På ett bord i villan lämnade mordbrännaren kvar en flaska med tändvätska. Foto: PolisenPå ett bord i villan lämnade mordbrännaren kvar en flaska med tändvätska. Foto: Polisen
På ett bord i villan lämnade mordbrännaren kvar en flaska med tändvätska. Foto: Polisen
En uppmärksam granne lyckades förhindra att elden spred sig. Foto: PolisenEn uppmärksam granne lyckades förhindra att elden spred sig. Foto: Polisen
En uppmärksam granne lyckades förhindra att elden spred sig. Foto: Polisen
En flaskan med tändvätska som lämnades kvar i huset. Foto: PolisenEn flaskan med tändvätska som lämnades kvar i huset. Foto: Polisen
En flaskan med tändvätska som lämnades kvar i huset. Foto: Polisen

Förlorade vårdnadstvist – hämnades med eldattack

Publicerad

Efter att mannen gått förlorande ur en vårdnadstvist utsåg han syndabocken: en handläggare på socialtjänsten.

I två och ett halvt år planerade han sin hämnd – sedan skred han till verket.

Om inte en uppmärksam granne cyklat förbi vid precis rätt tidpunkt hade det kunnat sluta med stor förödelse och att handläggaren fått hela sin villa nedbränd.

En måndagsmorgon i våras cyklade en kvinna som vanligt till sitt arbete. När hon åkte förbi grannens hus i Åmål hörde hon ett märkligt ljud, det var som ett svagt pipande som kom från villan.

Hon stannade till och bestämde sig för att ta reda på vad det handlade om.

 

LÄS MER: Sonens hämnd – slängde brandbomb mot pappan

 

Det som kvinnan upptäckt var en mordbrandsattack – i sitt utförande lika iskall som välplanerad. Och som hovrätten för västra Sverige konstaterar: hade inte grannen cyklat förbi hade konsekvenserna förmodligen blivit förödande:

"Det har funnits en risk för brand- och rökspridning i hela huset, med risk för att bostaden skulle totalförstöras", skriver hovrätten i sin dom.

"Jag skäms inte för det jag gjort", säger den dömde mordbrännaren till polisen.Foto: Polisen

Förlorade en vårdnadstvist

I domen och i polisens förundersökning målas historien bakom branden upp. Den tar sin början för flera år sedan, när en man förlorade en vårdnadstvist och han menar att han i och med det förlorade kontakten med sina barn.

Det var handläggaren på socialtjänsten som fick skulden.

"Det var orsaken till att han (mordbrännaren) satte eld på NN:s hus i dag. Han hade tänkt på det jättelänge, runt två och ett halvt år", står det i förundersökningen.

 

LÄS MER: Mc-gänget åkte till vårdhemmet för att hämnas

 

Efter att ha funderat och en gång tidigare tagit sig in i bostaden för att reka, bestämde sig mannen slutligen för att göra verklighet av sina hämndplaner. Sent på söndagskvällen i april maskerade han sig och bröt sig in i handläggarens garage, berättar han i förhör.

Med sig i ryggsäcken hade han en femlitersdunk med bensin.

"Flammade upp av helvete"

Mannen stannade kvar i garaget hela natten – samtidigt som den intet ont anande handläggaren låg och sov bara några meter därifrån. På morgonen hörde mannen i garaget hur familjemedlemmarna lämnade bostaden. Han smög han vidare in i huset, hällde ut bensinen tillsammans med tändvätska och annat brännbart han hittat i garaget och tände på.

"Det flammade upp av helvete", beskriver han i förundersökningen.

Mannen bröt sig in i huset via garaget.Foto: Polisen

Därefter flydde han ut genom altandörren, kastade ifrån sig en rånarluva och sina handskar i en skog i närheten och tog sig till tågstationen för att fly till Göteborg. Där gick han själv in till polisen och erkände vad han gjort.

Döms för mordbrand

Enligt domen var det grannen som lyckades släcka elden och förhindra att det blev alltför stora skador i huset. Hovrätten dömer nu mannen till rättspsykiatrisk vård för mordbrand, för ringa narkotikabrott och för runt 50 bedrägerier som han begått på auktionssajten Tradera.

Mannen dumpade klädesplagg i skogen när han flydde från det brinnande huset.Foto: Polisen

Mannen säger i förhör att han ville få handläggaren på socialtjänsten att "fatta hur det känns att förlora allting".

– Jag vet att det jag gjort inte är rätt, men jag skäms inte för det jag gjort, säger han till polisen.

Relaterade ämnen
Jonathan Berntsson
Jonathan Berntsson

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Läs fler nyheter i GT:s app. Ladda ner gratis här: Iphone eller Android.

Till GTs startsida

Mest läst i dag

VÄSTSVENSKAR PÅ TWITTER