Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Föreningen kräver religiös klädsel – nekas bidrag

Halima Ljungqvist, ordförande i Muslimska kvinnors idrottsförening.
Foto: Privat
Muslimska kvinnors idrottsförening, som erbjuder simundervisning och motionssimning, nekas att bli bidragsgodkänd förening.
Foto: ANDERS YLANDER
En cricketklubb i Göteborg nekas bidrag från kommunen för att föreningen exkluderar medlemmar som inte kan prata engelska.
Foto: ANNA SVANBERG

Flera föreningar i Göteborg har fått nej till kommunalt bidrag för att de inte är öppna för alla.

Bland andra en cricketklubb som kräver kunskaper i engelska och en muslimsk idrottsförening för kvinnor vars medlemmar måste ha religiös klädsel.

– Det blir väldigt tokigt med de här reglerna. Vår förening är ju till för dem som är muslimer, säger Halima Ljungqvist, ordförande i Muslimska kvinnors idrottsförening.

Muslimska kvinnors idrottsförening i Göteborg erbjuder främst simskola och motionssimning och hyr in sig i simhallar i Frölunda, Angered och Lundby.

Föreningen, som har drygt 400 medlemmar, har lång kö till simskoleundervisningen och tar även emot flickor som gör simprov för att få godkänt i skolgymnastiken, berättar ordförande Halima Ljungqvist.

Alla ska kunna vara medlemmar

Nu har föreningen ansökt om att bli bidragsgodkänd förening, men Göteborgs kommun säger nej. 

I sitt svar hänvisar kommunen till föreningens stadgar där det står att ”Klubbens verksamhet ska vara enligt islamiska regler (klädseln)”.

Ett av kommunens grundläggande krav för att en förening ska kunna bli godkänd för att ta emot ekonomiskt stöd är att det i stadgarna framgår att alla har rätt att bli medlemmar och delta i verksamheten. 

Kommunen skriver till den muslimska idrottsföreningen:

”Vi anser att en förening som kräver specifika religiösa kläder eller andra religiösa attribut av sina deltagare och medlemmar inte kan bli bidragsgodkänd eftersom det diskriminerar de av era medlemmar som har andra trosuppfattningar än den muslimska”.

”Väldigt tokigt för oss”

– Om vi skulle frångå våra regler om religiös klädsel skulle vi inte ha några medlemmar kvar. Våra medlemmar vill ju ha det. Därför blir det här väldigt tokigt för oss. Det blir diskriminerande mot oss för att vi är muslimer. Vi har ju religionsfrihet här i Sverige, menar Halima Ljungqvist.

I en skrivelse till kommunen framhåller föreningen vikten av att kunna erbjuda muslimska troende kvinnor möjlighet till simträning, motion och social samvaro:

”Ni går emot er vision och verksamhetsidén och förnekar dessa tjejer och kvinnor som en del av göteborgare och försvårar för dem genom att inte ge förutsättningar som de övriga medborgarna.”

Halima Ljungqvist, ordförande i Muslimska kvinnors idrottsförening.
Foto: Privat

Halima Ljungqvist förklarar att medlemmarna använder simklädsel som täcker kroppen från armhålan och ner till knäna.

– Baddräkten har korta ärmar och ben ner till knäna och har en liten kjol på. Håret behövs inte täckas när vi bara är kvinnor. Vi som troende muslimer vill heller inte se andra människor avklädda och därför är vi måna om att hyra hela simhallen, säger Halima Ljungqvist.

Utan ekonomiskt stöd blir föreningens hyreskostnad för simhallarna ”mycket högre” konstaterar hon.

”Får höja priserna”

– Vi kommer ändå att fortsätta med vår verksamhet. I värsta fall får vi höja priserna så att vi har råd att hyra simhallarna. För efterfrågan finns, säger Halima Ljungqvist.

Hon förklarar att föreningen tidigare fått bidrag men att de sedan 2018 inte varit bidragsberättigade.

- Vi har betalat full hyra i 1,5 år och ekonomin har varit hårt drabbad. I våras vid årsmötet ändrade vi i stadgarna för att bli godkända, men det räckte inte, säger hon.

En annan förening som också nyligen nekats att bli bidragsgodkänd förening är Göteborgs Cricketklubb med totalt 175 aktiva medlemmar.

Cricket blev en nationalsport i England på 1800-talet och spelas i dag i många länder. Cricketklubben i Göteborg nekas nu att bli bidragsgodkänd förening.
Foto: ANNA SVANBERG

Måste kunna prata engelska

Inte heller denna förening uppfyller Göteborgs kommuns krav eftersom cricketklubbens medlemmar måste kunna prata engelska. 

Det slås fast i stadgarna att föreningens officiella språk är engelska och kommunen skriver i svaret:

”I en förening som är öppen för alla måste varje medlem kunna tillgodogöra sig innehållet i föreningens verksamhet och dokument. Med engelska som föreningens officiella språk kräver ni att man som medlem behärskar engelska vilket vi inte anser är förenligt med kravet på öppenhet och lika villkor”.