"Det här är ett helt oacceptabelt beteende och det råder ingen tvekan om vilka som tar sig dessa friheter. Gäng med 7-8 killar tillhörande gruppen ensamkommande barn."
Så skrev Värmlandspolisen på sin hemsida efter flera fall av misstänkt sexuellt ofredande under festivalen Putte i Parken i Karlstad under helgen. En formulering som polisen snabbt backade på och som även har anmälts till Justitiekanslern (JK).
Men Peter Larsson, ingripande polis i Göteborg, anser att ursprungliga händelserapporten skulle ha fått stå kvar.
– Enligt mig så skyddar man framtida brottsoffer genom att gå ut med sådana här uppgifter om signalement, säger han och fortsätter:
– Det skulle vara en festivaldag till och jag tror att fler tjejer kan ha räddats för att vi gick ut med den informationen. Det var ju fakta, när vi börjar bli rädda för fakta så är vi jävligt illa ute.
Polisen: Myndigheten mörkar
Peter Larsson har skrivit flera inlägg på Twitter om händelsen. "Att myndigheten blev så livrädda trots att det som gått ut stämde vet jag inte", står det i ett av inläggen som har fått stor spridning.
– Det är beklagligt att myndigheten mörkar på det här sättet. Det här är ett allvarligt brott som många tjejer kan må extremt dålig av under en lång tid, vissa återhämtar sig kanske aldrig.
Peter Larsson understryker att han inte är ute efter att bidra till någon ökad rasism.
– Jag drar absolut inte alla över en och samma kam, men ju mer information man har desto bättre kan man skydda sig själv. Jag tycker att det är viktigt att vi lägger vårt krut på brottsoffren.
Enligt Peter Larsson så är övervägande delen av de utpekade gärningsmännen ensamkommande flyktingbarn. När polisen valde att backa på uppgifterna så gjorde man det med motiveringen att samtliga misstänkta inte tillhör den gruppen.
Chefen: Ska vara sakliga
Lars Wirén, polisområdeschef i Värmland, håller inte med om att det skulle röra sig om mörkning från polismyndighetens sida – utan en rättelse.
– Man kan inte peka ut en grupp människor så svepande, vi ska vara sakliga och lämna korrekt information, säger han och fortsätter:
– Det vi går ut med tills vidare är att det handlar om fem pojkar under 18 och fyra män över 18 som är utpekade. Det är det balanserade sättet. Sen när utredningarna är klara – då hamnar vi i ett läge där vi kan redovisa hur det faktiskt ser ut och vilka som är gärningsmän.
Den formulering som nu alltså är JK-anmäld var enligt Wirén alldeles för svepande och generaliserande. Parallellt med JK-anmälan så gör även en uppföljning av händelsen internt.
– I övrigt så vidtar ju jag en del åtgärder för att vi ska höja vår kompetens internt på de här områdena, säger Lars Wirén.