Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Författaren och journalistens pakt avslöjad – efter 50 år

För 50 år sedan jobbade den nu hyllade romanförfattaren Viveca Lärn som journalist på GT.Foto: HANNA BRUNLÖF / GT/EXPRESSEN
1969 jobbade Britt-Marie Mattsson på Göteborgs-Posten, där hon ännu är medarbetare.Foto: PER WISSING / PER WISSING GT/EXPRESSEN

Författaren Viveca Lärn, 75, och journalisten Britt-Marie Mattsson, 71, har en lång vänskap i bagaget.

I helgens ”Söndagsmorgan” i P4 avslöjade kvinnorna en pakt som de slöt på Torslanda flygplats – 1969.

– Det fanns en känsla av att tänk om någon kommer på oss och säger ”flickor, vad sysslar ni med för någonting?”, berättar GP-journalisten Britt-Marie Mattsson i programmet.

För 50 år sedan jobbade den nu hyllade romanförfattaren Viveca Lärn som journalist på GT. Samtidigt jobbade Britt-Marie Mattsson på Göteborgs-Posten, där hon ännu är medarbetare.

Trots att de båda var konkurrenter dagtid så hade de en fin vänskap. En vänskap som skulle komma att bli ännu intimare efter att de två unga journalisterna slöt en pakt på Torslanda flygplats 1969.

Torslanda flygplats var i bruk mellan 1923 och 1977.Foto: - - / OKÄND

Britt-Marie Mattsson berättar i P4-programmet ”Söndagsmorgan” att de båda var utsända av sina respektiva arbetsgivare för att ta emot prinsessan Alexandra av Storbritannien.

– Så steg prinsessan ned på flygplatstrappan på själva flygplatsen. Då tittade jag och Viveca på varandra. Prinsessan var kritblek. Jag vet inte riktigt hur jag ska uttrycka det, men det var en färg som man inte riktigt kan ha om man inte pudrat sig väl. Och jag och Viveca tittade på varandra och funderade på hur man skulle beskriva henne. Då enades vi om att det fanns ett sätt att beskriva henne...

”Blek men fattad”, sa sedan Lärn och Mattsson i kör.

”Ingen märkte något”

Journalisterna levererade varsina texter till sina respektive publikationer, som båda innehöll identiska beskrivningar av prinsessan Alexandra.

– Vi ringde till varandra, vi var lite oroliga att någon chef skulle liksom: ”Vad har ni hittat på här?” Men det var ingen som märkte nåt, säger Mattsson i P4.

Frasen har sedan den dagen följt med både Lärn och Mattsson genom karriärerna. Och Viveca Lärn berättar att de båda har lyckats kuppa in beskrivningen i såväl romaner som journalistiska texter.

Grundmurade vänskapen

Britt-Marie Mattsson berättar att hon använde den om Hillary Clinton så sent som 2016 i slutet av den amerikanska valrörelsen.

Hon berättar vidare i P4 att det fanns en viss oro i början.

– Det fanns en känsla av att tänk om någon kommer på oss och säger ”flickor, vad sysslar ni med för någonting?”. Men man blev djärvare och djärvare med åren.

De båda berättar att de hade en fin vänskap redan innan, men att den grundmurades i samband med pakten som slöts 1969.