SD-politikern Anders Björkroth. Foto: NORA LOREKSD-politikern Anders Björkroth. Foto: NORA LOREK
SD-politikern Anders Björkroth. Foto: NORA LOREK
Han har spridit förintelseförnekande påståenden i ett "test" på Facebook.Han har spridit förintelseförnekande påståenden i ett "test" på Facebook.
Han har spridit förintelseförnekande påståenden i ett "test" på Facebook.

Förintelseförnekande quiz spreds av SD-politiker

Publicerad
Uppdaterad

SD-politikern Anders Björkroth i Göteborg har spridit förintelseförnekande påståenden i ett "test" på Facebook.

Den som svarar på frågorna får fel om kända fakta om Förintelsen.

– Det var ett misstag. Det var jävligt klantigt gjort, säger Anders Björkroth.

Anders Björkroth är SD-politiker i Göteborg och ersättare i distriktsstyrelsen. Han har tidigare varit nämndeman i Göteborgs tingsrätt, och var partiets affischnamn inför kyrkovalet. Enligt SD:s kansli har Anders Björkroth en plats i kyrkofullmäktige i Västra Frölunda.

För några dagar sedan delade Anders Björkroth en grovt förintelseförnekande post på Facebook i form av ett test där det gäller att svara på frågor om Förintelsen.

"Vad vet du om förintelsen?" skriver Björkroth i samband med att han delar testet där det gäller att svara "ja" eller "nej" på påståenden om Förintelsen.

Exempelvis får den som svarar "ja" på fakta som att sex miljoner judar dödades under andra världskriget, "fel" i testet.

Ett annat felaktigt, förintelseförnekande påstående är att gaskamrar och krematorier är en "propagandalögn som skapats av Allierade och de som överlevt kriget".

En av Björkroths Facebook-vänner kommenterar: "Vet i faen vad man ska tro".

Björkroth: "Såg ut som vanligt frågesport"

När GT når Björkroth menar han att han inte förstod vad testet handlade om.

– Det var ett misstag. Det var jävligt klantigt gjort. Jag visste inte vad det var för ett test. Hade jag gått in och tittat och sett vad det handlade om hade inlägget inte hamnat där, säger Anders Björkroth.

Så du gick inte in för att se vad det var för något du delade? 

– Nej, det såg ut som vanlig frågesport. Undrar om det inte var gjort för att vilseleda. 

Der framgår ju tydligt att det handlar om antisemitiska och förintelseförnekande påståenden.

– Jag blev påtalad ganska fort vad det var och då gick jag in och tog bort det. Jag tänkte att vad är det för jävla skit.

Står du bakom de antisemitiska påståendena i testet?

– Absolut inte. 

Vad tänker du kring att du delat det här antisemitiska inlägget?

– Jag kan bara säga att det är gjort och det var klantigt gjort.

Stängdes av som nämndeman

I mars i år postade Anders Björkroth ett inlägg på Facebook: "På en buss bland en massa folk o inte en jävel gör nått... Antar den svenska tigern sov, men det brukar ju inte stoppa mobiler från o komma fram ... Ut med dessa jävla svin, börjar tröttna på att det ska gullas med att stenålderslämningar inte kan hålla kuken i styr".

Efter detta beslutade Göteborgs tingsrätt att stänga av Björkroth från uppdraget som nämndeman.

Vid mötet med lagmannen i april uppgav han att han delat en text som en annan person hade skrivit, och förklarade att han först inte hade reflekterat över texten. Senare ska han ha insett att den var olämplig menade han.

Tingsrätten ansåg dock att Björkroths inlägg var ett "kränkande och nedsättande uttalande om personer av viss etnisk härkomst" och att han därmed är olämplig som nämndeman.

Foto: ANDERS YLANDER / ANDERS YLANDER GT/EXPRESSEN

Hermansson: "Fruktansvärt osmakligt"

Kommunstyrelsens ordförande Ann-Sofie Hermansson, S, blir nästan mållös när hon tar del av innehållet i Björkroths senaste Facebook-inlägg.

– Det är fruktansvärt osmakligt. Helt absurt. Att vi lever i en tid när man kan lägga ut en sådan sak, att man ens kan påstå sådana saker. Jag får bilder på näthinnan av överlevare från Förintelsen som berättar om sina fruktansvärda upplevelser, om den kraftsamling som krävs att orka berätta. Den här revisionismen när det gäller Förintelsen ... det är bara förfärligt, säger hon.

 

LÄS MER: Sparkas från hovrätten efter inlägg på Facebook 

Relaterade ämnen

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Till GTs startsida

Mest läst i dag

VÄSTSVENSKAR PÅ TWITTER