Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Företagarnas nya larm: ”Vi går på knäna”

Lokala coronarestriktioner införs i Västra Götaland. Det meddelade Folkhälsomyndighetens Anders Tegnell vid en presskonferens på torsdagen.Foto: AMIR NABIZADEH/TT / TT NYHETSBYRÅN

Lokala restriktioner införs i Västra Götaland i ett försök att hejda den ökande spridningen av coronaviruset. Det meddelade Folkhälsomyndigheten under torsdagen.

Ståle Løvheim, chef för köpcentrumet Nordby vid norska gränsen, mottog beskedet med uppgivenhet.

– Det ska inte vara någon risk att besöka oss. Vi har en av de största butiksytorna i landet men inga kunder, säger han.

Det var under torsdagens presskonferens som de nya lokala restriktionerna kommunicerades. De skärpta råden innebär bland annat att man bör avstå från att vistas i inomhusmiljöer som köpcentrum och butiker.

Folkhälsomyndigheten meddelade också att man bör avstå från möten, konserter, idrottsträningar, matcher och liknande där det samlas mycket människor.

Åtgärderna är nödvändiga, men drabbar samtidigt en redan hårt utsatt bransch.

Magnus Albrektsson, vd för Avenykrogen Park Lane, beskriver den dystra situationen.

– Vi går fullständigt på knäna. Det är inte några hundratusen som har trillat bort, det är enorma pengar. Det är sjusiffriga belopp flera gånger om, så illa är det. Man får gräva i sparat kapital, men till slut går det inte längre. Det är tufft som attan, säger han, och fortsätter:

– Vi har varslat precis allt och alla. Jag själv är varslad.

Välkomnar restriktionerna

Albrektsson säger sig samtidigt ha stor respekt för de begränsningar som nu införs. Han välkomnar dem, och att fler verksamheter nu får hårdare restriktioner att förhålla sig till anser han är på tiden. 

– Jag provade att åka spårvagn i helgen och det var inte klokt. Det var som att åka Virvelvinden på Lisberg en högsommardag. 

– Personligen tror jag att det är säkrare att gå på en krogshow. Det betyder inte att jag ska få hålla öppet, det är inte det jag säger, men det är märkligt att man använder sig av så olika måttstockar. Det är bara för restauranger och krogar som det finns en straffskala när man gör fel. 

Magnus Albrektsson, vd för Park Lane.Foto: HENRIK JANSSON

HÄR ÄR DE NYA SKÄRPTA RÅDEN

De skärpta råden i Västra Götaland gäller från och med i dag, torsdag, och tre veckor framåt. Detsamma gäller Östergötland och Stockholm samma period.

 

* Man bör avstå från att vistas i inomhusmiljöer där många människor samlas, som i köpcentrum, museer, badhus och liknande.

* Man bör också avstå olika sammankomster som möten, konserter, matcher och idrottsträningar. Det senare gäller dock inte för barn och unga födda 2005 och senare.

* Samtliga verksamheter i regionen ”bör vidta åtgärder” så att allmänheten lätt ska kunna följa råden som nu gäller.

* Arbetsgivare bör vidta åtgärder så att anställda ska kunna följa råden vid lokala coronautbrott. Det kan bland annat handla om att uppmana personalen att jobba hemifrån, att undvika konferenser och liknande. 

 

Källa: Västra Götalandsregionen

”Känner oss ensamma”

Ett av de köpcentrum som har drabbats hårdast av coronapandemin är Nordby i Strömstads kommun, nära den norska gränsen. Men att restriktionerna nu skärps ytterligare gör varken till eller från. Det säger centrumchef Ståle Løvheim.

– Det ska inte vara någon risk att besöka oss. Vi har en av de största butiksytorna i landet men inga kunder. Vi har baserat hela vår verksamhet på besök av norska konsumenter men gränsen är ju stängd, säger han.

Ståle Løvheim, centrumchef för Nordby vid norska gränsen.Foto: ANNA-KARIN NILSSON / ANNA-KARIN NILSSON EXPRESSEN

Läget är allvarligt och Løvheim har svårt att se någon ljusning. 

– Vi försöker att tänka positivt, men med ett omsättningsbortfall på mer eller mindre 95 procent så är det klart att det inte går hur länge som helst. Många har blivit av med sina arbeten och det är jobbigt att tänka på hur tufft de har det. Regeringen borde kunna göra mer än de gör. Vi känner oss väldigt ensamma uppe vid gränsen nu. 

Lokala råd i fem regioner • Undvik gym • Möten • Kollektivtrafik.