Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

Förlorade sina ben - av ett getingstick

Viveca Sjöberg blev stucken av en geting. En till synes harmlös händelse som ledde till invaliditet. "Jag vill vara lika aktiv som tidigare och är envis som synden. Men jag har mina svarta stunder också", säger hon. Foto: Jan Wiriden
GÖTEBORG. Hon förlorade båda underbenen och åtta fingrar - på grund av ett getingstick. Nu kämpar sjuksköterskan Viveca Sjöberg, 47, för att komma tillbaka till ett liv nästan lika aktivt som det hon lämnade. - Somliga säger att det här hände rätt person, jag ger aldrig upp, säger hon.

FAKTA

Så skyddar du dig mot getingstick:
Rör dig stilla och tyst bort från getingen.
Undvik färggranna kläder och parfym. Getingen kan ta miste på dig
och en blomma.
Getingar gillar doften från mat. Var försiktig när du lagar och äter utomhus.
Drick inte ur en öppnad burk/flaska som stått ute.

Så gör du om du blir stucken:

Håll dig lugn.
Håll den stuckna armen i högläge, lägg på is eller kall kompress.
 Tvätta sticket med tvål och vatten för att undvika sekundär infektion.
Om du är getingallergiker, ta en antihistamintablett.
Får du feber, tilltagande utslag och svullnad, huvudvärk, yrsel, illamående, bröstsmärt och ihopsnörning av luftvägarna eller bröstkorgen eller andningsbesvär sök akut läkarhjälp.
Getingallergiker kan drabbas av anafylaktisk chock som är livshotande.
Allergiker som riskerar att få en allergichock bör vara utrustade med en adrenalinpenna för egeninjektion.

Getingar kräver fler dödsfall än huggormar. Cirka en procent av alla människor är överkänsliga mot getingstick. 1–2 personer avlider varje år.

Hon är tunn som en tråd och rör sig snabbt och smidigt genom den handikappanpassade trerummaren hemma i Linnéstaden. Rullstolen är Viveca Sjöbergs ben när proteserna inte funkar. Hon pratar livligt med hela kroppen och lägger oupphörligt de stympade benen över varann.
- Jag har varit tävlingsdansare och alltid tränat, berättar hon. Det har hjälpt mig enormt. Ortopedteknikerna har aldrig sett någon lära sig gå med dubbelproteser lika fort som jag.

Nonchalerade höga febern

Måndagen den 15 september 2008 förvandlades livet för alltid.
Viveca satt och pratade i telefon på jobbet när en stor geting flög in genom fönstret och stack henne på vänster kind.
- Jag sa AJ, slog ihjäl getingen och slängde den i papperskorgen.
Nästa dag hade Viveca 39,5 i feber. Hon nonchalerade det eftersom det skulle hållas en intressant föreläsning på arbetsplatsen BUP i Västra Frölunda den dagen. Förresten hade hon ändå inte råd att vara sjuk.
Dagen därpå jobbade hon också.
- Jag ville inte svika mina gulliga ungar, säger hon.
På torsdagen sökte hon vård på Axessakuten. Hon minns att en läkare sade att hon var "mycket, mycket sjuk". Därpå sattes hon i en taxi med en remiss till Sahlgrenska.
Sen blev allt svart.
- Jag vaknade upp igen någon gång i november med händerna i paket. Först trodde jag att jag råkat ut för en brännskada. Det har tagit tid att få full insikt.

Drabbad av blodförgiftning

I dag vet hon att hon drabbades av blodförgiftning, kallbrand och multiorgansvikt. Lungorna kollapsade och den apparatur (ECMO) som fanns i Sverige var upptagen. Därför flögs hon till Århus Universitetshospital.
- Två gånger reste mina anhöriga över för att ta farväl, så illa var det, säger Viveca.
Benen amputerades under de tre veckorna i Danmark. Större delen av fingrarna avlägsnades i Sverige. Bara tummarna lämnades orörda.
Viveca Sjöberg tillbringade totalt åtta månader på sjukhus. Ingen vet säkert vilken slags bakterie hon drabbades av.
- Jag är inte allergisk mot insektsstick, har aldrig reagerat tidigare, säger hon.
Förutom amputationer och följande fantomsmärtor har hon genomgått transplantationer av hud runt fingrarna och en plastikoperation av kinden. Lungkapaciteten är 30 procent och på vänster öra kan hon bara höra tre bastoner. Hon har tappat 30 kilo i vikt och immunförsvaret är kraftigt nedsatt.
- Jag har till och med haft halsfluss i magen. Bakterierna hittar sina egna vägar hos mig.
Trots att Viveca ger intryck av massor av livsglädje har hon svarta stunder. Nioårige sonen Robin ger henne styrka att gå vidare.

Vann mot försäkringskassan

- Förlusten av benen har jag accepterat, men inte händerna. Jag kan ju inte ens hålla i en penna, säger hon. Och när jag pratar om det som hänt är det som om det handlar om en annan person.
Nyligen vann hon en process mot försäkringskassan om rätten till livränta. Kassan räknar med att hon kan arbeta igen och har föreslagit ett sjuksköterskejobb i äldrevården...
- De förstår inte vilka skador jag har. Nu har jag en sjukpenning på 64 procent av lönen. Det kan ingen leva på.

Logga in för att följa

Det är gratis och går snabbt!