Marianne Berglund, 69, gick i pension från jobbet som ekonom på kontor för två år sedan. Efter det har hon haft svårt att ta sig utanför dörren och komma i gång med aktiviteter. Sportskolan blev vändningen.
– Jag kunde inte få tummen ur, träningsskolan fick mig att inse hur viktigt det är att vara aktiv.
Marianne säger ett hennes mans hjärtsvikt även är en av anledningarna till den bristande fysiska aktiviteten hos dem båda.
– Innan träningsskolan provade jag därför inte på något själv. Jag och min man tittade på när våra söner spelade fotboll men själva höll vi inte på med något.
Fotboll är ett av Mariannes största intressen. Under träningsskolan provade hon på gåfotboll och fastnade direkt.
– Det är jättekul och nu ska jag och några vänner hyra lokaler för att spela tillsammans.
Fått nya vänner
Inom träningsskolan får deltagarna testa allt från golf till kampsport. Marianne har även fått prova på aktiviteter som får henne att känna sig tryggare i vardagen.
– Man provar på allt, vi lärde oss fallteknik genom judo. Det är bra för att skydda huvudet om man skulle ramla. Vi fick även lära oss självförsvar vilket känns vettigt, säger hon.
I Mariannes projektgrupp är de 25 personer som deltar och många av dem har blivit hennes vänner.
– Det är ett himla gott gäng, man ses och fikar efter att man deltagit i en aktivitet. Jag tror att jag kommer att fortsätta umgås med många , säger hon och fortsätter:
– V har haft fått gå på många föreläsningar också. Jag har lärt mig så mycket, om kost, sömn och avslappning.
Över 150 personer var på informationsmötet om träningsprojektet men bara 25 personer fick plats, säger Marianne.
– Det var bara pang bomb och sedan var platserna slut. Vi är fattiga så vi gillar saker som är gratis.
"Vi vill verkligen att de ska spridas"
Senior Sport School startade i Sydsverige och handlar om att sätta äldre i fysisk aktivitet och sociala sammanhang. Träningsskolan har hittills hållits på två ställen i Västsverige, i Borås och i Ulricehamn.
Den 17 januari startar projektet även på Öckerö och projektledaren Kristin Josefsson, som redan drivit projektet på andra orter, är exalterad.
– Det känns jättekul. Det har gått väldigt bra på andra ställen så jag har stora förväntningar på Öckerö.
Programmet är 12 veckor långt och deltagarna träffas två gånger i veckan för att upptäcka och lära sig nya saker tillsammans. Tanken är att få äldre att bli mer aktiva, skaffa nya vänner och att hitta en ny sportaktivitet som de vill fortsätta med.
– Hittills har reaktionerna varit positiva. Många verkar ha hittat nya intressen och vänner, säger Kristin Josefsson.
Hon berättar att projektet kommer att leva vidare i Västsverige.
– Programmet kommer att gå igen i Borås och på de orter som vi redan startat det på. Sedan tänker vi att det även ska startas på nya orter, som snart på Öckerö, vi vill verkligen att det ska spridas.
Experterna: Så sätter du guldkant på pensionärslivet
David Lundqvist, utsedd till "Årets kock 2018":
"Det är viktigt att planera att äta något speciellt en gång i veckan, då har man något att se fram emot. Man kan skapa en meny tillsammans med vänner och träffas för att bjuda in varandra på middagar. Med rätt människor i rätt miljö blir det roligare. Sedan måste man även tänka på att äta varierat och undvika för mycket snabba kolhydrater och vitt bröd"

Ingela Ekholm, vice ordförande för PRO i Göteborg:
"Det är viktigt att man kommer ut. Det finns mycket att göra som arrangeras här i staden. Man kan gå till de olika träffpunkterna för äldre som Göteborgs stad ordnar. De finns bland annat i Majorna, på Allégården. Där kan det spelas musik och hållas föreläsningar."

Stefan Gadd, presskontakt för Göteborg & Co:
"Det finns mycket kultur och många konserter hålls i Göteborg. Man kan även gå på museum som är öppna hela dagarna och ta båten ut till skärgården. Det finns många öar att besöka. Sedan finns det också lunchföreställningar på Stadsteatern och man kan göra utflykter till Gunnebo slott."

Bodil Sörman, säljchef på Resia i Skövde:
"Många äldre har utvecklat levande intressen som historia, vin och vandring. Då kan man resa i grupper och göra en mer ämnesfokuserad resa med andra som har samma intresse. Då får man inputs från nya personer och nya vänner. Det finns många möjligheter när man blir äldre, är man pensionär så blir man fri från almanackan."

Sanna Eklund, personlig tränare:
"Det är viktigt att träna styrka, kondition och balans. Man måste träna så att muskler inte förloras, speciellt vid äldre ålder. Det är viktigt att hålla sig stark så att man minimerar fallolyckor. Jag tränar seniorer och vi jobbar mycket med gruppträning. Vi fokuserar på styrka och rörlighet, man blir ju stelare som äldre. Det är även bra för hjärnan att hålla i gång med träning."

ENKLA SÄTT ATT SÄTTA GULDKANT PÅ TILLVARON
• Unna dig något speciellt att äta en gång i veckan
• Ta reda på vilka kulturella evenemang staden du bor i erbjuder
• Gå till de träffpunkter för äldre som anordnas i kommunen
• Träna för att behålla en sundare hälsa
• Åk på gruppresa med ett tema som intresserar dig