Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Fördubbling i tvångsvård av psyksjuka i pandemin

Psykiatriska avdelningen på Näl i Trollhättan.
Foto: LENNART REHNMAN

Antalet vårdintyg inom NU-sjukvårdens vuxenpsykiatri har fördubblats under pandemin.

Det uppger verksamhetschefen för Ttela.

Viktoria Skeie är verksamhetschef för den vuxenpsykiatriska verksamheten i NU-sjukvården.

För Ttela uppger hon att såväl vårdplatsantalet inom psykiatrin som inflödet till psykmottagningen legat på ungefär samma nivåer i år som tidigare i år, men att de kan se att antalet patienter som vårdats enligt Lagen om psykiatrisk tvångsvård (LPT) ökat under pandemin.

”I ett sämre tillstånd”

Enligt tidningen, som jämfört tidsperioden mars-juli i år med samma period förra året, har antalet vårdintyg fördubblats.

– Detta tror vi är ett mått på att patienter har gått lite för länge utan att söka vård. De här patienterna hade troligtvis sökt ändå, men är i ett sämre tillstånd än vad de kanske hade varit under normala omständigheter, säger Viktoria Skeie till Ttela.

Hon trycker på vikten av att söka hjälp, även i dessa pandemitider.

– Patienter med olika typer av psykiatriska sjukdomar far naturligtvis illa på olika vis, när vi hamnar mitt i en pandemi. En del har blivit sämre i sin sjukdom och vi som verksamhet är oroliga att patienter som borde söka vård kanske inte gör det. Det är viktigt att man inte går hemma och blir alltför dålig, säger Viktoria Skeie till Ttela.

Avdelning fick stänga

Nyligen fick psykiatriavdelning 64 på Näl stängas till följd av smittspridning av covid-19.

Då skulle även symptomfri personal testas.

– Vi vet inte var smittan kommer ifrån. Vi har just nu en stor smittspridning både i samhället och vårt område. Även om vi gör allt vi kan med strikta hygienrutiner och stannar hemma vid symtom så är det tyvärr så att vissa personer kan vara symtomfria och ändå smitta, sa Viktoria Skeie då till Ttela. 

Se mer: