Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Föräldrar rasar – barn tvingas gå längs tungt trafikerad väg

Emil Björling med barnen Karl, 5, och Folke, 1, och Jennifer Gull med sonen Oliver, 6.
Foto: Privat

Längs en smal 70-väg i Varbergs kommun kommer ett gäng barn i grundskoleåldern nu behöva gå ungefär en och en halv kilometer till skolbussen. 

Föräldrarna menar att vägen är trafikfarlig för barnen då både vegetation och avsaknad av belysning gör sikten dålig.

Kommunen gör dock en annan bedömning.

I samband med höstterminens skolstart är det många nya elever som nu börjat förskoleklass.

I Vare i Varbergs kommun har familjerna Björling och Gull båda barn som börjat förskoleklass. Barnen som är beviljade skolskjuts kommer behöva ta sig över 1,5 kilometer för att komma till närmsta hållplatsen där skolbussen stannar, något som Hallands Nyheter först skrev om.

Det är hög vegetation längs med vägen vilket gör sikten dålig.
Foto: Privat

– Sammanlagt är det tolv barn i området som behöver ta sig mellan 1,6 och 1,8 kilometer till skolbussen. Fyra av dessa har precis börjat förskoleklass. Det är en mindre landsväg här utanför med hastighetsbegränsning på 70 kilometer i timmen och inte en säker väg för barnen att gå, säger Emil Björling, pappa till Karl Björling som nu börjat i förskoleklass.

Emil Björling menar att vägen inte är säker för barnen.
Foto: Privat

Dålig sikt och ingen belysning

Enligt föräldrarna i området är det dålig sikt på vägen. Både genom att vägen kantas av hög växtlighet och backkrön med dålig sikt.

Vägens bredd gör att två fordon inte kan mötas och det är ofta djupa diken längs vägen.

– Det är lätt att trilla om man ska gå undan för fordon. Det kör en del lastbilar och mjölkbilar här på morgonen. Dessutom saknar vägen gatubelysning. Visst är det föräldrarnas ansvar att barnen kommer säkert till skolbussen men föräldrarna kanske inte alltid har möjlighet att följa sina barn till hållplatsen om man till exempel jobbar jour, säger Emil Björling.

Föräldrarna har även lämnat in ett förslag på en annan rutt men har fått som svar att tidsmarginalen inte finns för att förlänga turen.

– Vi skulle tillsammans med kommunen kunna diskutera vart en hållplats ska ligga för att vara med i anslutning till elevernas hem så att alla barnen kommer säkert till skolan. Barnen är ju det viktigaste vi har.

Det är hög vegetation längs med vägen vilket gör sikten dålig.
Foto: Privat

Kommunen gör annan bedömning

I samråd med Hallandstrafiken som sköter skolskjutsen åt kommunen har kommunen gjort bedömningen att vägen inte ska klassas som trafikfarlig.

– De är beviljade skolskjuts utifrån de rutinerna vi har i dag. Vi har gjort en annan bedömning av trafiksäkerheten än vad familjerna har gjort, säger Johan Berntsson, grundskolechef i Varbergs kommun.

Har ni från kommunen själva varit ute och gjort en bedömning av trafiksäkerheten?

– Nej det har vi inte. Det är förenat med praxis på området då det är högt ställda krav för att en väg ska anses vara trafikfarlig. Att den inte har en väggren eller är upplyst betyder inte per automatik att den är trafikfarlig.

Familjerna har överklagat beslutet om skolskjutsen till förvaltningsrätten och kommunen väntar nu på förvaltningsrättens bedömning.

– Det kan bli så att vi får ett åläggande från förvaltningsrätten att säkerställa detta och då kanske vi får göra en annan bedömning utifrån det. Men som sagt det ställs höga krav för att en väg ska ses som trafikfarlig.