KÖRDE AV VÄGEN. Två personer dog och 40 fick vårdas för sina skador efter att turistbussen kört av vägen i torsdags morse. Nu berättar chaufförens syster att han fick en hjärnblödning. Foto: Robin AronKÖRDE AV VÄGEN. Två personer dog och 40 fick vårdas för sina skador efter att turistbussen kört av vägen i torsdags morse. Nu berättar chaufförens syster att han fick en hjärnblödning. Foto: Robin Aron
KÖRDE AV VÄGEN. Två personer dog och 40 fick vårdas för sina skador efter att turistbussen kört av vägen i torsdags morse. Nu berättar chaufförens syster att han fick en hjärnblödning. Foto: Robin Aron
Vittnet Johan Hässelås. Foto: PrivatVittnet Johan Hässelås. Foto: Privat
Vittnet Johan Hässelås. Foto: Privat
Birgitta Palm, Agneta Levinsson och Kristina Billman skulle ha en härlig torsdag i Köpenhamn. I stället hamnade de mitt i dödsolyckans inferno. "Vi är väldigt tacksamma att vi lever. Det var så många skadade som låg utspridda", säger Birgitta, som bor i Ulricehamn. Så fort de förstod situationens allvar började de hjälpa passagerare ut ur olycksbussen. Foto: Robin AronBirgitta Palm, Agneta Levinsson och Kristina Billman skulle ha en härlig torsdag i Köpenhamn. I stället hamnade de mitt i dödsolyckans inferno. "Vi är väldigt tacksamma att vi lever. Det var så många skadade som låg utspridda", säger Birgitta, som bor i Ulricehamn. Så fort de förstod situationens allvar började de hjälpa passagerare ut ur olycksbussen. Foto: Robin Aron
Birgitta Palm, Agneta Levinsson och Kristina Billman skulle ha en härlig torsdag i Köpenhamn. I stället hamnade de mitt i dödsolyckans inferno. "Vi är väldigt tacksamma att vi lever. Det var så många skadade som låg utspridda", säger Birgitta, som bor i Ulricehamn. Så fort de förstod situationens allvar började de hjälpa passagerare ut ur olycksbussen. Foto: Robin Aron
Eva Carlberg, 62, från Svenljunga, var med på olycksbussen som på torsdagsmorgonen välte på riksväg 27 utanför Tranemo. Hennes syster vårdas nu på sjukhus för sina skador. "Jag sa till syrran att nu blundar jag. Då hörde jag bara allt skrik i bussen och krasch, bom. Sedan var vi över på andra sidan vägen", berättar Eva Carlberg. Foto: Robin AronEva Carlberg, 62, från Svenljunga, var med på olycksbussen som på torsdagsmorgonen välte på riksväg 27 utanför Tranemo. Hennes syster vårdas nu på sjukhus för sina skador. "Jag sa till syrran att nu blundar jag. Då hörde jag bara allt skrik i bussen och krasch, bom. Sedan var vi över på andra sidan vägen", berättar Eva Carlberg. Foto: Robin Aron
Eva Carlberg, 62, från Svenljunga, var med på olycksbussen som på torsdagsmorgonen välte på riksväg 27 utanför Tranemo. Hennes syster vårdas nu på sjukhus för sina skador. "Jag sa till syrran att nu blundar jag. Då hörde jag bara allt skrik i bussen och krasch, bom. Sedan var vi över på andra sidan vägen", berättar Eva Carlberg. Foto: Robin Aron

Förarens syster berättar om olyckan

Publicerad

Resenärerna ser hur bussen närmar sig dikeskanten - några sekunder senare känner de glassplittret komma farandes och hör de höga skriken.

Två personer avlider i den tragiska bussolyckan i Tranemo - en av dem är chauffören.

Nu vill hans syster berätta för att få slut på spekulationer.

– Min bror fick en massiv blödning i hjärnan. Det var därför olyckan inträffade, säger systern Yvonne.

Det är tidigt på torsdag morgon och bussen tar upp sina första passagerare i Ulricehamn. Det är mörkt ute och luften känns rå, men ändå är stämningen god. Tre väninnor som stiger på gläder sig åt bussturen som ska ta dem till Köpenhamn över dagen. De ska shoppa julklappar, äta gott och ha det trevligt.

En man från reseföretaget delar ut kartor över den danska huvudstaden.

Bussen stannar på flera ställen och börjar fyllas på. Busschauffören packar in väskor i bagageutrymmet och ser till att alla tar plats.

Sista stoppet är i Tranemo. Där stiger en hel personalgrupp på åtta personer på. De arbetar på ett gruppboende inom kommunen och har tagit ledigt för att tillsammans göra en resa. Det är fullt i bussen, 50 personer är redan där, så de får sätta sig längst bak.

