Pojkens mamma tvingades av myndigheterna att lämna bort sitt barn för adoption. Han placerades först på det här barnhemmet i sitt hemland.
Pojkens mamma tvingades av myndigheterna att lämna bort sitt barn för adoption. Han placerades först på det här barnhemmet i sitt hemland.

Föräldrar misstänks ha vanvårdat adoptivson till döds

Publicerad
Uppdaterad
Den treårige adoptivsonen hade sår som ledde till blodförgiftning. Fötterna var blå.
Men föräldrarna sökte inte vård utan lät honom dö.
På måndagen åtalades de vid Jönköpings tingsrätt för grovt vållande till annans död.
Som alternativ åtalas de för grovt vållande till kroppsskada. I den tjocka förundersökningen finns otäcka bilder på pojkens skador. När mamman den 8 januari slog larm och ambulans kom till bostaden i Jönköpings län visade pojken inga livstecken. - Det är tydligt att pojken måste ha haft mycket ont, säger vice chefsåklagare Stefan Edwardson till TT.

Misstrodde vården

I vart fall från mitten av december tills han dog har pojkens sår på bålen, i ljumsken, rumpan, underlivet och fötterna blivit allt värre. Pojken drabbades av vävnadsdöd på flera ställen på kroppen, framför allt i fötterna, och blodförgiftning som ledde till lunginflammation vilket medförde att han dog. - Hade han fått vård i tid hade hans liv kunnat räddas enligt medicinsk expertis, säger Stefan Edwardson. Föräldrarna, som ska ha känt misstro mot vården, försökte behandla pojken själva. - De bedömde inte att läget var så allvarligt, säger pappans advokat Erik Sterner till TT. Båda föräldrarna, som är i 30-årsåldern, nekar till brott. Mamman ska ha genomgått en liten sinnesundersökning, men den är sekretesstämplad. Åklagaren framhåller att föräldrarna inte misstänks för att ha dödat pojken med avsikt. Tvingades slicka urin"Det handlar om att man har tappat herraväldet över situationen. Man orkade inte med pojken, säger Stefan Edwardson. Mamman åtalas också för ofredande sedan hon tvingat sonen att slicka upp sin egen urin när han kissade på golvet. Pappan åtalas för grov misshandel för att vid minst ett tillfälle ha skadat honom i underlivet.

Tröttnat på sonen

Enligt uppgifter från släkt och personer nära familjen hade föräldrarna tröttnat på sonen, som kom till dem i somras, och de har uttalat sig kränkande och känslokallt om honom. I familjen finns sedan tidigare en biologisk dotter. Åklagaren har inte hittat några bevis för att föräldrarna orsakat de dödliga såren. - Exakt hur skadorna och såren har uppkommit vet vi inte, säger Stefan Edwardson. När pojken kom till Sverige från ett barnhem utomlands hade han inga skador. Socialtjänsten och adoptionsorganisationen har gjort hembesök under hösten, men inte upptäckt några missförhållanden. Utredare misstänks inte"Skadorna syntes inte när pojken hade kläder på sig, säger Stefan Edwardson. Han har inget att anmärka på i socialtjänstens utredning som gjordes innan paret godkändes som adoptivföräldrar. Då framkom inga konstigheter. Både kommunen och adoptionsorganisationen tänker se över om något gjordes fel. - Stämningen är mycket dämpad här. Det är en fruktansvärd tragedi och vi får givetvis utvärdera våra rutiner, säger kommunchefen. - Det är stränga krav för att få adoptera. Att det har gått så här har chockat oss och barnhemmet. Vi försöker förklara så att myndigheterna i det berörda landet förstår att det rör sig om en engångsföreteelse, säger Eva Jonasson Melin i adoptionsorganisationen som förmedlade adoptionen. Rättegången mot föräldrarna, som suttit häktade sedan början av februari, inleds på fredag. KARIN OLANDER

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Läs fler nyheter i GT:s app. Ladda ner gratis här: Iphone eller Android.

Till GTs startsida

Mest läst i dag

VÄSTSVENSKAR PÅ TWITTER