Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Förbjudna kärlekarna vid det norska hovet

Det här är den norska kungafamiljen
Från vänster: Kronprins Haakon, prinsessan Ingrid Alexandra, kronprinsessan Mette Marit, drottning Sonja, kung Harald. Foto: HEIKO JUNGE / SCANPIX / SCANPIX NORWAY SCANPIX SWEDEN
Shaman Durek och prinsessan Märtha Louise i London.Foto: MEGA/IBL

Ända sedan 50-talet har det norska kungahusets kärleksliv gett upphov till spekulationer, kritik och rubriker.

Men sammantaget har kontroverserna ändå varit positiva för hovet. Det menar Anders Johan Stavseng, hovexpert på norska Se och Hör.

– De har visat att de som inte är som alla andra också har en plats i det norska samhället, säger han.

Kärlek har varit en svårhanterlig känsla för det norska kungahuset. Rubrikerna har varit många.

Först ut att skapa kontrovers var prinsessan Ragnhild, dotter till Olav V och hans hustru Märtha av Sverige. Ragnhild föll för Erling Lorentzen, som tjänstgjorde som prinsessans livvakt när hon som tonåring återvände till Norge efter andra världskrigets slut. 

Relationen uppskattades inte.

Anders Johan Stavseng (till höger) och kronprins Haakon under en resa i Brasilien.Foto: TOM HANSEN / SE OCH HÖR

Anders Johan Stavseng, hovexpert på norska Se och Hör, berättar:

– Det blev en stor skandal. Hon var den första kungligheten i Europa som gifte sig med en person från folket. De blev snudd på landsförvisade av kungafamiljen och flyttade till Brasilien där Ragnhild bodde fram till sin död. 

Efter bröllopet med Erling beslutade Ragnhilds far, kung Olav, att dottern skulle fråntas titeln Hennes kungliga höghet och framgent tituleras prinsessan Ragnhild, fru Lorentzen.

Prinsessan Ragnhild och hennes make Erling Lorentzen.Foto: ERLEND AAS/TT / TT NYHETSBYRÅN

Skandalen gick dock att leva med. Även om Ragnhild var äldst i syskonskaran så var det hennes lillebror Harald som skulle ärva tronen. Kronprinsens rykte var intakt – än så länge. 

Men även han skulle finna kärlek av det förbjudna slaget.

Hemlig kärlek

I slutet av 50-talet var kronprins Harald en eftertraktad ungkarl på den kungliga äktenskapsmarknaden, och vilken prinsessa han skulle välja var föremål för vilda spekulationer.

Men så, en dag i mars 1959, gick Harald på fest hos en kamrat. 

På festen fanns även Sonja Haraldsen, dotter till en manufakturhandlare, och det var vid henne som kronprinsens blickar fastnade.

Det var, som man brukar säga, kärlek vid första ögonkastet. 

Sonja och Harald blev ett par – men de blev det i största hemlighet. Ingen fick veta att kronprinsen fallit för en kvinna av folket.

Drottning Sonja och Kung Harald firade 50 år som gifta i fjol.Foto: HEIKO JUNGE / AP TT NYHETSBYRÅN

Kampen för kärleken blev lång och svår. Kronprinsens far, kung Olav V, vägrade ge paret sin välsignelse och gav inte med sig förrän Harald ställde saken på sin spets.

– I praktiken ställde han ett ultimatum: Antingen så gifter jag mig med Sonja eller så gifter jag mig inte alls, säger Anders Johan Stavseng.

Kung Olav gav med sig och 1968 offentliggjorde Harald och Sonja sin förlovning. Men relationen mellan kung Olav och Sonja förblev frostig under lång tid, berättar Anders Johan Stavseng.

– Slottet var en mansdominerad värld, kung Olavs hustru var död sedan många år och personalen bestod huvudsakligen av män. Genom åren har drottning Sonja fått kämpa för att göra hovet till en mer jämställd institution.

”Dåligt val av partner”

De möttes första gången som 25-åringar på en festival, kronprins Haakon och den då gravida Mette-Marit. Huruvida tycke uppstod redan då förtäljer inte historien, men ryktet om en romans började spridas när de fångades på bild tillsammans på samma festival året efter.

– Det här var 1999 och under hösten och vintern florerade ett rykte om att de hade blivit ett par. Efter ett tag började det cirkulera bilder i pressen av dem tillsammans, och året efter flyttade Mette Marit in i kronprinsens lägenhet tillsammans med sin son Marius, berättar Anders Johan Stavseng.

