Mannen som greps på Landvetter har släppts

Här förs den nu anhållne mannen bort av polis.
Foto: LÄSARBILD
Mannens bagage låg kvar på rullbandet.
Foto: Läsarbild
Poliser håller avspärrningar utanför Landvetter flygplats.
Foto: Evelina Nedlund

Mannen som greps på Landvetter i går efter att ett föremål som ansågs misstänkt hittats är en tysk medborgare.

– Han var på väg till ett annat EU-land, säger polisens presstalesperson Peter Adlersson.

Mannen var anhållen misstänkt för försök till allmänfarlig ödeläggelse – enligt uppgift till GT har händelsen på Landvetter utretts som försök till terroristbrott.

Men på fredagseftermiddagen släpptes mannen och han är inte längre misstänkt för brott.

Det var under torsdagen som ett misstänkt föremål upptäcktes i säkerhetskontrollen på Landvetter.  En man greps i samband med händelsen. 

– Hans grejer ligger kvar på bandet, bland annat en ryggsäck. Men han är bortförd, berättade ett vittne.


LÄS MER: Mannen anhållen efter pådraget på Landvetter 


Nationella bombskyddet undersökte föremålet under torsdagen. Mannen anhölls senare under torsdagen, misstänkt för försök till allmänfarlig ödeläggelse.

– Han är i 20-årsåldern, men vi kan inte gå ut med mer information förrän vi vet resultatet av undersökningen av föremålen. Vi är på den säkra sidan och gör en noggrann analys, säger Peter Adlersson, presstalesperson hos polisen i region Väst, på fredagsmorgonen.

Försök till terroristbrott

Enligt uppgift till GT har händelsen på Landvetter rubricerats som försök till terroristbrott alternativt försök till allmänfarlig ödeläggelse. Åklagaren Per-Erik Rinsell säger till GP att mannen delgavs misstanken försök till allmänfarlig ödeläggelse, men inte misstanken försök till terroristbrott.

– Jag är den som delger misstankarna i ärendet och jag har inte delgivit någon en misstanke om försökt till terrorbrott, säger Per-Erik Rinsell till GP.

Polis under insatsen på Landvetter.
Foto: Läsarbild

Skulle resa till ett EU-land

Enligt GP är mannen en tysk medborgare och det ämne som gav utslag i kontrollen uppges vara TATP (triacetrontriperoxid).

I mannens bagage fanns två mindre burkar av en mörk vätska  och en större burk med vit vätska.

– Han skulle resa till ett annat EU-land, säger Peter Adlersson.

Hade vätskor i burkar

TATP är ett extremt explosivt ämne som använts vid flera terrordåd i världen under de senaste åren. Sprängämnet TATP omnämns som "Satans mor".

Polispådrag utanför Landvetter under torsdagen.
Foto: Evelina Nedlund

Säkerhetspolisen kopplades in i ärendet.

– Vi har ju ett nära samarbete med polisen. Vid den här typen av händelser är det naturligt att vi kontaktas, men det är fortfarande polisen som leder den här utredningen just nu, sa Karl Melin, ställföreträdande presschef på Säpo, och fortsätter:

– Om det framkommer något som gör att det här blir mer intressant för vårt uppdrag så kommer vi att kliva in. 

Vad skulle det kunna vara?

– Det är svårt att gå in på. Men om det rör brottsmisstankar som ytterst rör rikets säkerhet. Hot mot Sverige eller svenska intressen, eller till exempel terrorism – då kliver vi in, säger Karl Melin vid Säpo.

Inte längre misstänkt

Men på fredagseftermiddagen meddelar åklagarmyndigheten att mannen släppts och att han inte längre misstänks för brott.

Erik Nord, polisområdeschef i Storgöteborg förklarar varför man valde att släppa den unga mannen som är hemmahörande i Tyskland.

– Efter att analyserna var gjorda som valde vi att släppa honom. Det var inget farligt ämne i bagaget.

Vad var det han hade med sig som gav utslag?

– Det såg ut att vara matvaror. Detta såg vi givetvis redan i går men det var ett konstigt sätt att föra med sig detta och det är inget han hade fått ta med sig genom säkerherhetskontrollen i vilket fall som helst.

Erik Nord, polisområdeschef i Storgöteborg.
Foto: HENRIK JANSSON

Känslig teknisk utrustning

Enligt Erik Nord var det den tekniska utrustning som gav utslag för att det kunde vara något farligt ämne.

– Den är oerhört känslig och det kan räcka med att du skakat hand med en jägare som precis avlossat sitt vapen för att den ska ge utslag. Det är också medvetet som vi har så låga toleranser så att ingenting kan komma förbi säkerhetskontrollen.

– När det sker, oavsett vad vi tror det kan vara, så måste vi agera som att det är skarpt, säger Erik Nord.

Hur mår mannen efter det senaste dygnet?

– Det vet jag inte. Men det är en ung man från Tyskland som nog inte riktigt förstått reglerna för vad man får och vad man inte får föra med sig och det har vi förklarat för honom. Efter en sådan här händelse ställer vi inte bara honom på bar backe utan han har fått hjälp och är på väg hem som jag förstått det.

Åklagaren Per-Erik Rinsell.
Foto: ANDERS YLANDER

Polishuset evakuerades

GT har utan framgång sökt åklagaren Per-Erik Rinsell.

Enligt GP fick samtliga som var gripna och omhändertagna på polishuset i Göteborg evakueras under torsdagen då det ska ha ramlat ut en vätska i samband med att mannen togs dit och skulle visiteras.

– Under några timmar fördes de till andra arrester i Göteborg, det är en åtgärd man gör per automatik, säger Erik Nord, chef över polisområde Storgöteborg, till GP.


Fotnot: I en tidigare version av den här artikeln stod det att mannen var misstänkt för försök till terrorbrott, enligt uppgifter till GT. Det skulle ha stått att brottsrubriceringen på händelsen är försök till terrorbrott, enligt uppgifter till GT.