ALLA CYKLAR. Radar arkitektur & planering AB är arbetsplatsen där alla cyklar. Till jobbet, i jobbet och hem från jobbet. Foto: Roger Lundsten
ALLA CYKLAR. Radar arkitektur & planering AB är arbetsplatsen där alla cyklar. Till jobbet, i jobbet och hem från jobbet. Foto: Roger Lundsten

Företaget som cyklar omvägar till jobbet

Publicerad

Här är arkitektbyrån som sätter cykeln i centrum.

- Cykeln är det självklara transportmedlet i en stad, säger Eva Aronsson på Radar.

Alla på byrån cyklar. Till, i och hem från jobbet.

Radar arkitektur & planering AB har antagit utmaningen "Cykelvänlig arbetsplats". Det syns tydligt: utanför kontoret står ett hel hög cyklar parkerade vid Esperanto-platsen.

- Vi hoppas nu på att kommunen uppmärksammar behovet av cykelställ utanför kontoret nu när vi med i satsningen, säger Tobias Noborn.

Alla som jobbar på Radar cyklar. Nästa alla, utom de som pendlar långt, cyklar till jobbet. Alla använder cykel i jobbet. Antingen eget fordon eller en hyrcykel genom "Styr och ställ".

Cykeln är det bästa sättet att ta sig fram i Göteborg, säger Eva Aronsson, planeringsarkitekt på Radar. Så när jag hittades utmaningen "Cykelvänlig arbetsplats" på kommunens hemsida såga jag direkt att det skulle passa vår vårt företag. Jag pratade med chefen, som tyckte det var en bra idé.

Tar omvägar till jobbet

De som jobbar på Radar är en blandning av vardagscyklister som cyklar för att ta sig fram och hardcorecyklister som ser färden till jobbet som ett träningspass.

- Det har hänt att jag tar omvägar till jobbet får att få längre väg, säger Tobias Noborn.

Som arkitekter med bland annat stadsbyggnad på agendan spelar cykeln central roll i arbetet.

- Vi ser cykeln som det självklara transportmedlet i en stad, säger Eva. Cykeln hänger intimt ihop med vårt jobb och är en viktigförutsättning för en hållbar stad.

Radar ligger bra till i utmaningen "Cykelvänlig arbetsplats". Företaget har nått upp till tredje kriteriet vilket innebär bland annat att alla tjänsteresor om möjligt görs med kollektivtrafik och cykel, och att alla anställda årligen får ett cykelbidrag på 500 kr som kan användas för att vårserva sin cykel.

Ska köra Göteborgsgirot

Nu när det går så bra kanske det är aktuellt att ställa upp i Göteborgsgirot?

Medarbetarna skruvar på sig när GT visar upp affischen. Men så bryter chefen, Oskar Götestam tystnaden:

- Jag är faktiskt anmäld, säger han. Hade tänkt ligga lågt med det men nu så är det ingen hemlighet längre.

Så förutom att utmana i "Cykelvänlig ar betsplats" så deltar Radar faktisk också i Girot...

Åke Lundgren
Åke Lundgren

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Läs fler nyheter i GT:s app. Ladda ner gratis här: Iphone eller Android.

Till GTs startsida

Mest läst i dag

VÄSTSVENSKAR PÅ TWITTER