Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

Föräldrar kuppar
skolavslutningen

I den lilla orten Hudene utanför Herrljunga pågår ett stort skolavslutningsbråk. Foto: Daniel Olsson
Kyrkan i Hudene, där föräldrarna arrangerar skolavslutning för sina barn. Foto: Daniel Olsson
Föräldern Karolina Kugelmann: "Vi är många föräldrar som trycker på det här med traditioner." Foto: Privat

När rektorn flyttade barnens skolavslutning från kyrkan i Hudene till en bygdegård i en annan by blev det starka reaktioner från föräldrarna.

Nu arrangerar de en egen avslutning i kyrkan – samtidigt som lärare på skolan har sagt upp sig som en följd av bråken.

– Det behöver inte ha något religöst inslag, men vi är många föräldrar som trycker på det här med traditioner, säger Karolina Kugelmann, förälder och en av initiativtagarna.

På Hudene skola utanför Herrljunga går barn från förskoleklass upp till årskurs sex.

Deras kommande skolavslutning har blivit en infekterad fråga. I alla år har avslutningen hållits i den intilliggande kyrkan, men i år fick föräldrarna besked av rektorn att den i stället skulle vara i en bygdegård i Skölvene, en bit bort från Hudene.

Något som inte togs emot med öppna armar.

– Vi blev upprörda och undrade varför det inte ska vara som vanligt. Föräldrarna kallades till ett möte där också rektorn medverkade, säger Karolina Kugelmann, förälder som engagerat sig i frågan.

"Alla är välkomna"

Också Carin Martinssons barn går på skolan.

– Det började spinna. Först ställdes frågan till rektorn varför det flyttas från Hudene, sedan ställde vi frågan varför inte traditionen som går många år tillbaka ska fortsätta. Då fick vi som svar att det hade med olika anledningar att göra, säger Carin Martinsson, som också är moderat skolpolitiker i Herrljunga.

Föräldrarna och rektorn kom inte överens. Då valde föräldrarna att arrangera en egen skolavslutning – i kyrkan.

– Vi kommer att ha en sommaravslutning. Alla är välkomna att delta i kyrkan där vi haft skolavslutningen tidigare, för att bevara traditionen. Sedan tågar vi tillsammans tillbaka till skolan där vi kommer att vara i lokalerna och avnjuta en tårtbuffe, säger Carin Martinsson.

Är det själva kyrkolokalen det hela handlar om?

– Både och. Kyrkolokalen tillhör traditionen, sedan hade det varit fantastiskt om man kunnat göra en kompromiss. Traditionen är viktig för bygden.

Det kan ju finnas de som tycker att ni föräldrar agerat löjligt, förstår du den synpunkten?

– Absolut. Det kan jag tänka mig att det finns. Men vi har varit tydliga med att alla har en valfri åsikt och tycker man inte om det får man säga det.

Lärare har slutat

Rektorn på Hudene skola, Victoria Andersson berättar att en av lärarna på skolan bestämt sig för att sluta som en direkt konsekvens av bråken.

– Jag har en lärare som sade upp sig för några dagar sedan och jag vet en som är erbjuden en annan tjänst. Jag vet att någon har funderat förut, men nu ringde jag dem på tisdag och på tisdag eftermiddag gick de in och kollade tjänster. Det hade de inte gjort annars.

Enligt henne, som först pratade med P4 Sjuhärad, togs beslutet att flytta på skolavslutningen efter att alla elever inte medverkade på den i fjol.

– Vid förra årets skolavslutning upptäckte vi att några elever inte var med. Efteråt fick vi reda på att det berodde på att vi var i kyrkan och då började vi fundera på hur vi tänkte inför nästa år. Det är självklart att alla barn ska kunna vara med på avslutningen.

Vad tycker du om den uppkomna situationen?

– Det är tråkigt, men det här handlar om hela skolans värdegrund. Det är eleverna som är det viktigaste och för oss är det otroligt självklart att vi inte kan vara i skolan. Jag har förståelse för att man har en åsikt om var vi ska arrangera skolavslutningen, men ett barn är viktigare än en tradition.

Skolan har samtidigt flyttat sin skolavslutning en andra gång, från bygdegården i Skälvene till skolans egna lokaler. Anledningen var att föräldrarna lade sin samtidigt som den i bygdegården skulle vara.

Skolans egna kommer i stället att ske morgonen efter.

– Det behöver inte ha något religöst inslag, men vi vill värna om våra seder. Många vill föra traditionerna vidare, säger föräldern Karolina Kugelmann.

Följ GT på Facebook och Twitter för de senaste Västsvenska nyheterna.

Logga in för att följa

Det är gratis och går snabbt!