Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

För tidigt födda Elin är fast i Barcelona

Jenny-Anne och hennes familj sitter instängda i lägenheten i Teneriffa – får bara gå ut och handla. Hör henne berätta om livet i karantän på turistön.
Mattias fick umgås i tio dagar med sin nyfödda dotter och sin hustri Leslee. Nu försöker han få hem dem till Sverige.Foto: Privat / Privat

Mattias Escuderos fru Leslee födde dottern Elin i Barcelona, drygt en månad för tidigt.

Men när Mattias nu vill återförenas med sin familj har staden lamslagits av coronapandemin och Elin och Leslee är fast i utegångsförbudets och karantänens Barcelona – utan hjälp.

– Det gäller att vara stark, hon är väldigt rädd för varken jag eller hon vet vad som ska hända, berättar Mattias.

I slutet av februari hälsade Mattias Escudero, 25, från Nol i Ale kommun på sin gravida hustru Leslee Ann Monge, 27, i Barcelona.

Där njöt de av varandras sällskap, umgicks och satt på soliga uteserveringar. 

Den 25 februari återvände Mattias till Sverige, eftersom barnet inte väntades komma på ett tag. Leslee stannade kvar, eftersom hon bor i Barcelona och ännu inte blivit svensk medborgare.

– Barnmorskan hade räknat med att barnet skulle komma först den 6 eller 7 april, förklarar Mattias.

Fyra dagar senare skedde dock de oväntade och dottern Elin föddes hastigt – drygt en månad för tidigt.

– Det kom utan förvarning och hon kom som ett skott, klockan nio på morgonen. Jag hoppade på ett plan och åkte dit direkt, säger Mattias.

Corona lamslog Barcelona 

Elin, Mattias och Leslee tillbringade den kommande veckan på intensiven i Barcelona.

– Det gick ganska bra och vi fick lära oss att bada henne och sånt som man gör, berättar Mattias.

När Mattias spenderat tio pappadagar i Barcelona återvände han hem till Sverige för att arbeta, med siktet inställt på att återvända kort därpå. Innan han åkte köpte han dock massa mat och vatten till sin fru och sin lilla dotter, som de skulle kunna leva av i den lägenhet som de bodde i.

Men under tiden paret varit på sjukhuset hade omvärlden i rask takt förändras och coronaviruset kopplat sitt grepp om Spanien.

Därför kunde inte Mattias återvända till Barcelona som planerat.

– Det flyg jag bokat till Barcelona den 20 mars ställdes in på grund av corona, förklarar Mattias.

Elin föddes drygt en månad för tidigt.Foto: Privat

Det innebär att Leslee nu är fast i den hårt drabbade spanska staden, ensam med deras bara en månad gamla dotter.

– Hennes mamma bor i närheten, men får inte lov att hälsa på henne på grund av sitt yrke, förklarar Mattias och fortsätter:

– Den mat jag köpt håller på att ta slut och Leslee måste ta sig ut med Elin själv för att handla.

Mattias berättar att Leslee möts av glåpord om hon går ut på Barcelonas gator, på grund av att det råder utegångsförbud till följd av viruspandemin.

– De skriker på folk som är ute och rör sig på gatorna och med ett litet barn är man ännu mer utsatt, säger Mattias.

”Det är helt sjukt”

Mattias vill att Leslee och Elin ska komma till Sverige, så att han och hans familj i Nol kan hjälpa till att ta hand om dem, men den nyfödda dottern saknar pass.

– Det är helt sjukt att födas mitt i Coronapedimin. Det enda vi vill är att de ska komma hit så vi kan hjälpas åt, säger Mattias.

För att kunna resa till Sverige behöver dottern ett provisoriskt pass, men det är svårlöst på grund av viruset, menar Mattias.

– Vi vill göra ett tillfälligt pass på det svenska konsulatet i Barcelona, men det är omöjligt för henne att ta sig dit, bland annat eftersom taxibilarna inte har möjlighet att köra ett sånt litet barn på ett säkert sätt och därför vägrar.

”Jag kan inte tänka mig att vara utan dem”, säger Mattias.Foto: Privat

Mattias har varit i kontakt med konsulatet i Barcelona och det går att lösa passet genom att han ensam åker dit. Därför har han bokat en flygbiljett den 22 april, men det är oklart om det planet kommer att lyfta.

– Det är aldrig lätt att ta hand om ett sånt litet barn helt själv och det är ännu svårare nu. Det är en en tortyrliknande situation. Det gäller att vara stark, hon är väldigt rädd för varken jag eller hon vet vad som ska hända.

Mattias har kontakt med Elin och Leslee varje dag via videosamtal, men det är tungt att ha dem så långt bort, menar han.

– Man får ångest. Jag kan inte tänka mig att vara utan dem och jag har sett henne gråta många gånger över videosamtalen.

Spanien har utlyst nationellt nödläge

Mattias hoppas nu att han på något sätt ska kunna lösa dotterns provisoriska pass ifrån Sverige, så att familjen så småningom kan återförenas i Sverige.

– Det hade ju så klart hjälpt enormt, säger han.

Spanien är mycket hårt drabbat av coronapandemin och hundratals personer dör i landet varje dag.

Den 14 mars utlyste den spanska staten ett nationellt nödläge. Det innebär bland annat att rätten att röra sig i landet har begränsats och att man bara får vistas utomhus i syfte att exempelvis handla matvaror, eller att ta sig till vårdcentralen. Är man ute av någon annan anledning bötfälls man av polisen.

Nödläget gäller preliminärt till den 11 april. Flygresor till landet är inte förbjudna, men antalet flighter är kraftigt reducerade och det kan vara svårt att ta sig till och från flygplatserna.

Den 29 mars stoppade den spanska staten också allt arbete som inte anses vara nödvändigt, vilket innebär att bara personer samhällsviktiga funktioner tillåts att åka till sina arbetsplatser.

GT har varit i kontakt med utrikesdepartementet som inte har några kommentarer angående parets situation utan hänvisar till den svenska ambassaden i Madrids hemsida för riktlinjer om vad som gäller i Spanien.

Jenny-Anne får bara gå ut när hon ska gå och handla. Hör henne berätta om livet i karantän på Teneriffa.