Han fortsätter:

– Många höjde på ögonbrynen åt att Haakon hade ett förhållande med en ensamstående mamma som dessutom hade ett brokigt förflutet. 

Kronprins Haakon och kronprinsessan Mette-Marit, några månader innan förlovningen offentliggjordes. Foto: HEIKO JUNGE / EPA SCANPIX
I dag är Mette-Marit populär bland det norska folket, säger Anders Johan Stavseng.Foto: FELIPE TRUEBA / EPA / TT / EPA TT NYHETSBYRÅN

Den folkliga opinionen svängde dock till Mette-Marits fördel när hon och Haakon framträdde på en direktsänd presskonferens i december 2000, strax innan paret skulle gifta sig.

– Mette-Marit öppnade presskonferensen med att säga att hon hade gjort saker i sitt förflutna som hon inte var stolt över, men som hon inte kunde göra ogjorda. Många fattade tycke för henne eftersom hon var så ärlig och i dag är hon väldigt populär, säger Anders Johan Stavseng.

Alla lät sig dock inte blidkas. 

Man kan ju tänka sig att Ragnhild, givet hennes personliga erfarenheter, skulle stötta sin brorson i sitt val av partner. Men se det gjorde hon inte. 

När giftermålet väl var ett faktum kunde hon inte hålla tyst längre.

– Det är ett oerhört dåligt val av partner. Det är väldigt negativt för monarkin. Egentligen har jag inte med det att göra – det är inte mina barn. Men de har själva bett om problemen, sa hon till norska TV2.

”Grå och trist i jämförelse”

Alla norska kungligheters kontroverser bleknar dock i jämförelse med de som omgett prinsessan Märtha Louise, kronprins Haakons storasyster, genom åren.

– Märtha Louise säger att hon kan prata med änglar, med döda och med djur, säger Anders Johan Stavseng.

Prinsessan Märtha Louise. Foto: MARIUS GULLIKSRUD / STELLA PICTURES

Rabalder uppstod bland annat när Märtha Louise 2007 startade den så kallade ”Änglaskolan”, som bland annat anordnat seanser där de medverkande erbjöds att samtala med andar.

Men änglaskolor och seanser till trots – det är prinsessans män som har skapat de mest braskande tidningsrubrikerna i Norge.

– Först var det Ari Behn, som man såg på som en väldigt färgstark person. Någon som var väldigt ovanlig i kungafamiljen, säger Anders Johan Stavseng.

Ari Behn rörde inte sällan upp känslor bland kungafamiljen och i det norska folklagret. Även äktenskapet var stormigt, och 2016 ansökte makarna om skilsmässa.

Spola fram bandet till maj 2019: Entré Shaman Durek Verrett – andlig ledare och ”helare” från USA.

Märtha Louise offentliggjorde relationen med Shaman Durek i maj 2019.Foto: MEGA/IBL

– Nu när hon har blivit tillsammans med Shaman Durek så framstår Ari Behn som grå och trist i jämförelse, konstaterar Anders Johans Stavseng.

Han fortsätter:

– Norrmän är väldigt förtjusta i Märtha, och glada för att hon har hittat kärleken på nytt. Samtidigt är det många som är skeptiska till Durek. I sin bok skriver han till exempel att barn kan få cancer genom att tänka negativa tankar. Det har gjort många norrmän skeptiska till honom och vad han står för.

Shaman Durek och Märtha Louise. Foto: DARYL HENDERSON / NTB SCANPIX TT NYHETSBYRÅN

Vad hovet tycker om Shaman Durek är dock höljt i dunkel. Enligt Stavseng har strategin än så länge varit att säga så lite som möjligt om prinsessans nyfunna kärlek. 

Så hur har då all oväntad kärlek och kontroverser påverkat norrmännens inställning till sitt kungahus? Anders Johan Stavseng får frågan.

– Det har varit positivt på det sättet att det har blivit högre i tak. Man har visat att olika människor kan få plats inom kungafamiljen. Sonja som kvinna, Mette Marit med sitt brokiga förflutna och Ari Behn som var annorlunda och flamboyant. De har visat att de som inte är som alla andra också har en plats i det norska samhället. Förhoppningsvis kommer det att finnas en plats för Shaman Durek också.

Här möter Shaman pressen

Se när Shaman anländer till Norge.