Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Forne gängprofilens miljonaffär – med Göteborgs kommun

Kommunen, genom Göteborgs hamn, köper Arendals gård.Foto: GT
Affären är et mångmiljonklipp för säljaren, tidigare gangsteprofil.Foto: GT
En känd tidigare gängprofil gör ett miljonklipp genom affären.Foto: GT
Säljaren har tidigare varit medlem i BandidosFoto: ANDERS YLANDER

Bandidosdekaler på ytterdörrarna fick tidigare kommunens tjänstemän att rygga tillbaka. 

Nu har kommunen genom Göteborgs hamn köpt loss skandalfastigheten Arendals gård för 7,5 miljoner kronor. 

Ett mångmiljonklipp för säljaren - en känd tidigare gangsterprofil i Göteborg.

Fastigheten bytte ägare några dagar före nyår efter flera års diskussioner tillsammans med Göteborgs stads kunskapcentrum mot organiserad brottslighet.

– Vi har rådgjort och stämt av med dem kring köpet, säger Göteborgs hamns fastighetschef Helena Forslund.

Mottagaren av de 7,5 miljoner kronor som Göteborgs hamn nu lägger på fastigheten är en känd tidigare gängprofil. Senast i april fälldes han för brott mot knivlagen och ringa vapenbrott.

Framträdande i Bandidos MC

När han hösten 2009 tog över fastigheten till en betydligt lägre summa var han en framträdande medlem i den kriminella mc-klubben Bandidos. Och då tjänstemännen från Stadsbyggnadskontoret kom för att inspektera fastigheten noterade de att flera av dörrarna hade markerats med Bandidos dekaler. En tid ska motorcyklar ha förvarats i en av byggnaderna och det fanns länge välgrundade misstankar om att MC-gänget skulle flytta sin verksamhet till Arendals gård.

 

LÄS MER: Byggmiljonärens skrapa tvingar bort Bandidos från Hisingen

 

Detta skedde inte. Och ägaren och Bandidos MC gick med åren skilda vägar. Den forne framträdande gängprofilen fick överhuvudtaget fler fiender än vänner i Göteborgs undre värld. I maj 2011 sköts han i båda benen på en parkeringsplats på Hisingen och han levde därefter under flera år med skyddade adressuppgifter.

Men fastigheten med anor tillbaka till 1700-talet behöll han. Och värdet på den ökade kraftigt. 

I augusti 2013 rapporterade Sveriges Radio Göteborg att hamnen lagt ett bud på fastigheten, men att gängprofilen den gången avvisat budet. 

Budet var för lågt. 

Göteborgs Hamn: "Var inte nöjd"

– Han har ringt mig och sagt att han inte är nöjd, sa den dåvarande fastighetschefen för Göteborgs Hamn till Sveriges radio den gången.

Sedan dess har diskussionerna och förhandlingarna fortsatt. Och nu kan vi alltså avslöja slutbudet: 7,5 miljoner kronor. Det är mer än fem gånger upp mot summan som den tidigare gängprofilen lade ut på fastigheten då han köpte den - enligt de uppgifter som Lantmäteriet har registrerade. 

Då köptes fastigheten för 1450000 kronor. 

 

LÄS MER: Bandidosledarna på orten där du bor

 

Under de senaste åren har fastigheten förfallit. Kringbyggnader har brandhärjats i flera omgångar och taxeringsvärdet för samtliga delar som ingår i den sålda fastigheten sattes 2015 till drygt 3,8 miljoner kronor. 

Göteborgs hamns fastighetschef Helena Forslund beskriver platsen där fastigheten ligger som strategisk. 

Och samtidigt olämplig för människor att bo på. 

– Vi ser att det är ett expansionsområde för hamnen och det är olämpligt att ha boende så pass nära terminalerna med avseende på buller och allt sånt, säger hon.

Utflyttning i juletid

Några dagar efter jul var en container framkörd till fastigheten med de sista delarna av möblemanget från huvudbyggnaden där flera kända gängmedlemmar haft sin folkbokföringsadress under åren.

Den 30 december tillträdde Göteborgs hamn fastigheten enligt köpekontraktet. Tillträdet skulle ske på den ansedda advokatbyrån Vinges kontor efter att parterna gemensamt inspekterat fastigheten på plats. Varje sida av köpekontraktet är undertecknat av Göteborgs Hamns vd och den tidigare gängprofilen gemensamt.

När Göteborgs skattebetalarna nu tar över fastigheten ser den helt annorlunda ut mot för tio år sedan. Av en gammal 1700-talsbyggnads stil med stora kulturhistoriska värden finns inte mycket kvar.

- De har rivit bort glasverandor och handblåsta fönster. Det är ett av  de finaste husen i Göteborg som man har fördärvat. Det är jättetragiskt,  sa en av kommunens tjänstemän till GP i december 2008 då de första gången skrev om Bandidos inblandning i ägandet och förvaltningen av fastigheten.

GT har sökt den tidigare gängprofilen.