Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Föräldrar misstänks för häxtortyr - nekar

Foto: Leif Gustafsson

Den 12-åriga flickan brändes med heta knivar, slogs, svältes och hotades.

Anledningen - hennes föräldrar trodde att hon var en häxa och ville driva ut de onda demonerna ur flickan.

I dag inleddes rättegången inför ett stort medieuppbåd i Borås Tingsrätt.

Förhören med flickan hölls dock bakom stängda dörrar.

Klockan 09.00 på måndagen inleddes rättegången mot den i dag 14-åriga flickans pappa, styvmor och två pastorer.

De står åtalade misstänkta för bland annat grov misshandel och grov fridskränkning. Ett stort pressuppbåd var på plats i tingsrätten i Borås och förhandlingen inleddes med kammaråklagare Daniel Larssons sakframställan mot de fyra åtalade.

Styvmamman var drivande

Flickans styvmamma åtalas för olaga hot, grov misshandel och grovt brott. Enligt åklagaren ska hon ha varit den drivande i misshandeln av flickan. Det ska ha varit hon som tog initiativ till andeutdrivningen och de våldsamma besöken hos de kristna pastorerna.

Pappan åtalas för samma brott. Förutom föräldrarna står även två pastorer åtalade, en från Borås och en från Malmö. De ska också ha deltagit i misshandeln av flickan.

Ett flertal tolkar är på plats i rätten för att översätta anklagelserna åklagaren riktar mot de fyra åtalade. Varken föräldraparet eller de två pastorerna rörde dock en min när åtalspunkterna lästes upp.

Pappan: Hon skulle döda mig

Flickans pappa förnekade samtliga brottsanklagelser. Han medgav dock att han vid ett tillfälle klippt av dotterns hår och att andra personer gjort "vissa saker" mot dottern men att han inte var närvarande vid dessa tillfällen. Pappan skyller även ifrån sig på styvmodern och hävdar att han var så pass styrd av henne att han inte kunde värja sig. Pappan hävdade även att hans hustru och en av pastorerna ska ha sagt till honom att dottern ville döda honom och att det var flickans fel att han varken hade körkort eller arbete. Vi sin advokat hävdade även pappan dessutom att han ifrågasatt varför dottern utsattes för de olika riterna men att hans frågor bara ignorerades.

Pastorn från Borås nekade också till anklagelserna. Han säger att han bara bjudit på fika vid mötena, inte utsatt flickan för våld. Pastorn från Malmö nekar likaså hon till brott.

Stängda dörrar

Åklagare Daniel Larsson begärde under sin sakframställan att den del av förhandlingen då förhören med flickan ska spelas upp, samt socialtjänstens och sjukvårdens dokumentation presenteras, ska hållas bakom stängda dörrar. Som skäl angav han att flickan är minderårig och att det rör sig om mycket känsliga uppgifter om henne. Pappan hade inget emot att förhandlingen hålls öppen men rätten valde att gå på åklagarens linje. Innan rätten tog lunchpaus läste åklagare Daniel Larsson högt ur vetenskaplig rapport som handlar om just utdrivningen av "onda ondar" i de åtalade föräldrarnas hemland. Han citerade rapporten och sa att det händer att föräldrar där helt förskjuter sina barn, och ibland även går så långt som att döda dem, om de tror att de är besatta av "onda andar".

Visade film

Kammaråklagare Daniel Larsson visade även upp en stark film för rätten. Det var ett avsnitt från en dvd som tagits i beslag hos en av pastorerna.

Filmen visade en mamma som kom till en pastor med sin dotter i yngre tonåren. Två av syskonen var döda liksom fadern och familjens lantbruk var på väg att läggas ner.

Då berättade pastorn för den gråtande mamman att det berodde på att den överlevande dottern var förhäxad och plötsligt ser man på filmen hur hon blir alldeles prickig.

När pastorn kräver att demonen ska lämna flickan ramlade hon ner på golvet – och började brinna.

Efter lunchuppehållet fortsatte förhandlingen med flickans berättelse. Videoförhören med henne hölls dock bakom stängda dörrar. Detsamma gäller förhören med flickans skolsköterska och de socialsekreterare som haft hand om fallet.