Föreståndaren: "Det här är vardagsmat"

Veronica Hakemo mordhotades av en boende strax innan jul.
Foto: Mikael Berglund
Flyktingförläggningen blev rejält sönderslagen under morgonens bråk.
Foto: Mikael Berglund

Upp till tjugo personer var inblandade i ett storbråk på en flyktingförläggning på Orust under måndagsmorgonen.

Lokalerna vandaliserades och för att inte råka illa ut låste personalen in sig i förläggningens restaurangdel.

– Det här är vardagsmat för oss, säger föreståndaren, Veronica Hakemo.

Flyktingförläggningen, som ägs av Bert Karlssons bolag Jokarjo AB, blev rejält sönderslagen under morgonens bråk. Bland annat krossades en tv och ett fönster, delar av innertaket revs ner och sönderslagna möbler användes som tillhyggen.

– Sen flyttade bråket till utsidan. De var fullt slagsmål på vägen här utanför. Vi bara tre personal och för vår egens säkerhets skull valde vi att låsa in oss i restaurangen och ringa polisen, berättar Veronica Hakemo.

När polisen anlände till platsen hade det lugnat ner sig. Polisen upprättade en anmälan om skadegörelse och misshandel, och grep den man som varit mest aggressiv.

– Det var förmodligen någon typ av reaktion på den här mannens beteende som startade det hela, säger Stefan Gustafsson, presstalesperson vid polisen i Göteborg.

Skulle halshuggas

Strax innan jul mordhotades Veronica Hakemo av en boende på den flyktingförläggning som vandaliserades i morse. Hon fick polisbeskydd och sjukskrevs från jobbet i sex veckor.

– Det var en man som var väldigt hotfull. Han sa att han visste vad jag hette, vad mina döttrar hette och var vi bodde. Vi skulle halshuggas, säger Veronica Hakemo.

I dag var hennes första dag på jobbet sedan mordhotet, och den fick alltså en våldsam början. Hon hade inte mer än hunnit hänga av sig jackan när bråket bröt ut.

Men trots att stämningen under morgonen var hätsk och obehaglig, låter Veronica Hakemo ändå mer uppgiven än rädd när GT pratar med henne.

– Det här är vardagsmat för oss. På en millisekund kan det gå från diskussion till fullt slagsmål, berättar hon.

Inga konsekvenser

Orsakerna till bråken är oftast triviala, förklarar Veronica. Någon kan ha blivit av med sin tvättid, en annan reagerar över att det tar för lång tid i matkön, en tredje blir förbannad på att det inte går att byta rum.

– Men till stor del bottnar det nog i konflikter som man tar med sig från hemlandet. Diskussioner om politik blossar lätt upp och blir till enorma gräl, säger Veronica.

Många ensamma män på ett och samma ställe, i kombination med droger och alkohol, är också en förklaring till den explosiva stämningen, enligt Veronica Hakemo.

Migrationsverket har hyrt in ett vaktbolag som patrullerar på flyktingförläggningens område varannan timme. Det ger en viss trygghet, men löser inte det som Veronica Hakemo anser är det grundläggande problemet: att de boende som missköter sig inte riskerar några negativa konsekvenser.

– Så får det inte vara. Samma regler måste gälla för både asylsökande och svenskar. Du ska inte kunna slå ner någon utan att straffas. Men utan de fyra sista siffrorna i personnumret händer det ingenting, säger Veronica.

Trivs ändå

Men trots hoten och våldet trivs Veronica på sitt jobb, och hon har inga planer på att sluta.

– Jag känner ändå att vi gör något bra. Det bor barnfamiljer och skötsamma människor här också, och vi ger alla den hjälp de behöver, säger hon.