Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

Förarens syster berättar om olyckan

KÖRDE AV VÄGEN. Två personer dog och 40 fick vårdas för sina skador efter att turistbussen kört av vägen i torsdags morse. Nu berättar chaufförens syster att han fick en hjärnblödning. Foto: Robin Aron
Vittnet Johan Hässelås. Foto: Privat
Birgitta Palm, Agneta Levinsson och Kristina Billman skulle ha en härlig torsdag i Köpenhamn. I stället hamnade de mitt i dödsolyckans inferno. "Vi är väldigt tacksamma att vi lever. Det var så många skadade som låg utspridda", säger Birgitta, som bor i Ulricehamn. Så fort de förstod situationens allvar började de hjälpa passagerare ut ur olycksbussen. Foto: Robin Aron
Eva Carlberg, 62, från Svenljunga, var med på olycksbussen som på torsdagsmorgonen välte på riksväg 27 utanför Tranemo. Hennes syster vårdas nu på sjukhus för sina skador. "Jag sa till syrran att nu blundar jag. Då hörde jag bara allt skrik i bussen och krasch, bom. Sedan var vi över på andra sidan vägen", berättar Eva Carlberg. Foto: Robin Aron

Resenärerna ser hur bussen närmar sig dikeskanten - några sekunder senare känner de glassplittret komma farandes och hör de höga skriken.

Två personer avlider i den tragiska bussolyckan i Tranemo - en av dem är chauffören.

Nu vill hans syster berätta för att få slut på spekulationer.

– Min bror fick en massiv blödning i hjärnan. Det var därför olyckan inträffade, säger systern Yvonne.

De avled i olyckan

Chauffören, en man i 70-årsåldern, avled vid tillfället. Hans syster säger att han fick en massiv hjärnblödning och att det orsakade olyckan.

- Min bror kan inte hållas skyldig. Om han hade vetat att han skulle få en hjärnblödning hade han aldrig satt sig i bussen, säger chaufförens syster Yvonne.

Chauffören var erfaren och hade kört buss sedan han var i 20-årsåldern. Sedan han pensionerade sig jobbade han extra som busschaufför.

 

En kvinna i 45-årsåldern, avled på olycksplatsen. Hon arbetade på Tranemo kommun och skulle tillsammans med sina sju kolleger åka till Köpenhamn. Hon hade bara varit ombord sju minuter på bussen när olyckan inträffade.

Två till kolleger ur personalgruppen skadades allvarligt. De har vårdats på intensivvårdsavdelning, men flyttats till en vanlig avdelning.

- Läget med dem är stabilt, säger Anna-Clara Ringnes, pressansvarig på Tranemo kommun.

 

 

 

Flera av resenärerna skadades och 40 av dem fördes till vårdcentraler. Ett flertal fördes till sjukhus.

I går vårdades en man i 70-årsåldern på Sahlgrenska Universitetssjukhuset.

I fredags eftermiddag flyttades fem patienter som varit med om olyckan från intensivvårdsavdelningen till vanliga vårdavdelningar på Södra Älvsborgs sjukhus i Borås. Totalt vårdas nu sju patienter där.

Det är tidigt på torsdag morgon och bussen tar upp sina första passagerare i Ulricehamn. Det är mörkt ute och luften känns rå, men ändå är stämningen god. Tre väninnor som stiger på gläder sig åt bussturen som ska ta dem till Köpenhamn över dagen. De ska shoppa julklappar, äta gott och ha det trevligt.

En man från reseföretaget delar ut kartor över den danska huvudstaden.

Bussen stannar på flera ställen och börjar fyllas på. Busschauffören packar in väskor i bagageutrymmet och ser till att alla tar plats.

Sista stoppet är i Tranemo. Där stiger en hel personalgrupp på åtta personer på. De arbetar på ett gruppboende inom kommunen och har tagit ledigt för att tillsammans göra en resa. Det är fullt i bussen, 50 personer är redan där, så de får sätta sig längst bak.

De tre väninnorna, Birgitta Palm, Agneta Levinsson och Kristina Billman har avslutat sitt fika. Kaffetermosen är stängd och smörgåsarna är uppätna. Det är fortfarande mörkt ute, ljuset har ännu inte trängt igenom.

