Personbilen körde bakifrån på en lastbil som saktat ner på grund av en felindikering. Väglaget var relativt gott på tisdagskvällen med 7 plusgrader i luften. "Föraren hade änglavakt", säger räddningstjänsten. Foto: Christer Grändevik
Personbilen körde bakifrån på en lastbil som saktat ner på grund av en felindikering. Väglaget var relativt gott på tisdagskvällen med 7 plusgrader i luften. "Föraren hade änglavakt", säger räddningstjänsten. Foto: Christer Grändevik

Förare hade änglavakt – klev ur bilvraket själv

Publicerad

Bilen förvandlades till skrot på några sekunder.

Att föraren överlevde kraschen betraktas som ett mirakel.

– Han gick själv ur bilen, lindrigt skadad, uppger vakthavande befäl vid polisen i Västra Götaland.

Olyckan inträffade vid 22.40-tiden på tisdagskvällen på E45 i Bohus i höjd med Eka Chemicals-fabriken.

Personbilen, en Volkswagen Caddie, färdades i norrgående riktning på den nybyggda motorvägen. Där körde den bakifrån rätt på en lastbil med släp.

Smällen blev oerhört våldsam och bilen studsade in i mitträcket, snurrade och blev stående mot färdriktningen.

Befarae det värsta

Enligt vad GT erfar har lastbilschauffören uppgett att en lampa på instrumentpanelen indikerade ett fel. Han ska då ha saktat ner betydligt, vilket inte uppmärksammades i tid av bilföraren som låg bakom.

Räddningsmanskapet befarade det värsta när de larmades till platsen. Mängder av bildelar låg spridda över vägbanorna.

Otroligt nog kunde föraren ta sig ut ur bilvraket utan allvarliga skador. Det ska handla om ytliga sår på huvud och ett knä.

– Där kan man snacka om änglavakt, det är inte ofta man ser en så söndertrasad bil, berättar Georgios Kourbetis vid Bohus Räddningstjänst, som var styrkeledare på olycksplatsen.

– Men det var tur att ingen satt i passagerarsätet, det hade nog inte slutat så bra.

Vägen stängdes

Lastbilschauffören klarade sig oskadd, men var skärrad efteråt.

Tittar man på bilderna det svårt att förstå hur någon kunde överleva i personbilen.

– Bilföraren kördes till sjukhus, men det ska vara lindriga skador. Han har nog haft tur, säger vakthavande befäl Ulf Lörstad vid polisen i Västra Götaland.

Mannen hördes senare under natten av polisen som även fick stänga av norrgående trafik på E45 medan röjningsarbetet pågick. Vid 23.30-tiden släpptes trafiken på igen i ett körfält.

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Läs fler nyheter i GT:s app. Ladda ner gratis här: Iphone eller Android.

Till GTs startsida

Mest läst i dag

VÄSTSVENSKAR PÅ TWITTER