Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Förlorade sin make – nu vill hon hjälpa andra

Marita Warborn Lundgren, 55, förlorade sin tidigare man under dramatiska former.
Foto: Ulf Rathsman/Studio Rathsman
Nu har Marita och väninnan Christina Karlberg skrivit en bok om upplevelsen av att förlora en nära anhörig - och vill hjälpa andra genom sorgen.
Foto: Ulf Rathsman/Studio Rathsman
Boken behandlar upplevelsen av att förlora en nära anhörig och hur man hanterar sorgen.
Foto: Ulf Rathsman/Studio Rathsman

Marita Warborn Lundgren, 55, förlorade sin tidigare man under dramatiska former.

Nu har hon och väninnan Christina Karlberg skrivit en bok om upplevelsen av att förlora en nära anhörig - och vill hjälpa andra genom sorgen.

– Det går att överleva en nära anhörigs död, även om man inte tror det i början, säger hon.

Marita Warborn Lundgren, 55 från Varberg förlorade sin tidigare make på annandag pingst i juni 1998.  De befann sig på Landvetters flygplats när det obeskrivliga inträffade - det som Marita kallar för "Jordbävningen".

– Han bara ramlade ihop. Det som var svårast för mig var nog att förstå att han dog. Det var naturligtvis också väldigt dramatiskt, säger hon.

Tiden efter det plötsliga dödsfallet präglades av vad Marita kallar en overklighetskänsla:

– Jag förstod inte riktigt vad som hade hänt. Jag tror att man stänger av lite - det är för mycket att ta in, säger hon.

Ger tips och råd

Nu har Marita och väninnan Christina Karlberg gett ut boken "Jag är lyckligt gift, min man är bara lite död" som behandlar upplevelsen av att förlora en nära anhörig och hur man hanterar sorgen.

– Vi ger tips och råd till de som drabbas av sorg, samt de runtomkring, säger hon.

Marita och Christina träffades genom föreningen Vimil (Vi som mist någon mitt i livet) som Marita var med och startade 1999. Föreningen fungerar bland annat som stöd för de som mist en anhörig.

Boken har de gett ut på eget förlag. Den första tryckningen om 1 000 exemplar har redan sålt slut. Även andra personer, som Maritas nye make Anders Lundgren, har skrivit kapitel i boken. Titeln syftar på den verklighetsflykt som Marita tog till för att kunna hantera sin förre makes död.

"Lite död"

– Min man var bara "lite död". Det var enklare att ta till en verklighetsflykt. Men sedan trängde verkligheten på. Med logikens och förnuftets hjälp får man till slut till någon slags fungerande vardag, säger hon.

Boken riktar sig framför allt till de i sorg, men också till människorna runtomkring de som drabbas. Det kan vara en syster eller en granne.

Marita menar att det är viktigt att våga prata med den som mist en familjemedlem, men att det är ännu viktigare att våga lyssna.

– Undvik inte människan som mist någon. Och prata om den som är död. Men lyssna mest. Den som drabbats har ofta ett stort berättelsebehov, säger Marita Warborn Lundgren.