Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

Förbundet hoppas att
rökning ska förbjudas

FÖRBUD. Rökning på uteserveringar, sportanläggningar och hållplatser är något som hälsominister Gabriel Wikström (S) vill införa. Foto: ALAMY
HOPPFULL. Gert Essle, ordförande i Visir, hoppas att förslaget om rökförbud på uteserveringar och andra platser utomhus ska bli verklighet. Foto: Privat

GÖTEBORG. "Passiv rökning är också skadligt". Gert Essle, ordförande i Visir, hoppas att det nya förslagsförbudet går i lås.

– Rökningen har gjort tillräcklig skada i över 100 år, säger han.

Det här är Visir

Följande information kommer från www.visir.a.se

VISIR är förkortningen för VI Som Inte Röker. De är ett riksförbund med ungefär 1 500 medlemmar.

Deras målsättning är att alla barn skall få växa upp i en rökfri miljö, att alla skall kunna arbeta, äta, bo, resa och roa sig utan besvär från tobak och att alla som vill sluta röka ska få hjälp till det.

Deras vision är ett tobaksfritt Sverige. Visir arbetar genom påverkan, opinionsbildning, kampanjer och som personliga föredömen.

Regeringen vill förbjuda rökning på uteserveringar, perronger och lekplatser. Gert Essle är ordförande i riksförbundet Visir - Vi Som Inte Röker - i Göteborg. Han ställer sig positiv till riksdagens förslag om ett eventuellt rökförbud på uteserveringar.

– Då har vi nått ett steg längre. Vi i Visir har jobbat i snart 41 år med att pressa tillbaka rökanvändningen. Skulle det här förbudet gå i lås så skulle vi kunna gå vidare och kämpa mot andra mål, säger han.

Han påpekar hälsofaran med passiv rökning på allmänna platser som uteserveringar, busshållplatser och lekplatser.

– På de här uteplatserna är det många som går förbi och blir påverkade av andras rökning. Det är hundratals farliga ämnen som tjärprodukter, partiklar och metaller som även passiva rökare utsätts för. Så det här är ett beslut som vi har önskat länge, säger han.

Vill nå ut med sitt budskap till fler

Folkhälsominister Gabriel Wikström (S) har även gett förslag på att göra cigarettpaketen neutrala, utan igenkännbara färger eller symboler. Gert Essle önskar att rökförbudet blir till lag och att det betyder ett uppsving för Visir.

– Vi är ungefär 60 organisationer som jobbar mot samma mål, att ha ett rökfritt Sverige år 2025. Men vi har inte så många unga i vår organisation och vill gärna ha in fler. Ungdomar är viktiga att arbeta med för att det är i deras ålder som många börjar röka. Vi har mycket kunskap som vi vill komma ut med och med ett sådant här förbud hoppas vi få in fler ungdomar i organisationen och på så sätt nå ut till andra samhällsgrupper, säger han.

Logga in för att följa

Det är gratis och går snabbt!