fönster i sin cell, vilket upptäcktes tidigt på morgonen.

– Då var rummet tomt och kallt, så vi förstod att rymningen skett några timmar tidigare. Förmodligen har det varit på fredagskvällen eftersom rummet var rejält utkylt, sa kriminalvårdsinspektör Jonas Wallgren på anstalten Brinkeberg den 22 december.

Jonas Wallgren förklarade då att mannen ”med största sannolikhet” har haft hjälp på utsidan med att klippa upp staketet till anstaltsområdet.

Högre säkerhetsklass

Anstalten Brinkeberg har säkerhetsklass 2, vilket innebär att det är en sluten anstalt med lägre säkerhetsnivå. Den ligger sydöst om Vänersborg och har, enligt Kriminalvårdens hemsida, 98 platser.

Rymlingen, en man i 25-årsåldern, avtjänade ett straff på 10 månader. Han greps i dagarna av polis – och nu har han placerats på en anstalt med högre säkerhetsklass, rapporterar P4.

– En av orsakerna skulle jag tro är att risken finns att han rymmer igen. Därför är han placerad på en anstalt med högre säkerhetsgrad, säger Ulf Mossberg till radiokanalen.