Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

Nerijus Bilevicius döms till livstid

Lisa Holm blev bara 17 år gammal. Foto: Polisen

35-årige Nerijus Bilevicius döms till livstid för mordet på Lisa Holm.

Foto: Alex Ljungdahl
Anna-Karin Lundberg, lagman. Foto: Robin Aron
Det var mycket media på plats när domen meddelades klockan 11 i Skaraborgs tingsrätt. Foto: Robin Aron
Åklagaren Lars-Göran Wennerholm. Foto: Robin Aron
Nerijus Bilevicius advokat Inger Rönnbäck. Foto: Robin Aron

Under flera dagar pågick rättegångsförhandlingarna i Skaraborgs tingsrätt.

Foto: Alex Ljungdahl
Gården i Blomberg. Foto: Anders Ylander
Familjen Holms målsägande biträde Tore Brandtler. Foto: Robin Aron
Lars Johansson, spaningsledare under utredningen om mordet på Lisa Holm Foto: Robin Aron
1 / 11

I ett halvår har Nerijus Bilevicius, 35, oavbrutet förnekat att han ens sett Lisa Holm.

En enig tingsrätt tror honom inte.

Nu döms han till livstids fängelse för det uppmärksammade och brutala mordet på den 17-åriga flickan Lisa Holm i Blomberg.

Advokat Inger Rönnbäck mötte pressen i Skaraborgs tingsrätt. Då hade hon precis lämnat beskedet om livstidsdomen till sin klient på telefon:

– Han är förtvivlad.

Utdrag ur förhör:

Försvarsledaren: "Ge oss förklaring om vad som hände", säger förhörsledaren.

Nerijus Bilevicius: "Men jag har inget, ja, jag kan inte hitta på nåt bara".

"Jag förstår att det inte är lätt och berätta och du sitter i en situation med bara dåliga val, men jag kan lova dig att det minst dåliga valet är att berätta vad det är som hände. Det sämsta valet är bara att envist hävda att det inte är dina spår och att du var hemma klockan 18. Det är en dåres försvarstal".

"Åh, åh, ja, jag har ingenting att berätta om det och jag tänker inte hitta på nåt".

"Hm... äh... det är ju också en sak jag vill fråga dig som kan påverka din vilja att berätta, tror jag. Vet du vad påföljden i Sverige är om man döms för mord?".

"Ingen aning".

"Nej, jag kan säga då att om du tror att vi har, har dödsstraff så har vi det inte. Det är avskaffat sen länge, utan påföljden är fängelse i tio år, eller livstids fängelse, det är så lagtexten säger".

I ett av de tidiga förhören med Nerijus Bilevicius sträcker en av polisutredarna fram det numera rikskända fotot på Lisa Holm. Utredaren ber honom titta på fotot. Känner han ändå inte igen flickan?

Byggnadsarbetaren från Litauen, som greps och häktades mindre än en vecka efter hennes försvinnande, upprepade samma inställning som han kom att hålla under hela den fyra månader långa utredningen i Lisa Holm-fallet.

– Aldrig. Jag är helt övertygad om att jag aldrig har sett henne, sa Nerijus Bilevicius.

Under rättegången hördes ett stort antal vittnen om vad som egentligen hände Lisa Holm.

Enig dom från Skaraborgs tingsrätt

Skaraborgs tingsrätt var enig i sitt utslag när det offentliggjordes klockan elva på tisdagen:

– Vi har tittat på teknisk bevisning som till fullo stöder att det är han som är gärningsmannen. Det finns inget spår efter någon annan person, säger lagmannen Anna-Karin Lundberg som också agerade rättens ordförande under rättegången.

Enligt henne överlade rätten i en till två dagar innan de hade ett beslut. Och det är inte bara den tekniska bevisningen, DNA och liknande, som ensamt fäller Nerijus Bilevicius enligt lagmannen:

– Det finns massa kringomständigheter; han har inget alibi, man har sett bilar i området som stämmer in på den bil som han färdats i. Och så stämmer det väl in på den gärningsmannaprofil som man upprättat hos polisen.

Advokat Inger Rönnbäck mötte medierna i Skaraborgs tingsrätt efter domslutet.

Vad säger du om domen?

– Jag har inget att säga just nu, utan det ska jag gå igenom med min klient.

Vad säger han om domen?

– Han är förtvivlad.

Hur uttryckte han det då?

– Ja, precis på det sättet så att man förstår att det är så.

Inger Rönnbäck utgår i från att domen kommer att överklagas.

– Men som sagt, vi ska prata om det.

Vad ser du för möjligheter till att det blir en ändrad dom?

– Det kan jag inte tala om just nu. Det är för tidigt.

Att straffet blir livstids fängelse var inget svårt beslut att komma fram till, menar Anna-Karin Lundberg, lagman i Skaraborgs tingsrätt:

– Det är en ung flicka som blivit överfallen och utsatts för ett hänsynslöst beteende och hon har säkert känt en förfärlig ångest innan hon avled, säger Anna-Karin Lundberg.

