Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

Författarens svar om rasistiska skolboken

Läroboken som skildrar situationen mellan judar och muslimer, samt en arabisk flicka som ska spränga sig har fått starka reaktioner. Många rasar mot att denna finns på svenska skolor. Författaren själv, Leif Östhammar, är kritisk till att boken kallas rasistisk.

- Anklagelserna är så vansinniga att jag inte finner ord, säger han.

GT har tidigare pratat med Sara Bessa som skulle hjälpa sin lillebror med hemläxan. Istället möttes hon av en bild där man skulle svara på om det är judar eller araber som har rätt till landet. Men också varför en arabisk flicka skulle spränga sig på en buss.

Detta har spridits via sociala medier och fått starka reaktioner.

Leif Östhammar skrev boken och är oförstående till anklagelserna. Han är också kritisk till att boken kallas rasistisk.

– Syftet är inte att svärta ner araber. Syftet är att få i gång en diskussion och att lära ut grunder om hur det ser ut i världen. Jag tar inte ställning och är absolut inte rasistisk, de anklagelserna är så vansinniga att jag inte finner ord, säger han.

"Politikern rasar"

Vänsterpartisten och riksdagsledamoten Rossana Dinamarca är en av dem som reagerat över boken till GT. Hon menar att det är "ren och skär rasism" och att den omedelbart borde dras in. Men också att det är en känslig politisk situation som man inte kan framställa så som författaren har gjort.

Författaren, Leif Östhammar, håller med om att det är en känslig fråga men tycker att den måste tas upp.

– Det här är en jättekänslig fråga som ingen vågar röra vid. Jag tycker inte att man ska tassa på tå utan jag tycker att man ska våga ta upp frågan, säger han.

Kritiken har riktats mot att folkgrupper, judar och muslimer, ställs mot varandra. Men också att araber och muslimer framställs som terrorister.

Den lilla flickan som ska spränga sig själv på en buss har skapat starka reaktioner, man tycker att det spär på fördomarna som finns mot muslimer och araber.

– Det är tolv år sedan jag skrev den här boken och då var det mycket sprängningar. Det var just en flicka jag tänkte på när jag skrev texten, säger Leif Östhammar.

 

 

Nadia Kandil