Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

Föräldrar varnas efter närmanden mot barn

Efter att polisen har fått in två anmälningar om att en misstänkt pedofil närmat sig två barn i närheten av Lövgärdesskolan i Angered går nu skolans ledning ut och varnar barnens föräldrar. Foto: Anders Ylander
Orolig. Tanja Vasiljkovic berättar att hon själv har en dotter som går på Lövgärdeskolan. – Självklart är jag orolig, säger hon.
Varnar. Flera skolor och förskolor går nu ut och varnar föräldrarna i Lövgärdet om den misstänkte pedofilen. På en lapp som hängts upp utanför mataffären Willys i Lövgärdet centrum uppmanar rektorn på lågstadieskolan Trestjärnsskolan föräldrarna om att prata med sina barn om att inte följa med främmande människor.
Foto: Google maps

Marianne Olsson är stadsdelsdirektör i Angered.

Foto: GOTEBORG.SE

Skolor och förskolor i Lövgärdet i Angered går nu ut och varnar föräldrarna i området efter att polisen fått in två anmälningar om att en misstänkt pedofil gjort närmanden mot två barn.

Den misstänkte pedofilen ska bland annat ha rövat med sig en pojke ner i en källare och försökt att dra ner hans byxor.

– Eftersom personen inte är lagförd känner vi att det är viktigt att varna föräldrarna, säger Angereds stadsdelsdirektör Marianne Olsson.

FAKTA

Så varnas föräldrarna

"Just nu vill vi att föräldrar och andra vuxna noga passar sina barn när de är utomhus i området. Prata med barnen att aldrig följa med främmande människor även om de är trevliga, bjuder på godis eller leksaker. Ser ni något misstänkt, ring polisen 112"

Liselott Svedjeland, rektor Trestjärnsskolan

Den 21 augusti - 2015

Det misstänkta övergreppet mot en pojke i sjuårsåldern ska ha skett i onsdags. En förälder anmälde då att en pojke hade rövats bort av en man till en källare i närheten av Lövgärdeskolan i Angered. I källaren ska mannen ha försökt att dra ner byxorna på pojken, berättar polisens presstalesman Christer Fuxborg för SVT som var först att berätta om den misstänkte pedofilen.

Efter att polisen i fredags fick in ytterligare en anmälan om att en man i 50-årsåldern jagat en flicka i tioårsåldern har Lövgärdeskolan skickat ut ett brev till sina elevers föräldrar. I brevet varnar de föräldrarna för den misstänkte pedofilen.

I brevet skriver skolans rektor att både polisen och kommunens fältgrupp ökat sin närvaro i området. Skolan har tillsammans med polisen också haft ett informationsmöte där de informerat föräldrarna på mellan- och högstadieskolan om händelserna.

– Eftersom att personen inte är lagförd känner vi att det är viktigt att varna föräldrarna. Vi har ordnat informationsmöten med polisen och ökat vår närvaro med fältassistenter i området under helgen, säger stadsdelsdirektören Marianne Olsson.

Oroliga föräldrar

De misstänkta övergreppen har rört upp känslor i området.

Utanför mataffären Willys i Lövgärdet centrum hänger en lapp där även där rektorn på förskolan och lågstadieskolan, Trestjärnsskolan, uppmanar föräldrarna i området om att prata med sina barn om att inte följa med främmande människor.

Tanja Vasiljkovic, 35, har en själv en elvaårig dotter som går på Lövgärdeskolan. Hon berättar att hon är orolig över det som hänt.

– Som det känns nu hade jag gärna flyttat härifrån om jag bara kunde. Det är hemskt det som hänt och självklart är jag orolig, säger hon.

De misstänka övergreppen var på lördagen det stora samtalsämnet vid Lövgärdet centrum.

Mycket rykten florerade om den misstänkte mannen som enligt polisen fortfarande är på fri fot.

– Jag har pratat med min dotter som är 13 år om det som hänt. Man kan inte hålla inne ett barn i den åldern, men vi har pratat om det är viktigt att inte följa med människor som man inte känner, säger Nathalia Sergejva, 43.

Har beredskap

Marianne Olsson berättar att stadsdelen ökat sin beredskap i området för att hjälpa föräldrar som känner oro kring det som hänt. I nuläget känner hon inte till fler misstänkta övergrepp än de som anmälts till polisen.

– Vi känner inte till några fler fall. Själva incidenterna får polisen utreda. Det vi har gjort är att varna föräldrarna. Vi har också en beredskap för om det finns föräldrar som är oroliga eller om det finns föräldrar som känner sig oroliga över att något har hänt deras barn. Då finns den en jourperson på vår resursenhet som man kan prata med, säger Marianne Olsson.