Företagets hårda kritik mot regeringen: ”Respektlöst”

Sedan Norge skärpte sina coronarestriktioner tillåts inte arbetspendlare, som inte anses ha en samhällsbärande funktion.
Göran Lundgren, driftsansvarig på Grensemat, tycker inte att regeringen tar Strömstads problem på tillräckligt stort allvar.
Foto: Grensemat

Regeringen har lämnat Strömstad åt sitt öde och tar inte emot den hand som kommunens näringsliv sträckt ut . Det hävdar Göran Lundgren, driftsansvarig på Grensemat – ett företag som genomlevt ett år i stort sett helt utan kunder. 

– 200 000 hade fått lämna sina jobb i Stockholm, om krisen hade varit lika stor där som här. Och då hade det nog blivit fart på dem, säger Lundgren.

I början av 2020, när föregående år skulle sammanfattas och summeras, stod det klart att den norsk-svenska gränshandeln åter hade slagit nya rekord: Närmare 19 miljarder kronor hade spenderats – en fördubbling jämfört med tio år tidigare. 

Samma år ökade Coopägda Grensemat, som har tre stora livsmedelsaffärer i Strömstads kommun, sin försäljning med fem procent.

– 2019 blev ett fantastiskt bra år, vi hade en omsättningsökning på cirka 120 miljoner, sa Grensemats driftsansvarige Göran Lundgren till Ekot.

Men det var då det. 

Morgonen den 16 mars stängde Norge gränsen mot Sverige, i ett försök att hejda coronaviruset framfart. Och sedan dess har den, med få och korta undantag, förblivit stängd.

– Det slog fullständigt undan benen på livet i Strömstad. Vi tycker nog att vi är den kommun i Sverige som är hårdast drabbad, säger Kent Hansson (S), kommunstyrelsen orfördande.

”Det är respektlöst”

Det finns siffror som backar Kent Hanssons påstående. På mindre än ett år har antalet öppet arbetslösa i kommunen ökat med drygt 700 procent, och näringslivet går på knäna. 

Grensemat är ett av många drabbade företag – omsättningen har rasat med över 95 procent och kundunderlaget är i princip helt borta.

Göran Lundgren säger att han sökte kontakt med regeringen i ett tidigt skede för att få till stånd en dialog om krisen, men att responsen har lämnat mycket i övrigt att önska. Enligt Lundgren har påstötningarna endast resulterat i två möten på sammanlagt knappt tre timmar, det senaste i november.

– Då framförde vi olika förslag på åtgärder. De lyssnade intresserat och lovade att återkomma med sina synpunkter, men sedan dess har det varit knäpptyst, hävdar Göran Lundgren.

– Möten kan vara bra, men det betyder ingenting om det inte leder någonstans. Då är det bortkastad tid. Det är inte alltid svaret är det viktigaste, det får man acceptera. Men att man inte ens kan återkomma... det är respektlöst.

På Maximat i Nordby, en del av Grensemat, gapar gångar och hyllor tomma.
Foto: ADAM IHSE / TT / TT NYHETSBYRÅN

Får medhåll av S-toppen

Föutom den bristande kommunikationen, är Göran Lundgren missnöjd med hur de ekonomiska stödpaketeten är utformade:

– Det måste göras skillnad på ett företag som har tappat en tredjedel av omsättningen och ett som har tappat över 90 procent. Som det är nu är permitteringsstödet lika stort oavsett, säger Lundgren.  

Och han får medhåll av kommunstyrelse socialdemokratiske ordförande, Kent Hansson.

– Det behövs mer riktade åtgärder. I grunden handar det ju om oerhört livskraftiga företag, och på mötet i november upplevde vi det som att man tog till sig av våra diskussioner och önskemål. Men sen har det inte blivit någon återkoppling. 

Kent Hansson (S), kommunstyrelsen ordförande Strömstad kommun.
Foto: Pressbild / Pressbild

Stödet till kommunen har däremot varit bra, tycker Hansson.

– Från kommunens sida måste vi inte bara ha hjälp med att ta hand om företag som går dåligt, vi måste också ta hand om anställda som går ut i arbetslöshet. Och där har vi fått ganska mycket pengar från staten. Den delen har varit väldigt bra. Men stödet till näringslivet har inte varit det. 

Ministerns svar

Handels- och Nordenministern Anna Hallberg svarar på kritiken via mejl. Hon skriver:

Sedan i somras har jag, tillsammans med regeringskollegor, haft löpande kontakt med gränskommunerna samt med många företag och medborgare som drabbats. Regeringen har gjort historiska satsningar för att lindra konsekvenserna av pandemin. Gränshandeln är en av flera branscher som drabbats hårt. Nya åtgärder ses över löpande och där är kontakten med samtliga gränskommuner viktig.”

Handelsminister Anna Hallberg bemöter kritiken i ett mejl.
Foto: ALI LORESTANI/TT / TT NYHETSBYRÅN

Företagen i Strömstad har bidragit med miljarder till statskassan under årens lopp, menar Göran Lundgren. Men nu känner han sig bortglömd.

– 200 000 hade fått lämna sina jobb i Stockholm, om krisen hade varit lika stor där som här. Och då hade det nog blivit fart på dem, säger han.

Då stängde Norge gränsen

På grund av situationen med de nya mutationerna beslutade Norges regering den 27 januari om strikta regler för vilka som får resa in i landet.