Sju minuter efter sista stoppet i Tranemo ser Agneta ser ut igenom fönstret. Hon upptäcker då att bussen drar mot ena sidan av vägen.

Sedan går allt fort.

Bussen kraschar i diket, glassplitter kommer emot dem. En av väninnorna upplever en lång tystnad innan alla börjar skrika och gråta. Birgitta och hennes väninnor känner paniken och tar sig snabbt ut ur bussen.

– Jag ville bara ut. Jag tänkte att det kanske skulle börja brinna, säger Agneta.

Johan Hässelås, som blir vittne till olyckan, hjälper passagerare att komma loss i bussen. Med hjälp av en fickkniv skär han upp deras säkerhetsbälten.

– Han är verkligen en hjälte. Jag tror att han kan ha räddat liv, har Eva Carlberg, som befann sig på bussen med sin syster, sagt.

"Många skriker"

De tre väninnorna stöder skadade personer som försöker ta sig ut från entrédörren, som hänger upp i luften.

– Många skriker. En kvinna har skärsår i ansiktet. En del sitter i dikeskanten och håller om sina sår, säger Agneta.

En stund senare är ambulans på plats. Men en kvinnas liv går inte att rädda - hon avlider på olycksplatsen.

Under natten till lördag kräver olyckan ännu ett dödsoffer. Chauffören, som var i 70-årsåldern, avlider.

Hans syster vill berätta om vad som orsakade hans död, för att klargöra omständigheterna kring olyckan. Hon säger att hennes bror fick en massiv blödning i hjärnan - och att det blev orsaken till kraschen.

– Min bror kan inte hållas skyldig. Om han hade vetat att han skulle få en hjärnblödning hade han aldrig satt sig i bussen. Det kunde lika gärna ha skett tidigare, då han hjälpte passagerarna att packa in väskor i bussen. Ödet gjorde att det blev så här, han kunde aldrig hjälpa det, säger hon.

– Alla vill alltid hitta någon att skylla på, men denna gång går det inte att göra det.

Började köra som 20-åring

Chauffören började köra buss redan som 20-åring och har kört långtradare både till Grekland och Ryssland. De senaste åren har han varit pensionär, men har ibland arbetat extra som chaufför.

– Han var väldigt ansvarsmedveten. Jag har sett på nyheterna att folk suttit och talat i mobil och kört, men det var inte tal om något sådant.

Yvonne tycker att händelsen är mycket tragisk. Förutom att hon tänker på sin avlidna bror går hennes tankar till den avlidna kvinnans familj.

– Jag tycker så fruktansvärt synd om de barn som har blivit av med sin mamma, säger hon.

"Väldigt allmänbildad"

Hon beskriver sin bror som en varm person som var full av humor.

– Han var väldigt allmänbildad. Om man spelade Trivial Pursuit med honom var man helt utklassad, säger systern.

Kvinnan som avled i olyckan befann sig på bussen med sina sju arbetskamrater. Chefer från deras arbetsgivare, Tranemo kommun, tog sig snabbt ut till olycksplatsen.

Ytterligare två personer ur personalgruppen skadades allvarligt. De har vårdats på intensivvårdsavdelning, men flyttats till en vanlig avdelning.

– Läget med dem är stabilt, säger Anna-Clara Ringnes, pressansvarig på Tranemo kommun.

I fredags hade de anställda på kommunen en mindre minnesstund för den avlidna kvinnan. Nästa vecka kommer man att ha en till minnesstund för de som arbetat med kvinnan.

Personalgruppen har fått stöd från vårdcentralen och företagshälsovården. Kommunen upprättade även snabbt ett Posom-team som tog hand om drabbade och anhöriga.

– Tranemo är en liten kommun och det är många som är berörda, säger Anna-Clara Ringnes.

Olycksorsaken är formellt inte helt klarlagd. Polisen har upprättat en anmälan om vårdslöshet i trafik, en standardåtgärd vid den här typen av omfattande olyckor.

– Innan utredningen är klar kan jag inte uttala mig, säger förundersökningsledare Britta Noord.

Finns det något som talar emot uppgifterna om hjärnblödningen, att det ligger ett brott bakom?

– Nej, det kan jag inte säga, säger Britt Noord.

Logga in för att följa

Det är gratis och går snabbt!