Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Förde bort sin dotter – frias av tingsrätten

Så många brott anmäldes i Västsverige 2018.
Pappan friades av tingsrätten.Foto: HENRIK JANSSON GT/EXPRESSEN

En pappa förde bort sin 14-åriga dotter trots att hon befann sig under LVU-vård.

Sedan i juni har han suttit häktad men frias nu av tingsrätten, skriver Göteborgs-Posten.

Den 14-åriga flickan som är hemmahörande i Göteborg ska bland annat ha blivit slagen av sin pappa tidigare. Hon var även orolig över att hennes pappa skulle ta med henne till Palestina där hon skulle bli bortgift.

Flickan berättade detta för sin kurator på skolan och 2017 fastställde Förvaltningsrätten att flickan skulle omhändertas omedelbart. Flickans föräldrar nekade till hennes uppgifter och menade på att de var förvrängda.

Därefter placerades flickan på olika familjehem. Till socialtjänsten har flickan sagt att hon inte ville träffa sina föräldrar. Men flickan, som inte alls ville bo på ett HVB-hem, har samtidigt sagt att hon hellre bor hos sina föräldrar än på ett HVB-hem.

Friades i tingsrätten

Med anledningen av det som flickan har sagt till socialtjänsten beslutar de att placera flickan hos sina föräldrar i slutet av juli. Den 15 augusti omplaceras flickan hos sina föräldrar till vård i hemmet enligt Lagen om vård av unga.

Men när skolan startar dyker inte flickan upp. Sju dagar senare ringer pappan själv till skolan och meddelar att hela familjen är i Jordanien.

– Bedömningarna gjordes inte oreflekterat, men med facit i hand hade jag gjort en annan bedömning. Tyvärr har man inte facit i vårt arbete, säger socialsekreteraren som godkände flickans omplacering i polisförhör.

I juni i år greps pappan i Göteborg när han återvände och han häktades misstänkt för grov egenmäktighet med barn. Men i tingsrätten friades pappan då tingsrätten inte kunde fastställa att socialtjänsten informerade pappan om hur LVU-vård fungerar.