Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Förre Volvochefen: Det ångrar jag i karriären

PG Gyllenhammar berättar i Ekots lördagsintervju i Sveriges Radio att han är feminist.
Foto: TOMAS LEPRINCE
PG Gyllenhammar hade i många år toppositioner inom Volvo.
Foto: HENRIK JANSSON

PG Gyllenhammar har haft en lång karriär inom näringslivet.

Han ångrar att han inte befordrade fler kvinnor.

– När det gäller kvinnors ställning i själva företaget tror jag att jag var ganska passiv, säger han i Ekots lördagsintervju i Sveriges Radio.

83-årige Pehr G Gyllenhammar är allra mest känd för sin tid inom Volvo. År 1971 tog han över som Volvo-vd efter sin svärfar innan han tolv år senare blev styrelseordförande.

På den posten satt han fram till 1993. 

Under sin långa tid inom näringslivet har han varit med om mycket och Ekots lördagsintervju berättar han om en del av det som han ångrar: Att han inte släppte fram tillräckligt många kvinnor i sina företag.

PG Gyllenhammar menar i intervjun att han gjorde mycket för kvinnor i näringslivet, men förklarar att han samtidigt varit för passiv.

– Jag ångrar väldigt mycket att jag inte befordrade fler kvinnor, säger han i Sveriges Radio.

PG Gyllenhammar är feminist

På frågan om de kvinnorna fanns svarar PG Gyllenhammar:

– De fanns inte i närheten. Verkstadsindustrin är en ganska tung industri på sitt sätt och det kanske inte är så lockande för kvinnor att söka sig dit, utan lättare att söka sig till företag med lättare verksamhet. Men de hade säkert gått att hitta. Ingenting är omöjligt och i efterhand ångrar jag att jag inte gjorde mer för kvinnorna.

PG Gyllenhammar förklarar att han i dag kallar sig för feminist.

– Om jag får möjlighet att utöva ett inflytande kommer det vara till stor del till fördel för kvinnor, säger han i Sveriges Radio.

PG Gyllenhammar blev pappa för femte gången vid 80 års ålder.
Foto: ANDERS WIKLUND/TT

Blev pappa vid 80

För två år sedan fick PG Gyllenhammar en dotter, Barret, som blev hans femte barn. Han och hans hustru Lee Welton Croll, 45, lever omväxlande i Stockholm och i London.

– Det som tar mest av min tid är internationell verksamhet även om jag har en del uppdrag i Sverige. Jag avslöjar inte vilka kunder jag har, jag är diskret gentemot mina uppdragsgivare. De internationella uppdragen är huvudsakligen i USA och Kanada. Ett känt uppdrag är för mediekoncernen Thomson Reuters. Jag har mitt eget lilla bolag och en del stora och viktiga uppdrag i USA och Kanada, berättade PG Gyllenhammar i en intervju tidigare i år.