Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Föräldrarna vill smitta sina barn med mässling

Leif Dotevall, biträdande smittskyddsläkare vid Västra Götalandsregionen.
Foto: FOTO SERGIO JOSELOVSKY / foto sergio joselovsky
I olika Facebookgrupper erbjuder föräldrar att dela med sig av sina smittade barn – så att andra barn kan smittas och därmed slippa vaccination.
Foto: / OKÄND
Mässling tar 300 liv varje dag i världen.
Foto: WIKIMEDIA COMMONS / WIKIMEDIA COMMONS

Samtidigt som sjukvården larmar och varnar om att flera personer insjuknat i mässlingen jublar föräldrar när de erbjuds att smitta sina barn med sjukdomen. 

I en Facebookgrupp erbjuder en västsvensk kvinna sitt insjuknade barn till andra – så att även de kan smitta ner sina barn och därmed slippa vaccination. 

– Det här är inte olagligt, men det är ytterst olämpligt. Mässlingen kan vara direkt farligt för flera grupper, säger Leif Dotevall, biträdande smittskyddsläkare vid Västra Götalandsregionen. 

"Om någon vill få sina barn smittade är det bara att komma hit". Så skriver en förälder i en stor grupp på Facebook. Det handlar om kanske den mest smittsamma sjukdomen som finns i dag. En sjukdom som tar 300 liv varje dag. 

Föräldern i den västsvenska kommunen erbjuder att smitta andra barn med mässlingen. Och tas emot med glädje. 

– Jag har både sett och hört att detta förekommer. Det är många som hör av sig och är upprörda. Med rätta. Det är ytterst olämpligt och direkt farligt för flera grupper, säger Leif Dotevall, biträdande smittskyddsläkare vid Västra Götalandsregionen. 

För bara ett par dagar sedan gick Västra Götalandsregionen ut med ett pressmeddelande där man berättade att flera fall av mässlingen konstaterats i Fyrbodal. Både vuxna och barn har insjuknat efter att en kvinna i början av april bar på smittan i ett väntrum. 


LÄS MER: Flera fal av mässlingen konstaterade i Västra Götaland  


Smittan är luftburen och risken att smittas kan finnas kvar i flera veckor – om man inte är vaccinerad eller tidigare haft mässling. 

Föräldrar vill smitta sina barn

Men det finns alltså personer som vill se sina barn smittade i stället för att vaccinera dem, vilket sker för första gången vid 18 månaders ålder enligt Sveriges allmänna vaccinationsprogram. 


LÄS MER: Att smitta sitt barn med mässling kan vara brottsligt


"Vi har mässlingen" och "Passa på" skriver en person och hänvisar till en förälder i Västra Götaland. I samma inlägg delas en länk till en internationell grupp där man erbjuder sig att dela med sig av såväl utbrott av mässlingen, röda hund, påssjuka och vattkoppor. 

Skrämmande och okunnigt, menar smittskyddsläkaren. 

90 procent av de som är mottagliga för viruset insjuknar efter kontakt med en smittad person.
Foto: -

LÄS MER: Åtta saker du behöver veta om mässling


– Att bli smittad av mässlingen kan vara ytterst farligt, inte minst för barn mellan sex och nio månader. De kan bli svårt sjuka och drabbas av svåra komplikationer. Det handlar bland annat om lunginflammation och hjärnhinneinflammation. Det kan ge konsekvenser hela deras liv, säger Leif Dotevall. 

I värsta fall kan mässling leda till döden. 

300 personer dör av mässling – varje dag

Sedan en tid tillbaka pågår ett antal utbrott av mässling i Europa. I Rumänien har 17 personer dött till följd av den smittsamma sjukdomen och nästan 4 000 fall har rapporterats, enligt Folkhälsomyndigheten. Främst är det ovaccinerade spädbarn som smittats. Även i Italien, Spanien, Tyskland och Frankrike har folk smittats. 

– Varje dag dör 300 personer i världen som drabbats. Man kan säga att mässling är den sjukdom som är mest smittsam. Om en smittad person går in i ett rum, en buss eller en affär kommer alla att smittas om de inte är vaccinerade. 

Men trots att det finns en risk för liv och hälsa är det inte olagligt att medvetet försöka smitta exempelvis sina barn med sjukdomen, berättar Dotevall. 

– Mässling är inte en så kallas allmänfarlig sjukdom som exempelvis tuberkulos, att medvetet smitta någon med tuberkulos är olagligt. Så är det inte i fallet mässling, det är inte olagligt men ytterst olämpligt. 

I Sverige vaccineras de flesta barn mot mässlingen när de är 18 månader, sedan kommer en andra dos några år senare.

Ytterst olämpligt att sprida mässlingen

Att föräldrar på internet dels letar efter smittbärare, jublar när de hittar en potentiell smitthärd och erbjuder sina mässlingsjuka barn till andra föräldrar för att deras söner och döttrar ska insjukna hoppas han beror på okunskap. 

– Att utsätta ett barn för den risk det innebär är ytterst olämpligt när vi har ett vaccin som är säkert till 99 procent. Och sprids smittan sedan vidare till folk med nedsatt immunförsvar eller barn som inte hunnit vaccineras utsätter man också sina medmänniskor för stor fara. 

Om man tror att man själv eller någon i ens omgivning drabbats av mässlingen är det viktigt att inte bege sig till närmsta vårdcentral för att få det utrett. Det är en smitta som måste behandlas med största försiktighet för att undvika spridning. 

– Om du tror att du smittats – ring 1177 som kan guida dig till en vårdinrättning där man har ett isoleringsrum. Det finns flera sådana i Västra Götalandsregionen. Går man och sätter sig i ett väntrum utsätter man sina medmänniskor för stor fara, säger Lefin Dotevall. 


Dessa kan vara mottagliga för mässling

• Barn under 18 månaders ålder.

• Personer som avstått vaccination.

• Personer födda mellan 1960 - 1981 som exempelvis

endast fått en dos vaccin.

För att sjukdomarna inte ska få fäste i befolkningen krävs att över 90-95 procent är immuna.


Källa: Västra Götalandsregionen


Följ utvecklingen i GT:s app – ladda ner den gratis här: Iphone eller Android.