Gå till innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Förre Stampen-direktören upptaxeras med miljoner

Tomas Brunegård, tidigare koncernchef för Stampen-gruppen, ska betala elva miljoner i restskatt och skattetillägg.
Foto: LEIF JACOBSSON
Brunegård ifrågasätter även varför Skatteverket har börjat utreda ärendet först nu
Foto: TT NYHETSBYRÅN

Tomas Brunegård, tidigare vd för Stampen-koncernen där bland annat GP ingår, åker på en rejäl skattesmäll.

Mer än elva miljoner kronor ska in, rapporterar Nyhetsbyrån Siren. 

Bakgrunden till skattekravet är en oredovisad löneförmån, som gav Brunegård möjlighet att köpa aktier värda över 13 miljoner för knappt 90 000 kronor. Det uppger Nyhetsbyrån Siren. 

Enligt Skatteverket råder det inga tvivel om att det rör sig om just en löneförmån, bland annat eftersom köpoptionsavtalet fanns med som en bilaga till Tomas Brunegårds personliga bonusavtal. 

Tomas Brunegård redovisade dock inte optionsrätten på korrekt sätt, och av den anledningen betraktar Skatteverket aktieaffären som en oredovisad inkomst.

Upptaxeringen är av det mastigare slaget. 


LÄS MER: Stampen-pampens jättelön: 74 miljoner


Miljoner i skattetillägg

Tomas Brunegård ska nu betala ytterligare nästan 7,8 miljoner kronor i skatt, och cirka tre miljoner kronor i skattetillägg. Detta enligt muntliga uppgifter från Skatteverket till Nyhetsbyrån Siren.

Själv hävdar Tomas Brunegård att Skatteverkets resonemang brister, enligt Siren. Det finns inte en trovärdig förklaring till varför Stampen skulle låta honom köpa aktier av det värdet till ett så lågt pris, menar Brunegård. Att han var anställd är inte en tillräcklig förklaring. 

Brunegård ifrågasätter även varför Skatteverket har börjat utreda ärendet först nu, när de har känt till optionsaffären och de faktiska förhållandena ända sedan han lämnade in sin självdeklaration 2013. 

Medievärlden har pratat med Brunegårds advokat Erik Karlsson, som säger att beslutet kommer överklagas.

–  Skatteverket har siktat in sig på ett formaliafel och vi kommer att överklaga beslutet alldeles strax. Vi har goda förhoppningar om att vinna det här, säger han till tidningen. 

Erik Karlsson säger till GT att han anser att det finns goda förhoppningar att hans klient kommer att vinna målet. 

– Det kommer ett överklagande så snart vi har ett. 

Skatteverket har också beslutat att Stampen, numera V-TAB, ska betala in ett miljonbelopp – totalt 4,9 miljoner kronor – med anledning av den förmodade löneförmånen.

Tjänade 74 miljoner  

Under åren 1996-2014 fick Tomas Brunegård, som vd- och styrelseordförande för Stampen, sammanlagt 74 miljoner kronor i lön.

Samtidigt gick koncernen med kraftiga underskott. Mediekoncernen hamnade vid ruinens brant, och tvingades 2016 genomgå en rekonstruktion med nettoskulder på hisnande 1,1 miljarder kronor.

Under åren 1996-2014 fick Tomas Brunegård, som vd- och styrelseordförande för Stampen, sammanlagt 74 miljoner kronor i lön.
Foto: LEIF JACOBSSON

GT har sökt Tomas Brunegård för en kommentar.