Åklagaren: "Kommer leva kvar hos mig"

Lisa Holm-fallet har blivit oerhört uppmärksammat och engagerat hela Sverige – från att hon försvann den 7 juni när hon skulle sluta på jobbet på ett kafé i Blomberg utanför Kinnekulle, till gripandet, åtalet och nu domen mot 35-årige Nerijus Bilevicius. Åklagaren Lars-Göran Wennerholm säger efter beskedet att mördaren döms till livstids fängelse:

– Det är ett speciellt fall, det är mycket som kommer att leva kvar hos mig. Det är ingen enskild del, utan helheten.

Han är nöjd med domen.

– Den är enhetlig med mitt yrkande. Mord och livstids fängelse. Jag har ända sedan jag väckte åtal tyckt att bevisningen varit stark.

Bilevicius fortsatte neka

Även under den tidvis turbulenta och ytterst välbevakade rättegången i Skövde fortsatte Nerijus Bilevicius förneka allt.

Trots tio konstaterade spår av hans DNA på Lisa Holms kläder. Bland annat på insidan av hennes byxor.

Trots hans och Lisas DNA på repstumpar som knyts till repet som åklagaren menar att Lisa Holms ströps med.

Trots utpekanden från en kvinna som säger att hon utsatts för ett försök att bli bortförd av just den åtalade dagen före Lisa Holms försvinnande.

– Jag är helt övertygad om att du kommer bli fälld, sa en förhörsledare till misstänkte Lisa Holm-mördaren Nerijus Bilevicius, 35, redan för fyra månader sedan.

I dag fick förhörsledaren rätt. I vart fall i första instans.

De allra flesta morddomar överklagas vidare till hovrätten. Särskilt de med fällande dom och livstids fängelse utdömt.

Advokat inte imponerad

Försvarsadvokaten Inger Rönnbäck har inte varit imponerad av utredningen i Lisa Holm-fallet. Hon gick i sin slutplädering under sista rättegångsdagen för två veckor sedan till attack mot både åklagare, polis och media. Hon anser att 35-åringen varit dömd på förhand i medierna och att han borde ha försatts på fri fot omedelbart.

– Blir han frikänd kommer han att lämna Sverige direkt. Han har inget förtroende för Sverige längre, efter vad som har hänt, sade hon.

Andra gärningsmän

Under den laddade rättegången har Rönnbäck nämnt andra tänkbara gärningsmän än hennes klient. Ett av de namn som har dykt upp i hennes resonemang är Nerijus Bilevicius 31-årige bror.

Han var inledningsvis misstänkt men är helt avförd från utredningen. Lagmannen Anna-Karin Lundberg avfärdade under tisdagen resonemanget om alternativa gärningsmän med att det helt saknas spår efter andra personer än just Nerijus Bilevicius.

Advokaten Inger Rönnbäck har också sått tvivel om hur, när och var Lisa Holm verkligen mördades - om hon dött av hängning eller blivit strypt.

– Vi vet inte, tyvärr, hur barnet har dött och det är sorgligt att man inte har kunnat komma fram till det. Vi vet inte heller vilken tid hon har dött, sa advokaten.

Polisen har pressat Nerijus om förklaring

De anhöriga till Lisa Holm, hennes föräldrar och syster, har hela tiden vädjat till Nerijus Bilevicius om att berätta varför hon mördades den där eftermiddagen då hon lämnade kaféet i Blomberg för att ensam ta mopeden hem.

Även i förhören har polisen pressat på för ett erkännande och en förklaring.

– Ge oss förklaring om vad som hände, sa förhörsledare vid ett av de många förhören.

Nerijus Bilevicius svarade som han gjort många gånger.

– Men jag har inget, ja, jag kan inte hitta på nåt bara.

Livstids fängelse

I domen använder Skaraborgs tingsrätt i princip varje argument som åklagaren förde fram i sin slutplädering om varför Nerijus Bilevicius ska dömas till lagens strängaste straff: livstids fängelse:

"Lisa Holm var endast 17 år gammal och fysiskt underlägsen Nerijus Bilevicius. Han har visat stor hänsynslöshet mot Lisa Holm som haft svårt att värja sig. Han har agerat förslaget och avsikten måste hela tiden ha varit att döda sitt offer. Lisa Holm har övermannats i porten till ladan där örhänget anträffats. Hon måste därefter ha förflyttats till slaktavdelningen där hon hängts upp. Även om det inte rört sig om en längre tidsrymd måste Lisa Holm ha känt sig maktlös och kämpat för sitt liv", skriver tingsrätten.

Lagmannen Anna-Karin Lundberg:

– Det är själva gärningen, sättet hon har dött på. Det är en ung flicka, ett barn som överfallits av en vuxen man.

Nerijus Bilevicius kommer nu utvisas på obegränsad tid. Men delar av straffet kan han kommat att avtjäna i sitt hemland.

– Han börjar avtjäna sitt fängelsestraff här, men det är möjligt att han kan få avtjäna straffet i hemlandet och sedan utvisas, säger Anna Karin-Lundberg.

Nu ska Nerijus Bilevicius betala 150 000 kronor i skadestånd till Lisa Holms anhöriga.