De lånade pengar för att kunna adoptera. Men enligt vittnen tyckte de att adoptivsonen var "ett litet monster".
De lånade pengar för att kunna adoptera. Men enligt vittnen tyckte de att adoptivsonen var "ett litet monster".

Föräldrarna: "Han är ett litet monster"

Publicerad
Uppdaterad
SMÅLAND. De skötsamma makarna lånade 30 000 för att kunna adoptera treåringen.
Men den nye sonen kissade på golvet och var jobbig.
- Han är ett litet monster, uppger vittnen att föräldrarna sagt.
Tragedin ligger ännu efter sex veckor som ett töcken över det småländska samhället. Paret - han tjänsteman, hon hemmafru - som i går åtalades för grovt vållande till annans död, alternativt grovt vållande till kroppsskada, ofredande och grov misshandel, säger sig ha gjort allt de orkat för att den nye familjemedlemmen skulle må bra. Han fick uppmärksamhet, leksaker och fick åka till Liseberg, Kolmården och på solsemester till Turkiet.

Uttalat sig kränkande

Enligt vittnesmål från grannar och släktingar har de samtidigt uttalat sig kränkande om adoptivsonen: "hemma är han ett litet monster", "det måste vara något fel i huvudet på honom" eller "jag kommer att kasta ut honom med huvudet före".

Behandlade sonen själva

När adopivsonen runt nyår drabbades av infektioner, stora sår och blodförgiftning i fötterna valde man att göra egenbehandlingar. - Hade vi gått till sjukvården skulle de bara sagt till oss att gå hem och lägga om såren, precis det vi gjorde på egen hand, säger pappan. På söndagsmorgonen 8 januari var pojken livlös när pappan vaknade. Kvällen innan hade han varit förkyld och inte kunnat gå på grund av den döda vävnaden i fötterna. Upplivningsförsöken misslyckades. Vice chefsåklagare Stefan Edwardson anklagar inte föräldrarna för att ha skadat sonen uppsåtligt: - Men de har förlorat herraväldet över situationen och inte klarat av den lille pojken, säger han, och menar att det är styrkt att ett besök hos läkare hade räddat pojken.

Slicka upp urin

Mamman åtalas också för att ha tvingat pojken att slicka upp urin från golvet när han kissat: - Nej, jag gav honom en mopp så han skulle torka själv. Då satte han sig och drack och sa att det var gott, säger mamman.
Torsten Lindberg
Torsten Lindberg

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Till GTs startsida

Mest läst i dag

VÄSTSVENSKAR PÅ TWITTER