Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Svenska föräldrarnas sorg: Deras dotter anslöt till IS

Ny terrorlagstiftning dröjer efter att lagrådets kritik.
IS-krigare 2014, samma år de utropade sitt kalifat.Foto: AP / AP TT NYHETSBYRÅN/ NTB SCANPIX

Hon lovade att hon bara skulle vara borta i två veckor.

I stället tog sig IS-svenskan ”Emma”, 26, över gränsen från Turkiet till Syrien – där hon senare födde sitt första barn.

– Det var den lyckligaste dagen på ett sätt, men fruktansvärt på ett annat, säger mamman till Sveriges Radio Ekot. 

”Emma”, som Sveriges Radio Ekot kallar henne i sitt reportage, reste 2014 från Göteborg till terrorsekten IS tillsammans med sin make.

Vid tidpunkten för avresan var hon gravid och hon lovade sina föräldrar att hon skulle komma tillbaka ungefär två veckor senare.

Men det gjorde hon inte.

– Vi har rannsakat oss själva och försökt komma på vad som var ”sliding door” som gjorde att det gick så konstigt fel, och vi har inte hittat den punkten faktiskt, säger pappan i reportaget i Ekot.

De tillägger att ”det kändes konstigt” då de kommer från en familj som de menar inte varit särskilt religiös, men att hon samtidigt var 18 år gammal och att det råder religionsfrihet i Sverige.

IS-soldater i Mosul i Irak 2014. För snart ett år sen föll terrorgruppens kalifat.Foto: AP / AP TT NYHETSBYRÅN

Födde tre barn hos IS

Under tiden hos terrorsekten födde ”Emma” tre barn, varav ett senare dog, något som GP och Fokus tidigare rapporterat.

Hon gifte också om sig vid två tillfällen, efter att hennes tidigare makar dött.

Den tredje maken dog på väg till Baghuz, staden där IS till sist besegrades.

Det första barnet föddes en tid efter att ”Emma”, som i dag är 26 år gammal, tagit sig över gränsen mellan Turkiet och Syrien.

– Det var den lyckligaste dagen på ett sätt, men fruktansvärt på ett annat. Att inte kunna vara där och träffa sitt barnbarn och sin dotter. Det är det största i ens liv, att ens barn får barn, säger ”Emmas” mamma i reportaget i Ekot.

Så här ser det ut i al-Hol-lägret. Bilderna är tagna vid ett annat tillfälle, och har inte med ”Emma” att göra.Foto: MAYA ALLERUZZO / AP TT NYHETSBYRÅN

Förra året överlämnade ”Emma” sig själv och de två barnen till kurdstyrkorna SDF och har sedan dess suttit inspärrade i fånglägret al-Hol.

I april 2019 reste kvinnans föräldrar ner till lägret och fick då träffa sin dotter för första gången på sex år. De fick också träffa sina två barnbarn.

”Var så hjärtskärande”

Något de i intervjun i Ekot också beskriver som den bästa dagen i sina liv.

– Sedan skulle vi åka därifrån, det var så hjärtskärande att vi inte fick med henne hem, säger mamman i reportaget.

I Fokus reportage från november förra året berättade kvinnans pappa att han var medveten om att dottern har ansvar för att ha anslutit sig till IS.

Samtidigt vill de nu ha hem sin dotter och sina barnbarn.

I söndagens ”Agenda” i SVT berättade pappan att familjen bett UD om ett dokument för att kunna få hem sin dotter ”ungefär 300 gånger”.

Men de har fått till svar att det inte går.

”Tror man ska ta hem dem”

I intervjun tillade han att han förstod att det finns en opinion i Sverige och att det var kan vara svårt för andra att veta om dottern fortfarande sympatiserar med IS eller inte.

Men han menar att det är upp till rättsväsendet att döma.

– Det är inte rätt att de ska behöva vara i al-Hol under de fruktansvärda förhållanden som är. Jag tror inte det är rätt att straffa utan jag tror man ska ta hem dem, ge dem kärlek, åtala dem. De får ta sitt straff eller vad det nu må vara, sa han till SVT.

Fotnot: ”Emma” heter egentligen något annat.

TV: Svenska IS-familjer flydde från lägret

Kassem Hamadé har besökt lägret där IS-familjerna rymde under den Turkiska offensiven.