De tre väninnorna, Birgitta Palm, Agneta Levinsson och Kristina Billman har avslutat sitt fika. Kaffetermosen är stängd och smörgåsarna är uppätna. Det är fortfarande mörkt ute, ljuset har ännu inte trängt igenom.

Sju minuter efter sista stoppet i Tranemo ser Agneta ser ut igenom fönstret. Hon upptäcker då att bussen drar mot ena sidan av vägen.

Sedan går allt fort.

Bussen kraschar i diket, glassplitter kommer emot dem. En av väninnorna upplever en lång tystnad innan alla börjar skrika och gråta. Birgitta och hennes väninnor känner paniken och tar sig snabbt ut ur bussen.

– Jag ville bara ut. Jag tänkte att det kanske skulle börja brinna, säger Agneta.

Johan Hässelås, som blir vittne till olyckan, hjälper passagerare att komma loss i bussen. Med hjälp av en fickkniv skär han upp deras säkerhetsbälten.

– Han är verkligen en hjälte. Jag tror att han kan ha räddat liv, har Eva Carlberg, som befann sig på bussen med sin syster, sagt.

"Många skriker"

De tre väninnorna stöder skadade personer som försöker ta sig ut från entrédörren, som hänger upp i luften.

– Många skriker. En kvinna har skärsår i ansiktet. En del sitter i dikeskanten och håller om sina sår, säger Agneta.

En stund senare är ambulans på plats. Men en kvinnas liv går inte att rädda - hon avlider på olycksplatsen.

Under natten till lördag kräver olyckan ännu ett dödsoffer. Chauffören, som var i 70-årsåldern, avlider.

Hans syster vill berätta om vad som orsakade hans död, för att klargöra omständigheterna kring olyckan. Hon säger att hennes bror fick en massiv blödning i hjärnan - och att det blev orsaken till kraschen.

– Min bror kan inte hållas skyldig. Om han hade vetat att han skulle få en hjärnblödning hade han aldrig satt sig i bussen. Det kunde lika gärna ha skett tidigare, då han hjälpte passagerarna att packa in väskor i bussen. Ödet gjorde att det blev så här, han kunde aldrig hjälpa det, säger hon.

– Alla vill alltid hitta någon att skylla på, men denna gång går det inte att göra det.

Började köra som 20-åring

Chauffören började köra buss redan som 20-åring och har kört långtradare både till Grekland och Ryssland. De senaste åren har han varit pensionär, men har ibland arbetat extra som chaufför.

– Han var väldigt ansvarsmedveten. Jag har sett på nyheterna att folk suttit och talat i mobil och kört, men det var inte tal om något sådant.

Yvonne tycker att händelsen är mycket tragisk. Förutom att hon tänker på sin avlidna bror går hennes tankar till den avlidna kvinnans familj.

– Jag tycker så fruktansvärt synd om de barn som har blivit av med sin mamma, säger hon.

"Väldigt allmänbildad"

Hon beskriver sin bror som en varm person som var full av humor.

– Han var väldigt allmänbildad. Om man spelade Trivial Pursuit med honom var man helt utklassad, säger systern.

Kvinnan som avled i olyckan befann sig på bussen med sina sju arbetskamrater. Chefer från deras arbetsgivare, Tranemo kommun, tog sig snabbt ut till olycksplatsen.

Ytterligare två personer ur personalgruppen skadades allvarligt. De har vårdats på intensivvårdsavdelning, men flyttats till en vanlig avdelning.

– Läget med dem är stabilt, säger Anna-Clara Ringnes, pressansvarig på Tranemo kommun.

I fredags hade de anställda på kommunen en mindre minnesstund för den avlidna kvinnan. Nästa vecka kommer man att ha en till minnesstund för de som arbetat med kvinnan.

Personalgruppen har fått stöd från vårdcentralen och företagshälsovården. Kommunen upprättade även snabbt ett Posom-team som tog hand om drabbade och anhöriga.

– Tranemo är en liten kommun och det är många som är berörda, säger Anna-Clara Ringnes.

Olycksorsaken är formellt inte helt klarlagd. Polisen har upprättat en anmälan om vårdslöshet i trafik, en standardåtgärd vid den här typen av omfattande olyckor.

– Innan utredningen är klar kan jag inte uttala mig, säger förundersökningsledare Britta Noord.

Finns det något som talar emot uppgifterna om hjärnblödningen, att det ligger ett brott bakom?

– Nej, det kan jag inte säga, säger Britt Noord.

Gustav Sandström
Gustav Sandström

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Läs fler nyheter i GT:s app. Ladda ner gratis här: Iphone eller Android.

Till GTs startsida

Mest läst i dag

VÄSTSVENSKAR PÅ TWITTER